Majetić: Pitanje javnog duga treba urgentno rješavati

Foto: fah

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić kazao je u četvrtak da podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o deficitu u 2015. potvrđuju da je napravljen određeni pomak u području smanjivanja proračunskog deficita, ali ne i javnog duga, te upozorava da to pitanje treba urgentno rješavati.

Prema podacima DZS-a, manjak u proračunu konsolidirane opće države u 2015. godini iznosio je 10,7 milijardi kuna ili 3,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je konsolidirani dug opće države dosegnuo 289,7 milijardi kuna, odnosno 86,7 posto BDP-a.

Usporedbe radi, godinu ranije deficit opće države bio je na razini od 18,1 milijarde kuna ili 5,5 posto BDP-a, a javni je dug iznosio 284,2 milijardi kuna, tj. 86,5 posto BDP-a.

“Danas objavljeni podaci DZS-a potvrđuju ono što je već dobro poznato – lani je napravljen određeni pomak u području smanjivanja proračunskog deficita, ali ne i javnog duga. Pitanje duga je i dalje vrlo kritično i treba ga urgentno rješavati jer nas takav dug izlaže prevelikim rizicima”, kazao je Majetić.

Napominje kako se Hrvatska trenutno bori da proračunske rashode svodi u održive okvire kroz promišljene i cjelovite reforme. “Odavno je jasno što treba činiti, ali još čekamo trenutak u kojem će se s riječi krenuti na djela”, istaknuo je Majetić.

Smatra i kako “odgovornost za dugogodišnje neprovođenje ili tek djelomično provođenje reformi nije samo na vladama, već i na svima koji su nespremni prihvatiti bilo kakve promjene i inzistiraju na zadržavanju postojećeg stanja i postojećih modela rada”. Promjene su nužne i treba ih provesti kroz konstruktivan dijalog i suradnju socijalnih partnera i svih zainteresiranih dionika, poručio je.

“Ovoliki javni dug čini našu situaciju izuzetno teškom i kompleksnom, stoga kada uspijemo zaustaviti taj rast, počinje borba za smanjivanje tolikog javnog duga. Recept je jednostavan i težak. Moramo osigurati gospodarski rast, a njega pak jedino možemo osigurati strukturnim i cjelovitim promjenama, koje na žalost i dalje samo najavljujemo i čekamo”, zaključio je Majetić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah