Most u novoj vlasti zbog kompromitirajućih podataka ne želi Matića, Kotromanovića i Mrsića!?

Foto: Vlada RH

Zadarski portal znet.hr, pozivajući se na izbore bliske Mostu, otkriva da će čelnici u Zagrebu otvoriti i postaviti kadrovske uvjete koji bi mogli uzdrmati dosadašnje vrhove moći u HDZ-u i SDP-u.

Most neće pristati da u novu reformsku vladu uđu bivši ministri i ostali moćnici za koje postoje utemeljeni dokazi o odgovornosti za korupciju i druge vrste kriminala. Dokumenti navodno teško kompromitiraju Milanovićeve ministre Miranda Mrsića, Predraga Matića i Antu Kotromanovića, piše znet.hr.

Za javnost će biti veliko iznenađenje što je prijevaru navodno izvršila i jedna od legendi Domovinskog rata, donedavni ministar obrane Ante Kotromanović, koji je opću i trajnu nesposobnost za rad te iznimno visoku invalidsku mirovinu ostvario temeljem frizirane dokumentacije o navodnom „100% ranjavanju“

Most na zagrebačke pregovore s SDP-om i HDZ-om stiže iznimno opsežno i dobro pripremljen. Do sada je javnost saznala tek nekolicinu uvjeta Mosta koji se odnose na velike promjene u teritorijalnom ustroju i načinu upravljanja Hrvatskom. Već prve reakcije iz HDZ-a i SDP-a nisu bile nimalo oduševljene ovim uvjetima.

Međutim, u povelikoj pregovaračkoj škrinjici Mosta nalazi se još puno novih neugodnih iznenađenja za Karamarka i Milanovića i njihove pregovarače.

Naime, izvori bliski Mostu najavljuju da će njihovi čelnici u Zagrebu otvoriti i postaviti kadrovske uvjete koji će ozbiljno uzdrmati dosadašnje vrhove moći u HDZ-u i SDP-u. Most neće pristati da u novu reformsku vladu uđu bivši ministri i ostali moćnici za koje postoje utemeljeni dokazi o odgovornosti za korupciju i druge vrste kriminala.

Na putu prema Zagrebu, iz škrinjice Mosta u javnost su za sada provirili tek dokumenti koji teško pravno i moralno kompromitiraju trojicu donedavnih ministara, posebno bliskih Milanoviću. Radi se o izvornim dokumentima džavnih institucija koji pokazuju da su trojica bivših ministara – Mirando Mrsić, Predrag Matić i Ante Kotromanović – odgovorni za najteže vrste kriminala, koje se zbirno mogu označiti i ratnim profiterstvom.

Iz dokumenata Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva obrane nedvojbeno proizlazi da su ministri Matić i Kotromanović godinama protupravno primali iznimno visoke invalidske mirovine temeljem navodne opće nesposobnosti za rad. Za bivšeg ministra Matića i do sada su se u javnosti pojavljivale informacije koje su problematizirale njegov braniteljski status i voluntarističke transformacije iz opće i trajne nesposobnosti za rad u radno sposobnu osobu.

Dokumenti navedenih državnih institucija koji su sada postali dostupni pokazuju da su ta nagađanja bila potpuno utemeljena. Za javnost će biti veliko iznenađenje što je istovrsnu prijevaru izvršio i jedna od legendi Domovinskog rata, donedavni ministar obrane Ante Kotromanović, koji je opću i trajnu nesposobnost za rad te iznimno visoku invalidsku mirovinu ostvario temeljem frizirane dokumentacije o navodnom „100% ranjavanju“.

Posebno je zanimljivo što su oba bivša ministra, Matić i Kotromanović, najprije rješenjem nadležne zdravstvene komisije ocjenjeni ograničeno radno sposobnima. No, na ta rješenja su se žalili te su potom novim rješenjem ostvarili opću i trajnu nesposobnost za rad, temeljem čega su primali iznimno visoke invalidske mirovine, veće i od mirovine Đure Glogoškog, primjerice, odnosno niza drugih 100% invalida Domovinskog rata.

Međutim, Matić i Kotromanović su najedanput „čudesno“ ozdravili da bi mogli postati ministri, tj. radno sposobni za najzahtjevnije i najodgovornije poslove u državi. Naravno, njihove ministarske plaće bile su još veće od visokih invalidskih mirovina koje su do tada primali.

Zamrzavanje invalidskih mirovina i pretvaranje Matića i Kotromanovića u radno sposobne osobe dogodilo se također na kriminalan način, jer nije čak ni pokrenuta nikakva procedura ili stručno vještačenje kojim bi se barem pokušalo pokriti ta „čudesna“ ozdravljenja. I tu započinje pravna i moralna odgovornost ministra Mrsića, koji je svojim ministarskim autoritetom jedini mogao blokirati inače rigorozne zaštitne mehanizme u nadležnom Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

U moralnom pogledu posebno je kompromitirajuće za hrvatske branitelje ministre Matića i Kotromanovića, kao i za cijelu bivšu vladu, što su javno na križ pribijali Glogoškog zbog navodno previsoke invalidske mirovine, a Matić i Kotromanović su godinama primali još veću invalidsku mirovinu kao lažni 100% invalidi Domovinskog rata.

Bit će zanimljivo čuti javna očitovanja Matića i Kotromanovića na ovu dokumentaciju državnih institucija, te hoće li se javno ispričati Đuri Glogoškom i drugim stvarnim 100% invalidima Domovinskog rata, ili će im možda ponuditi „čudesnu“ formulu s kojom će ozdraviti Glogoškog i ostale stvarne 100% invalide.

Izvori bliski Mostu tvrde da je Most s ovom kompromitirajućom dokumentacijom raspolagao i prije izbora, ali je nije javno objavljivao kako se ne bi izlagao sumnjama da to čini u korist svoje izborne kampanje. Ako je Most problem korupcije otvorio s ovim najbolnijim kadrovskim primjerima, sigurno u svojoj pregovaračkoj škrinjici raspolaže i s dokumentima o ostalim krakovima korupcijske hobotnice koja davi Hrvatsku.

Teško je predvidjeti kako će na dokumente iz pregovaračke škrinjice Mosta reagirati dvije velike koalicije, napose HDZ i SDP. Sigurno će biti veoma dramatično: stranački i osobno. Rasplet bi mogao, između ostalog, voditi prema tzv. velikoj koaliciji radi očuvanja korupcijskog carstva, ili prema novim izborima u kojima bi ojačani Most imao velike izglede apsolutne pobjede.

U svakom slučaju, sada, u procesu formiranja nove izvršne vlasti, Most je otvaranjem problema korupcije na najvišim razinama vlasti pokazao da ima ozbiljne namjere započeti s korjenitim promjenama u Hrvatskoj te da nije slučajno postao pozitivno iznenađenje osmih parlamentarnih izbora, piše zadarski znet.hr.

Nažalost, Most je ipak nedovoljno pripremljen dočekao svoju pobjedu. Sinoćnjim tajnim sastankom Prgometa s Milanovićem u Kotromanovićevom stanu, današnjim izbacivanjem Prgometa iz Mosta, u samom se Mostu stvorio procjep.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/znet.hr
Photo: Vlada RH instagram