Milanović uvjerava: ‘Ubogi Plenković priča o javnom dugu, a SDP-ova vlada je ta koja je pokrenula gospodarski rast’

Èakovec, 31.7.2019 - Predsjednièki kandidat Zoran Milanoviæ boravio je u Èakovcu gdje je posjetio Porcijunkulovo, najveæu meðimursku kulturno-turistièku manifestaciju. Na slici Zoran Milanoviæ daje izjavu za medije. foto HINA/ ua

SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da je predsjednik Vlade Andrej Plenković zadužio Hrvatsku više od SDP-a čija je Vlada u borbi za spas od pošasti zvane HDZ pokrenula ekonomski rast.

(VIDEO) Plenković kritizirao Milanovića: ‘Nije mi jasno kako se netko može kandidirati nakon tolikih zaduženja’

Afera do afere – za što su sve odgovorni Milanovićevi i Plenkovićevi ministri?

Rješavaju li se afere iz vremena SDP-ove vlade?

Vjetroelektrane – unosan biznis ili paravan za izvlačenje novca?

Jesu li Vrdoljak i Milanović zloupotrijebili ulaganje u obnovljive izvore energije na račun hrvatskih građana?

Milanović je tom objavom na Facebooku odgovorio na današnje prozivke Plenkovića koji je za Milanovića rekao da mu nije jasno kako se kandidira za predsjednika nakon što je njegova vlada zadužila Hrvatsku 71 milijardu kuna.

“Ubogi Plenković, politički štićenik svojih HDZ-ovih prethodnika, priča o javnom dugu. Da se zna: u 4 godine HDZ-a od 2007.-2011., baš kada je štićenik Plenković instaliran u Hrvatski sabor, Hrvatska je zadužena za ukupno 102 milijarde kuna. Ne 70, nego 102 milijarde! Deficit proračuna je narastao na 25 milijardi kuna! 3,5 milijarde eura. Javni dug je bio prešao 65% BDP-a”, napisao je Milanović.

Milanović tvrdi da je “njegova Vlada u borbi za spas od pošasti zvane HDZ, preokrenula taj grozni trend”, pokrenula ekonomski rast od oko 2,4 posto, te reformama i rastom povjerenja financijskog tržišta smanjila kamatu na javni dug s golemih sedam posto na povijesno najnižih 3,2 posto, ali i ostvarila prvi primarni suficit državnog proračuna.

Za hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović Milanović je rekao da o njoj nema što reći.

“Mediji i oporba najurili su skoro polovicu stabilne i vjerodostojne Vlade, a Plenković popuje. Dosta lopovluka i tiranije hranidbenog lanca jedne stranke! Složimo se! P.S. Na mišljenje ima pravo svatko. Na činjenice nitko. HDZ-ova predsjednica mišljenja nema, a za činjenice ne mari. Zato o njoj i nemam što za reći”, zaključio je Milanović.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da mu nije jasno kako se netko poput Zorana Milanovića koji je, kaže, zadužio zemlju za 71 milijardu kuna, nakon toga može kandidirati za predsjednika države.

Prisjetimo se nekih afera Milanovićeve Vlade.

Milanovićev ministar Ivan Vrdoljak i afera s vjetroelektranama

Uloga Ivana Vrdoljaka na području energetike te brojne afere iz vremena dok je bio ministar u SDP-ovoj vladi – poznate su javnosti, ali niti nakon promjene vlasti, unatoč ranijim najavama – nisu dovoljno istražene, a posebno ne nakon što je vladajući HDZ stupio u koaliciju s HNS-om.

Podsjetimo samo na one afere vezane uz vjetroelektrane.

Vlada Zorana Milanovića je, pred sam kraj mandata – u rujnu 2015., na svojoj posljednjoj sjednici, u hitnu proceduru progurala prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu električne energije. Tadašnja zastupnica Oraha, Mirela Holy, upozorila je da su se u javnosti pojavile informacije da tim prijedlogom zakona Vlada pogoduje pojedinim tvrtkama i interesnim lobijima bliskim samom vrhu Vlade, a posebno je istaknula tvrtku CEMP.

CEMP- „Cista energija Mediterana i Panonije“ je tvrtka koja je razvijala projekt vjetroelektrane Krš-Pađene kod Knina, najveći projekt vjetroelektrana u Hrvatskoj.

Još i prije donošenja tog Zakona, na samom kraju 2013., CEMP-u je u samo tri dana odobrena izgradnja vjetroparka. Express.hr ističe: Iako je brzina odobrenja impresivna, zanimljivo je da za dio od 42 megavata uopće nisu imali valjanu dozvolu“ objašnjavajući kako se Vrdoljakov kabinet pobrinuo da „sve ipak prođe“.

Tekst također upozorava da je u Vrdoljakovom mandatu bilo još mnogo toga spornog vezano uz dodjelu kvota i za druge obnovljive izvore energije.

