Ministar Panenić: Indikativan je trenutak kad se pojavljuje afera ‘Stiropor’, nisam ga ukrao, poklonio sam ga

“Indikativan je trenutak kad se pojavljuje afera ‘Stiropor’. Trenutak je ciljan. Krađa je kazneno djelo. Ja krađu nisam učinio. Uzeti nešto što vrijedi nekoliko stotina kuna, uz tako veliku plaću”, komentirao je medijske navode o krađi stiropora u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

“Iz Baumaxa sam otišao sporazumnim ugovorom. Ne razumije se menadžerski ugovor. Kako bih ja mogao naći posao poslije ministarskog ako sam kršio ugovor?”, rekao je Panenić.

Na pitanje voditelja emisije Aleksandra Stankovića je li uzeo 40 m2 stiropora vrijednog 500 kuna, Panenić je odogovorio da se radilo o stiroporu koji je smetao jer tvrtka koja ga je uzela nije dolazila po njega. “Šest mjeseci je trajala trakavica oko neisporučenog stiropora. Nije ga željela preuzeti jedna mađarska tvrtka pa sam donio odluku da se to treba maknuti iz Baumaxa. To je bila mala količina i bilo je pitanje baciti stiropor na odlagalište, što je problematično, ili ga spaliti. Donio sam odluku da se taj stiropor pokloni. To nije bila krađa. Krađa je kad nešto protupravno prisvojite. Ja sam ga poklonio”, rekao je Panenić.

Nije želio otkriti kome je poklonio stiropor. Na kraju je potvrdio da je iz Baumaxa otišao dva mjeseca kasnije upravo zbog te odluke.

O sebi

“Gasterbajtarsko sam dijete, vratio se u Hrvatsku, školovao sam se. Dobrovoljac sam u Domovinskom ratu, bio u postrojbama policije. Svoj radni vijek sam počeo kad su se poslovi relatvno lako dobivali. Često sam mijenjao posao zbog izazova”, rekao je o svojem životu ministar Panenić.

“Kad sam bio voditelj za međunarodnu suradnju TINTL-a nisam bio u sukobu interesa jer nisam bio poslodavac”, odgovorio je na pitanje o optužbama u medijima za dodjeljivanje poslova supruzi. Javnost je zaintrigrirala to što ima u posjedu 12 oranica i 4 vinograda. “Nakon rata vrlo je teško bilo komunicirati s ljudima ako ništa ne znate o poljoprivredi. Uz komunikaciju s ljudima sam kupio zemlju. Vinograd mi je velika ljubav, ali teško ću se sada moći time baviti”, kaže.

Novi kadrovi

“U ministarstvu gospodarstva imamo nedostatak rukovodećih kadrova. Imamo određene projekte za javnu nabavu koji su tražili brze kontakte. Imamo investicije HEP-a, to ne čeka da se prilagodite. Ne dolazim da ništa baš nisam znao, ali niti da znam sve. Pregledom dokumentacije ja i stručni tim dat ćemo odrednice za buduće postupanje”, najavio je ministar.

Istraživanje ugljikovodika i INA

O istraživanju ugljikovodika rekao je kako nije točno da se s tim tek upoznaje.

“Ne dolazim ja, a da o tome nisam ništa znao. Bio sam dobro upoznat, nakon pregleda dokumentacije dati ćemo odrednice za buduće postupanje”, kazao je Panenić.

Panenić je rekao da u Ini čak i nisu toliko važna upravljačka prava da su ih pratile investicije.

“Što se tiče INA-e moramo nešto napraviti, ona je strateška kompanija. Sudski postupak protiv bivšeg čelnog čovjeka države opterećuje proces. MOL je prvi pokrenuo arbitražni proces i mora se pronaći model kako riješiti problem prijenos upravljačkih prava. MOL ne upravlja INA-om prema očekivanjima, nismo očekivali da se INA bavi samo distribucijom”, rekao je Panenić i dodao kako su sve opcije moguće nakon što završe arbitražni postupci.

Komentirao je i najave MOL-a o gašenju rafinerija.

“Mi se možemo žaliti jer to nije nešto što stoji u dokumentima”, rekao je.

Osvrnuo se i na zastoj u istraživanju ugljikovodika u Jadranu.

“Imputira se da ja moram nešto potpisati. Štetnih posljedica za Hrvatsku nema, moguća su daljnja istraživanja Jadrana, ali moramo vidjeti utjecaj na turizam i ostalo”, rekao je Panenić.

O gradnji novih termoelektrana rekao je kako je sve spremno, ali ništa nije potpisano.

Novi model proizvodnje

“Upravo HEP-a ne želi preuzeti odgovornost. Treba voditi računa o proizvodnji energije. Nema riječi o apsolutnoj zabrani. Kad je riječ o Plominu C bitno je i mišljenje Europske komisije”, rekao je ministar i dodao kako moramo tražiti održivi model proizvodnje.

“Mi imamo dovoljno energije, ali po kojoj cijeni”, rekao je Panenić.

O menadžerskim ugovorima u javnim poduzećima rekao je da plan čelnih ljudi mora biti javan.

“Mora biti jasno da ako želimo imati vrhunske menadžere, moramo ih znati privući”, rekao je Panenić.

Kazao je kako se pridržava zakona te se zapošljavanje u javnim službama mora obavljati putem javnih natječaja te da za sprečavanje političkog utjecaja služe nadzorni odbori.

Suradnja s Oreškovićem

O suradnji s premijerom Oreškovićem rekao je da ima pozitivna iskustva.

“Imamo stalne sastanke na kojima radimo međuresorski. Mi smo tim, i određene stvari smo radili kao da smo radionica”, rekao je Panenić.

Na pitanje kako komentira Oreškovićevo nepoznavanje političkih procesa, rekao je kako je njegova zadaća napraviti napredak te da ne bismo trebali opterećivati premijera sitnicama.

Kazao je kako prije nije znao tko je premijer Orešković, no da je MOST inzistirao na nestranačkom premijeru.

Rekao je da će prvi nacrt proračuna imati do kraja mjeseca.

Kazao je kako je praktični vjernik, ali da mu je blagoslov ministarstva trenutno zadnja stvar na pameti.

Na kraju emisije rekao je kako će “morati biti malih rezova”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt
Photo: HRT