Ministar Kotromanović uz nekretnine u neredu, nagomilao kilometre tkanine za časničke odore

Foto: fah

Ministar Ante Kotromanović lani se donekle uhvatio u koštac s brojnim nepravilnostima koje je državna revizija za 2013. pronašla u poslovanju Ministarstva obrane, najnovija revizija za 2014. utvrdila je da još uvijek mnogo toga ne valja u njegovom resoru. Bolne točke i dalje su nevjerodostojna evidencija imovine i obveza te neprovođenje javnih natječaja za zakup poslovnih prostora, a uočeni su i propusti u kontroli javne nabave, javlja tportal.hr.

Tijekom 2014. MORH je konačno dovršio popis golemog fonda nekretnina te su Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) početkom 2015. dostavljeni podatci o vojnim nekretninama, stanovima, garažama i poslovnim prostorima kojima raspolaže. Pozitivan pomak vidi se i u utjerivanju nagomilanih dugova pa su tako lani pojačane mjere naplate potraživanja za stanove prodane na obročnu otplatu, za poslovne prostore u zakupu te stanove u najmu. Međutim revizija je ustanovila da poduzete mjere još uvijek nisu dovoljno učinkovite s obzirom na to da su koncem 2014. postojala značajna dospjela nenaplaćena potraživanja.

Također, revizija je utvrdila probleme u upravljanju strateškim zalihama i zalihama za redovne potrebe zbog kojih se u skladištima nalazi velik broj artikala koji godinama leže neupotrijebljeni. Tako je primjerice koncem 2014. MORH na zalihama imao 116 tisuća metara tkanine za razne odore časnika u vrijednosti od 13,2 milijuna kuna te 10.161 komad raznih vrsta tonera i tinti u vrijednosti od 3,2 milijuna kuna.

Izvješće državne revizije možete pročitati ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/tportal.hr
Photo: fah