Milanovićeva ministrica Anka Mrak Taritaš i četke za WC u Gunji

Anka Mrak Taritaš ostat će zapamćena po aferi prilikom obnove Gunje, posebno po nabavi četki za WC po cijeni od 280 kn.

Na svakom obnovljenom kvadratu u Gunji “pojavljuje se razlika od 5810 kuna za što je odgovorna isključivo bivša ministrica Mrak Taritaš jer ona je ta koja je sve držala pod kontrolom i o svemu je odlučivala”, upozorio je Hrvoje Lucić, načelnik Gunje.

Redakcija Bujice na uvid je dobila dokumente iz kojih je vidljivo da je Policijski Uskok ozbiljno istraživao izgradnju tijekom obnove u Gunji po 1700 eura za kvadrat i četke za WC od 280 kuna.

Afera Milanovićeve vlade: Nezakonita prodaja Croatia osiguranja

Prema procjenama, prodajom Croatia osiguranja rovinjskom Adrisu 2013. država je oštećena za nekoliko milijuna kuna. Prema izvješću državne revizije 2015. vladina odluka o prodaji je nezakonita jer ju nije potvrdio Hrvatski sabor, a cijena plaćena za savjetnike za privatizaciju (oko 27 milijuna kuna) mogla je biti značajno manja.

Milanovićev ministar Tihomir Jakovina

Prvi ministar u SDP-ovoj Milanovićevoj Vladi, kojega je kaznilo Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa i to s 10 tisuća kuna, bio je Tihomir Jakovina (SDP), ali tu se nije zaustavio, već je stvarao aferu za aferom koje do danas nisu razriješene, niti se DORH-u s tim aferama žuri.

Nekadašnji SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je došao u središte pozornosti 2016. godine kada je Europska komisija blokirala poticaje zbog sumnje da se radilo o mogućem pogodovanju i nepravilnostima tijekom njegovog mandata. Blokiranih je bilo čak 1,23 milijarde kuna.

Mostov zastupnik Miro Bulj početkom travnja 2017. tijekom izbijanja afere s Agrokorom upozorio je da su za SDP-ova ministra poljoprivrede Jakovine dvije milijarde kuna potrebnih OPG-ovima otišle Todoriću.

Podsjetimo i na aferu u kojima je nekadašnji ministar obećao milijunske iznose direktorima Hrvatskih šuma.

Tvrtka supruge Milanovićevog ministra Mrsića: i dug HZZO-u: riješavalo se od 2012. do 2016.

Prilično aktivan član SDP-a Mirando Mrsić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava, nakon objave informacije o milijunskom dugu tvrtke njegove supruge prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO), tvrdio je da su sve informacije objavljene u medijima zlonamjerne i neistinite te im je cilj kompromitirati njega i suprugu. HZZO je tek krajem 2016. godine pokrenuo pravni postupak za naplatu 10,6 milijuna kuna duga, a tek je nedavno potvrdio da je tvrtka Shire d. o. o., koja je do 2015. bila u vlasništvu Dijane Šucbah Mrsić, supruge sadašnjeg SDP-ova zastupnika Miranda Mrsića, na temelju sudske nagodbe uplatila HZZO-u cjelokupno dugovanje od 10,6 milijuna kuna, čime su riješena sva otvorena pitanja između Zavoda i te tvrtke, koja datiraju od 2012., neposredno prije nastupanja zastare.

Milanovićevi ministri Orsat Miljenić, Ante Kotromanović, Siniša Varga, Mihael Zmajlović

Najpoznatiji primjer zapošljavanja “preko veze” javnost je pratila kada je na video snimci bivši SDP-ov ministar pravosuđa Orsat Miljenić nudio posao preko veze kćeri svog poznanika – Judo trenera.

Bivši ministar zdravstva Siniša Varga (SDP) treći je ministar u Kukuriku Vladi kod kojeg je utvrđen sukob interesa. Rekorder među Milanovićevim ministrima po broju savjetnika, naručivao je radne stolove iz Danske te se vozio službenim autom na skijanje.

Mihaelu Zmajloviću (SDP) Državna revizija utvrdila je da je preseljenje Ministarstva zaštite okoliša bilo nepotrebno i preskupo. Revizija je dala svoje mišljenje, upozorila na nepravilnosti, ali sve se pokrenulo tek kad je pravna zastupnica Oraha podnijela kaznenu prijavu USKOK-u. Još se čeka DORH?

Grubo narušavanje nacionalne sigurnosti, prijevara i sramota koju je Ante Kotromanović (SDP) stvorio skandaloznom kupovinom i remontom vojnih zrakoplova MIG 21, za čiju je nabavu izdvojeno 132,9 milijuna, do danas također nije ispravljena. Milanovićev ministar obrane uz nekretnine u neredu, nagomilao je kilometre tkanine za časničke odore uz brojne druge nepravilnosti što je utvrdila Državna revizija, a letio je i za Lošinj u vrijednosti više od 28.000 kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina