Marijan: ne bih se čudio da je većina gradiva Udbe iz Hrvatske uništena

Foto: Davor Marijan

Povjesničar Davor Marijan kazao je za narod.hr kako o razlozima slabog odziva od samo 11,64 posto na referendum o arhivi Udbe u Sloveniji možemo spekulirati, ali se ne bi iznenadio da većinska slovenska elita želi da materijali budu što kasnije dostupni ili uništeni, jer je ta elita, baš kao i u Hrvatskoj, izrasla iz redova komunista.

„Možda je razlog slaba medijska popraćenost, možda su Slovenci doista umorni od prošlosti, a možda se većina ne želi suočiti s tim vremenom, što bi moglo posredno govoriti o nerazmjerno velikom broju osoba koje su prošle kroz evidencije Udbe“, rekao je Marijan s Hrvatskog instituta za povijest.

Napominje kako treba imati na umu da je Udba bila i dželat komunističke partije i da se s otvaranjem njene građe zatvara krug i stvara osnova za odgovor na pitanje što je bila Komunistička partija Jugoslavije, odnosno u ovom slučaju Slovenije.

„Imao sam priliku vidjeti manju količinu dokumenata vojne službe sigurnosti iz razdoblja od 1988. do 1991. i to je vrsta materijala od kojeg se želudac okreće, a radi se o razdoblju kada se sustav raspadao“, kazao je Marijan i dodao kako je to materijal za psihijatra, a ne za povjesničara.

Susljedno tome, misli da je teško i zamisliti što ima u građi Udbe iz desetljeća nakon rata i ne bi se iznenadio da većinski pripadnik slovenske elite želi da to što kasnije bude dostupno javnosti ili da bude uništeno. Kao i u Hrvatskoj ta elita je uglavnom izrasla iz redova komunista koji su 1945. došli na vlast.

„Stanje u Hrvatskoj je osjetno gore po pristupu arhivskom gradivu iz razdoblja od 1945. do 1990. i može se svesti na jednu jedinu riječ – sramotno. Lakoća s kojom je dilano gradivo Republike Hrvatske od 1990. usporediva je samo s odlučnošću da se onemogući pristup gradivu iz komunizma“, pojasnio je Marijan današnju situaciju u Hrvatskoj.

Smatra kako je pravo pitanje je li i u kojoj je mjeri sačuvano gradivo Udbe iz Hrvatske, te da se ne bi čudio da je većina uništena!? Naime, oko procedure postoje zakoni koji se primjenjuju na način da obeshrabre istraživače.

„Tragično je da se štiti zločinačka institucija i razdoblje čije tajne ne ugrožavaju ni jedan element nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske. No, možda ugrožavaju neke utjecajne pojedince na vlasti, a takvi su očito skloni da se poistovjete sa sustavom“, istaknuo je Marijan te dodao kako i Hrvatskoj treba referendum o arhivi UDBE.

„Referendum, naravno da nam treba, mi se tek navikavamo da je referendum očito jedini način na koji većina može utjecati na pravce kretanja u državi“, zaključio je hrvatski povjesničar za narod.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr