Ministarstvo opet odbilo status vjerske zajednice Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi, iako su priznali scijentologe, budiste…

ministarstvo
Na fotografiji: Milorad Pupovac, Ivan Malenica, arhiepiskop Aleksandar; montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Gotovo sedam godina Hrvatska pravoslavna crkva pokušava se registrirati kao vjerska zajednica u Hrvatskoj. Njihovu pravnu borbu da iz udruge postanu vjerska zajedica ovih je dana ponovno osujetilo Ministarstvo pravosuđa i uprave ignoriravši tako presudu Visokog upravnog suda iako u Hrvatskoj postoji 55 registriranih vjerskih zajednica poput hinduističke, budističke, scijentološke…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Evidencija vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj postoji čak 55 vjerskih zajednica koje kao takve smiju djelovati na teritoriju Republike Hrvatske. Među njima nema Hrvatske pravoslavne crkve (HPC) čiji ju čelnik, hrvatski arhiepiskop Aleksandar, već godinama pokušava registrirati kao vjersku zajednicu.

Točnije od 19. svibnja 2017. kada je podnio zahtjev za upis u Evidenciju vjerskih zajednica Hrvatske pravoslavne crkve.

Krajem ožujka ove godine stigao je novi hladni tuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Udruga Hrvatskih branitelja pravoslavne vjere traži registraciju Hrvatske Pravoslavne Crkve

Naime, Ministarstvu pravosuđa i uprave trebalo je dvije i pol godine od prvog zahtjeva da donese rješenje i to negativno.

Hrvatska pravoslavna crkva potom je podnijela upravnu tužbu protiv tog rješenja, no Upravni sud dao je za pravo Ministarstvu pravosuđa i uprave.

>Borovčak: HINA s podvalama o HPC-u zagadila medijski prostor

”Po našoj upravnoj tužbi na takvo nerazumno rješenje prvostupanjski upravni sud niti nije razmatrao tu odluku, nego je omalovažio sve naše argumente i odbacio dokaze kojima smo pobili takvo protuzakonito rješenje te je potvrdio postojeće stanje”, tvrdi arhiepiskop Aleksandar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No tu njegova borba da Hrvatsku pravoslavnu crkvu registrira kao vjersku zajednicu nije stala.

>Mate Kovačević: Trebalo je davno prije ustrojiti Hrvatsku pravoslavnu crkvu

Visoki upravni sud poništio presudu Upravnog suda

Na prvostupanjsku odluku Upravnog suda žalio se Visokom upravnom sudu koji je poništio odluku Upravnog suda i Ministarstva pravosuđa i uprave.

Arhiepiskop Aleksandar tvrdi da je VUS prihvatio sve njihove argumente te ocijenio da su ”rješenje Ministarstva uprave i prvostupna presuda Upravnog suda koja ga potvrđuje, u potpunosti nezakoniti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Popis stanovništva: Što i tko stoji iza plakata s potpisom Udruga hrvatskih pravoslavnih branitelja?

”U svom je obrazloženju na četiri stranice VUS dao vrlo precizne upute Ministarstvu pravosuđa i uprave usklađene s europskom i hrvatskom zakonodavstvu da svoje uvjerenje treba opravdati jasnim argumentima koji imaju uporište u zakonskoj osnovi te valjano obrazložiti svoje stajalište.

Nakon što im je Visoki upravni sud dao za pravo, Hrvatska pravoslavna crkva ponovno od Ministarstva pravosuđa i uprave traži upis u Evidenciju vjerskih zajednica.

Nova odbijenica Ministarstva pravosuđa i uprave

Ono napokon donosi novu odluku 22. ožujka ove godine i unatoč Visokom upravnom sudu donosi negativno rješenje koje potpisuje ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.
”Odbija se zahtjev Aleksandra Radoeva Ivanova, hrvatskog arhiepiskopa, za upis vjerske zajednice pod nazivom Hrvatska pravoslavna crkva”.

>(VIDEO) Damir Borovčak: Komunistički zločini nad Hrvatskom pravoslavnom crkvom

”Zatim na sedam stranica u svom obrazloženju ministar ponavlja sve ono što je u svojoj presudi VUS pobio i proglasio nezakonitim”, napominje na internetskim stranicama Hrvatske pravoslavne crkve arhiepiskop Aleksandar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Vlast u RH ne poštuje sudske odluke”

”Ovo pokazuje i dokazuje da vlast u RH ne poštuje sudske odluke, koliko god se u medijskim izjavama za javnost predsjednik Vlade RH trudio uvjeravati da je trojedna vlast u Hrvatskoj nezavisna i demokratska te da se u sudske ovlasti, presude i rješenja, nema nitko iz politike pravo miješati ni utjecati. Ovakvo gaženje presude Visokog upravnog suda od strane ministra pravosuđa i uprave, upravo dokazuje suprotno, tj. dokazuje da je ministar vrhovni sudac nad svim sudcima, koji određuje i poništava sudske odluke i rješenja kako mu se prohtije.

Sve ovo nas ne će pokolebati i ostajemo u nadi da će sudska vlast u Hrvatskoj pronaći u sebi snagu suprotstaviti se izvršnoj vlasti u njenoj samovolji i bahatosti te uvesti vrhovništvo zakona u demokratskoj Hrvatskoj kako bismo mogli uzdignuti obnovljenu Hrvatsku pravoslavnu crkvu u njenom punom sjaju u Božjem imenu i na dobrobit blagovjernog hrvatskog naroda”, poručuje arhiepiskop Aleksandar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.