Mirela Holy: Miljenica agencija za istraživanje popularnosti

Jedna do glavnih medijska tema posljednjih dana je iznenađujuće velika popularnost nove stranke ORaH, koja je prema nedavno objavljenom istraživanju po popularnosti pretekla glavnu stranku ljevice, trenutačno vladajući SDP.

Rast svoje popularnosti ORaH, slažu se svi analitičari iako se neki ograđuju od toga koliko se ova istraživanja mogu prevesti u konkretne glasove birača, zahvaljuje svojoj osnivačici i predsjednici – Mireli Holy.

Politička karijera Mirele Holy

Mirela Holy rođena je 1971. godine u Zagrebu. Školu za primijenjenu umjetnost završila je u Zagrebu, diplomirala na Filozofskom fakultetu i stekla doktorat iz područja humanističkih znanosti.

U Socijaldemokratsku partiju Hrvatske (SDP) učlanjuje se 1998. godine, a u Narodnom sveučilištu Dubrava bila je voditeljica akcija i manifestacija od 1999. godine.

Nakon dvije godine prelazi u Ministarstvo zaštite životne sredine i prostornog planiranja gdje je kao pripravnica, tajnica Kabineta ministra i stručna suradnica radila do 2005. godine. Sljedeće tri godine provela je u Maksima komunikacijama, SDP-u bliskoj PR agenciji iz Zagreba koju je vodio Ivan Račan (sin Ivice Račana) gdje je bila voditeljica projekata, kasnije i izvršna direktorica.

Bila je članica Izvršnog odbora stranke četiri godine, a od 2008. predsjednica stranačkog Savjeta za zaštitu životne sredine.

Prvi je put za zastupnicu u Hrvatskom saboru izabrana na šestim parlamentarnim izborima 2007. te je u tom mandatu bila je potpredsjednica Odbora za zaštitu životne sredine kao i članica Odbora za prostorno planiranje i graditeljstvo, Odbora za međuparlamentarnu suradnju i Odbora za ravnopravnost spolova.

Na parlamentarnim izborima 2011. godine ponovo je izabrana u Sabor. Na prijedlog premijera Zorana Milanovića Sabor ju potvrđuje za ministricu zaštite okoliša i prirode.

Afera Kalambura – ne poštivanje trodiobe vlasti

Kao ministrica Mirela Holy imenovala je Sanju Kalamburu (prema pisanju medija osobnu prijateljicu) na dužnost direktorice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kalambura je uskoro smijenjena jer se utvrdilo da joj je izdana lažna potvrda na zagrebačkome Općinskom sudu iako se protiv nje vodio postupak zbog zloporabe položaja i ovlasti.

Mirela Holy je tu dodatno pogoršala svoju lošu odluku obrazlažući medijima da ona ima informacije o tome kakva će biti presuda.

“Smatramo neprimjerenom ovakvu lakoću davanja izjava u sustavu čiji imperativ mora biti poštivanje trodiobe vlasti te neovisnosti sudova i sudaca, kojih odluke moraju biti lišene spekulacija i bilo kakvih utjecaja, a naročito onih koji dolaze iz redova drugih tijela vlasti”, reagirao je tada s priopćenjem Županijski sud u Zagrebu.

Afera radno mjesto supruge člana SDP-a

Nakon medijskog objavljivanja e-poruke u lipnju 2012. godine u kojoj je zamolila direktora HŽ-a Renea Valčića da supruga jednog člana SDP-a ne bude otpuštena s radnog mjesta, podnijela je ostavku na ministarsko mjesto ocjenjujući kako je “nepromišljenim mailom nanijela političku štetu Vladi”.

Uskoro su mediji prenijeli izjavu bivšeg pomoćnika u Ministarstvu zaštite okoliša Davora Škrleca, koji je izjavio da je Radimir Čačić od njega tražio da u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaposli Josipa Jambrača iz HNS-a koji za to nema potrebne kvalifikacije. Tada je Mirela Holy potvrdila da je tijekom obnašanja ministarske dužnosti Radimir Čačić vršio pritisak na nju i Škrleca. Nakon neprihvaćanja njezinog amandmana da se osnuje agencija za upravljanje nacionalnim parkovima istupa iz SDP-a i ostaje nezavisna zastupnica u Hrvatskom saboru.

U oba slučaja Holy nije vidjela ništa sporno u svojim postupcima. I to je možda ono što treba najviše brinuti.

ORaH

U listopadu 2013. osniva političku stranku Održivi razvoj Hrvatske – OraH te bilježi prvi uspjeh osvojivši kao nositeljica liste Oraha jedan mandat, ali umjesto nje stranku u Europskom parlamentu predstavlja Davor Škrlec – gore spomenuti pomoćnik ministrice koji je istupio za nju protiv Čačića. Lista Oraha je na izborima za Europski parlament dobila 9,42 % glasova čime je osvojila jedno zastupničko mjesto, od čega je preko 60 % glasova bilo preferencijalno imenom i prezimenom za Mirelu Holy.

Od Škrleca nemamo glasa iz Europskog parlamenta, ali zato je stranka je početkom kolovoza objavila da se u vanjskoj politici zalaže za uspostavu tijesnih odnosa s Rusijom, Indijom, Kinom, te bliskim povezivanjem s “Regijom”, a da se u europskim poslovima treba fokusirati na politiku proširenja – regionalnu suradnju.

Nedavno je ORaH napustila suosnivačica Andrea Feldman. Neslužbeno se govori da su glavni razlozi napuštanja uz podršku koju je Holy dala ponovnoj kandidaturi Ive Josipovića, upravo vanjsko-politički stavovi ORaH-a.

Popularnosti Holy najviše doprinio Milanović

Od pojave OraH-a, agencije za istraživanje popularnosti hrvatskih političara redovito iznose rezultate anketa po kojima je Mirela Holy navodno druga najpopularnija političarka.
Uz ograde prema rezultatima anketa koje su izbori često opovrgnuli, Holy je zasigurno miljenica medija i popularna kod birača ljevice razočaranih Zoranom Milanovićem. No pitanje je kakva bi bila njena popularnost da je na čelu SDP-a na primjer Tonino Picula.

I sama Holy nikad nije kritizirala SDP ni famozni Plan 21, već samo Milanovića i aktualno predsjedništvo. Slično kao i Aleksandra Kolarić. Odanost toj grupaciji Holy je još jednom potvrdila i potporom predsjedničkoj kandidaturi Ive Josipovića, kandidatu SDP-a i HNS-a.

Drugo je pitanje, što je i Holy priznala, je li ORaH stranka koja može opravdati teret i očekivanja ovakve popularnosti? Naime ORaH se kao stranka tek profilira, nema infrastrukturu, niti članstvo, niti ozbiljan politički i gospodarski program koji bi trebala imati jedna vodeća stranka.

U realiziranju toga stranka se suočava i s izazovima iznutra – nedavno su izbacili velik broj članova koji im profilom nije odgovarao. Tako se Mirela Holy nalazi podijeljena između potrebe za širenjem i potrebe za kontroliranjem članstva u stranci kojoj je još uvijek jedini potporni stup – ona sama.

Zaključujemo da niti je Holy novo lice u politici, niti je ORaH nova snaga. Skok popularnosti koji je iznenadio analitičare vjerojatnije leži u želji birača ljevice koji razočarani kukuriku Vladom i traže način da ih ‘kazne’- svjesni istodobno da je ORaH Mirele Holy  prirodni koalicijski partner SDP-u, što se pokazalo i u zajedničkoj podršci Ivi Josipoviću.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.