Mandatar Orešković predstavio Timov tim

foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

Mandatar Tihomir Orešković predstavio je u četvrtak na novinskoj konferenciji popis ministara koje će u petak Hrvatskom saboru predložiti za novu Vladu.

“Vidim da imate listu, ovo je ‘Tim’s team’ (Timov tim) imamo premijera, dva potpredsjednika i 20 ministarstava. Zadnjih 15 dana imao sam 60, ako ne i više sastanaka, s vrlo kvalitetnim ljudima iz poslovnog, javnog sektora. Na kraju smo izabrali vrlo kvalitetan tim. Imamo ljude za koje možda niste mislili da će biti na listi. Bilo je vrlo bitno da imamo timski duh. Danas smo se našli u 10 ujutro prvi put kao tim i sastanak je bio pozitivan, ovaj tim je spreman raditi. Želim se zahvaliti za podršku i ideje koje ću iskoristiti. Uvjeren sam da su svi koji su uključeni u proces spremni pomoći ispuniti svaki izazov koji je ispred nas. Želim zahvaliti građanima na strpljenju. Sad smo tu gdje jesmo, ovaj tim je moj tim i znam da je spreman raditi i sutra idemo u sabor i tražit ćemo povjerenje, očekujem da će nam ga zastupnici dati i da ćemo što prije krenuti raditi. Pred nama su veliki izazovi, a ja sam spreman preuzeti odgovornost da što prije počemo raditi”, rekao je Orešković.

Zanimljivo, na popisu nema Ministarstva unutarnjih poslova, ali pretpostavlja se da je riječ o grešci i da bi to ministarstvo trebao preuzeti Vlaho Orepić.

Orešković je kazao kako je u posljednjih 10 do 15 dana imao više od 60 sastanaka s vrlo kvalitetnim ljudima iz svijeta businessa, akademske zajednice i iz javnog sektora te da je na kraju izabran vrlo kvalitetan tim, koji je nazvao “zdravim miksom mladih i novih ljudi, koji će vrlo pozitivno zajedno surađuvati”.

Svim kandidatima se zahvalio za podršci i idejama koje će kao premijer iskoristiti. “Ovaj tim je moj tim”, poručio je Orešković koji je izabrane kandidate prozvao “Tim’s team”.

Kazao je i kako je s predloženim ministrima jutros održao sastanak koji je bio “vrlo pozitivan i pun energije i ovaj je tim spreman raditi” te da su svi koji su ušli u ovaj proces “spremni za svaki izazov ispred nas”.

PREMIJER – Tihomir Orešković

PRVI POTPREDSJEDNIK – Tomislav Karamarko

POTPREDSJEDNIK – Božo Petrov

MUP – VLAHO OREPIĆ ( MOST)

MINISTARSTVO UPRAVE – DUBRAVKA JURLINA ALIBEGOVIĆ – (MOST)

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE – Davor Romić (MOST)

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA – Slaven Dobrović ( MOST)

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA– Ante Šprlje

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA – Tomislav Panenić

MINISTARSTVO BRANITELJA – Miro Crnoja

MINISTARSTVO FINANCIJA – Zdravko Marić

MINISTARSTVO GRADITELJSTVA – Lovro Kuščević

MINISTARSTVO KULTURE – Zlatko Hasanbegović

MORH – Josip Buljević

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA – Darko Horvat

MINISTARSTVO PROMETA – Oleg Butković

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EU – Tomislav Tolušić

MINISTARSTVO SOCIJALNE POLITIKE – Bernardica Juretić

MINISTARSTVO TURIZMA – Anton Kliman

MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA – Nada Šikić

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA – Miro Kovač

MINISTARSTVO ZDRAVLJA – DARIO NAKIĆ

MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA – PREDRAG ŠUSTAR

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a u sjedište stranke ušli su kandidati za koje u četvrtak mediji navode kao najizvjesnije ministre u novoj vladi.

U prostorije HDZ-a ušli su međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, članovi Predsjedništva HDZ-a Oleg Butković i Darko Horvat, savjetnik predsjednice Republike Josip Buljević, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, načelnik općine Nerežišća Lovro Kuščević i povjesničar Zlatko Hasanbegović, zatim Mijo Crnoja i Bernardica Juretić.

Neslužbeno se doznaje da će izjave u HDZ-u biti nakon što se o sastavu nove vlade javnosti u podne obrati mandatar Tihomir Orešković u hotelu Sheraton.

Ujutro su ubrzo nakon početka sjednice Predsjedništva HDZ-a iz prostorija stranke izašli Tomislav Ćorić, Goran Marić, Goran Pauk i Damir Krstičević koji su se spominjali kao mogući kandidati za ministre.

Ćorić, Marić, Pauk i Krstičević, koji nisu članovi Predsjedništva HDZ-a, novinarima nakon izlaska iz stranke nisu davali izjave.

Predsjedništvo HDZ-a u četvrtak je raspravljalo o kandidatima za ministre, potpredsjednicima Hrvatskog sabora i predsjednike saborskih radnih tijela.

Ostavku na mjesto predsjednika HDZ-ova Odbora za zdravstvo u srijedu je dao Ante Ćorušić nakon što je saznao da neće biti novi ministar zdravstva.

“Prilika ću u životu još imati, ali čast ne smijem izgubiti. Zahvalio sam se i sam odustao od svega nakon što su mi na sastanku ljudi iz Mosta rekli da je njihovo Nacionalno vijeće odlučilo da ja ne smijem biti ni na kakvoj funkciji”, kazao je Ćorušić za Večernji list i dodao da je podnio ostavku na mjesto šefa HDZ-ova Odbora za zdravstvo.

U 9 sati počela je sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj će se, osim o ministrima, govoriti i o budućim potpredsjednicima Hrvatskog sabora te predsjednicima parlamentarnih radnih tijela iz redova Domoljubne koalicije.

Čelnici HDZ-a i Mosta tijekom dana trebali bi potpisati i sporazum koji će, prema riječima Mostove zastupnice Ines Strenje Linić, sadržavati ključne točke koje je ispregovarao Most.

Danas u podne u Hotelu Sheraton mandatar Tihomir Orešković obratit će se javnosti vezano uz sastav nove Vlade.

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah