Mogu li na čelu Ministarstva kulture i DORH-a biti Hribarovi zaštitnici?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Iako se niz godina upozoravalo na korupcijsku hobotnicu u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) s Hrvojem Hribarom na čelu, osobama povezanim s tom ustanovom samo je raslo samopouzdanje, bezobrazluk, ali i količina korupcije, što je potvrdio nalaz Državne revizije koji je dostavljen Hrvatskom saboru i Državnom odvjetništvu.

> Ovako je govorila Obuljen Koržinek – “HAVC je najbolja kulturna reforma koju smo napravili” – a što kaže sad?

Uz bivšeg čelnog čovjeka HAVC-a, ustanove osnovane 2008., na temelju Zakona o audiovizualnim djelatnostima u svrhu sustavnog poticanja audiovizualnog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj, vežu se brojne afere, a milijuni kuna podijeljeni su uglavnom jednim te istima.

> Hribar zatražio razrješenje, Upravni odbor HAVC-a prihvatio: Kako će se vratiti novac?

Uz to se blatila Hrvatska i to našim novcem.

> 32 braniteljske udruge traže smjenu Hrvoja Hribara zbog pripisivanja masakra u Dvoru Hrvatskoj vojsci

Nina Obuljen Koržinek, aktualna ministrica Kulture bila je članica Upravnog odbora HAVC-a od 2015., i to u vremenu kada je HAVC financirao s 250.000,00 kuna novca poreznih obveznika Republike Hrvatske pročetnički pamflet ’15 minuta – Masakr u Dvoru’ koji govori o zločinima nad mentalnim bolesnicima u Dvoru na Uni, za što je u filmu optužena Hrvatska vojska, iako HV s tim groznim zločinima nije imao nikakve veze.

> Novi skandal Hribarovog HAVC-a: financirali još jedan lažni prikaz Domovinskog rata

Financiralo se i promoviralo još antihrvatskih pamfleta. ‘Chriss the Swiss’ u produkciji Nukelus filma dobio je ukupno minimalno 1.000.000,00 kuna hrvatskih građana. Vanja Sremac, bivša članica UO HAVC-a u vremenu svih navedenih nezakonitosti, sada radi u Nukleus filmu.

> Hasanbegović: Hribar mora biti smijenjen, a DORH mora podnijeti istragu odgovornosti upravnog odbora HAVC-a

“To je karika koja je nedostajala, sve je jasno. Hribar mora biti smijenjen a DORH podnijeti sve istrage. Ovo je vrsta moralne zadovoljštine koju sam doživio jer je državna revizija potvrdila sve što sam govorio”, istaknuo je u razgovoru za televiziju N1 bivši ministar kulture i saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović.

“Odgovornost svih aktera i upravnog odbora HAVC-a mora biti istražena”, odgovorio je bivši ministar kulture na pitanje postoji li i odgovornost Obuljen Koržinek, koja je tada bila u UO-u HAVC-a.

> Evo što je Nina Obuljen trebala raditi u upravnom odboru HAVC-a

Sredstva za rad Centra osiguravaju se iz državnog proračuna te iz dijela ukupnog godišnjeg bruto-prihoda ostvarenog obavljanjem audiovizualnih djelatnosti: Hrvatske radiotelevizije, nakladnika televizijskih programa na nacionalnoj razini, nakladnika televizijskih programa na regionalnoj razini, operatora sustava kabelske distribucije, operatora u nepokretnim i pokretnim telekomunikacijskim mrežama, davatelja usluga pristupa internetu i osoba koje javno prikazuju audiovizualna djela.

> Dr. Ž. Markić: Orešković je podržao, a Plenković maknuo ministra koji je prvi pokrenuo isušivanje “kulturne močvare”

Po mišljenju pravnih stručnjaka u HAVC-u su se odvijale radnje s bitnim obilježjima kaznenog djela.

“Nadležno državno odvjetništvo po službenoj dužnosti nakon što Državna revizija dostavi svoj nalaz dužno je pokrenuti kazneni postupak protiv odgovorne osobe. Prema onome što sam čitao, postoje elementi kaznenog djela zlouporabe službenog položaja u radnjama odgovorne osobe. Predviđena kazna je, ako su iznosi točni, i do 10 godina”, ustvrdio je za direktno.hr bivši općinski i županijski državni odvjetnik Vladimir Terešak.

Foto: Koordinacija braniteljskih udruga

Koordinacija Udruge branitelja i stradalnika Domovinskog rata od ožujka prošle godine intenzivno upozorava javnost na nepravilnosti, suočili su se s golemim kriminalom u toj ustanovi, podnose kaznene prijave, pisali su dopise bivšem ministru kulture, sadašnjoj ministrici kulture, predsjedniku Vlade, a DORH-u su dali relevantne dokaze temeljem kojih je Državno odvjetništvo trebalo djelovati.

> Kajkić tvrdi da postoje dokazi koji pokazuju gdje su završili novci iz HAVC-a, a Gregurić smatra da i Obuljen treba odgovarati

Cijelo su vrijeme bili izloženi javnom sramoćenju te optužbama Hrvoja Hribara.

Koordinacija je pratila cijeli niz dokumenata od 2012. godine kada je proces prijavljivanja započeo tadašnji predsjednik Upravnog odbora HAVC-a, Enes Midžić, i tadašnja pravnica HAVC-a, Amalija Šeparović. Oni su pisanim putem izvjestili Ministarstvo o nizu kriminalnih čina i drugih nezakonitosti u HAVC-u, međutim, tadašnja ministrica Zlatar Violić i njeni nasljednici propustili su izvršiti svoje zakonske obveze.

> HAVC je još 2012. otjerao predsjednika upravnog odbora koji je upozoravao na niz nepravilnosti

Stjepan Ćosić, predsjednik Upravnog odbora HAVC-a, 2014. smatrao je kako nije dobro da je u Upravnom odboru HAVC-a osoba čija se tvrtka natječe za sredstva te institucije, te je tada tvrdio da će istražiti slučaj u kojem je HAVC tvrtki članice svog Upravnog odbora dao milijune.

> Koordinacija Udruge branitelja Plenkoviću: U HAVC-u je na djelu organizirani kriminal najširih razmjera

Nadležna tijela HAVC-a, ministarstvo kulture, ali ni DORH nisu se držali zakona. Na taj su način zapravo pružali zaštitu Hribaru koji je svake godine raspolagao s milijunima kuna koje je trošio na kriminalan način, što je potvrdila Državna revizija. Na Izvješće o reviziji od 10. siječnja ove godine, zakonski je predstavnik dostavio prigovor koji nije prihvaćen, te je ono konačno.

Nakon revizije HAVC-a: Koliko je „kulturnjaka“ zbog financijskog interesa prosvjedovalo protiv ministra Hasanbegovića?

Kada je na 68. sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća 10. svibnja 2016. tijekom predstavljanja izvješća došlo je do verbalnog incidenta tijekom kojeg je dvoje sudionika prozvalo vodstvo HAVC-a za netransparentno poslovanje i dodjelu novca, u obranu HAVC-a stala je današnja ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Djevojka iz publike ustala je i rekla Hribaru kako je sve to korupcija i lopovluk, kazavši “Zar mislite da je javnost toliko glupa?” i pitala ga nije li ga sram da je Ogresta kraj njega. Naime, Ogresta je bio član vijeća HAVC-a koje odlučuje o dodjeli sredstava, pa je tako sam sebi odobrio 3.700.000,00 kn za igrani film ‘S one strane’. Tu se radi o očitom sukobu interesa. Nešto kasnije ustao je još jedan muškarac, zapitavši “kako vas nije stid dijeliti novce između sebe”, i izašao.

Na rad HAVC-a, dijelom i na temelju verbalnoga incidenta iz publike, osvrnule su se tada članice upravnog odbora HAVC-a Nina Obuljen Koržinek i Romana Matanovac Vučković, pa je tako Obuljen Koržinek ocijenila da taj “sustav daje sjajne rezultate”, a Matanovac Vučković kako je “sve točno uređeno zakonom”.

Što o HAVC-u kaže Nina Obuljen i zašto se ne dovodi u pitanje njezina osobna odgovornost?

Dragovoljka Domovinskog rata, braniteljica Vukovara Zorica Gregurić gostujući u televizijskoj emisiji Bujica naglasila je kako su prvu prijavu DORH-u protiv Hribara podnijeli još u ljeto prošle godine: “Državno odvjetništvo nije radilo baš ništa. Hribar je bio nedodirljiv u vrijeme Mladena Bajića, do sada ga nije dirao niti Dinko Cvitan, a vidjet ćemo što će se događati nakon Izvješća Državne revizije.”

Na kraju emisije Zorica Gregurić zapitala se zašto DORH nije djelovao.

> Zbog korupcije gubimo 15 posto BDP-a godišnje, ali Petrov u DORH-u nije vidio problem

“Očekujemo i političku odgovornost onih koji su štitili Hribara. Od slučaja Crnoja svojedobno je napravljen veliki skandal. A što sada?! I DORH je morao djelovati. Neka kažu koliko su kaznenih prijava do sada dobili. Više od trideset! Zašto nisu djelovali, to pitanje trebamo postaviti Glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu…”, zaključila je hrvatska braniteljica.

> Kao što su upozoravale braniteljske udruge: Nepovoljno mišljenje revizije o poslovanju HAVC-a

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [162.00 B]

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr