Na dan izbora nećete biti u mjestu prebivališta? Evo što trebate učiniti do srijede 11.12.!

Foto: fah

Ministarstvo uprave objavilo je upute kako građani mogu provjeriti ili dopuniti podatke registru birača kako bi svi koji žele mogli glasati na predsjedničkim izborima 22. prosinca. Rok za izmjene je srijeda, 11. prosinca, do 16:00 sati.

Birači koji imaju prebivalište u RH, ali na dan izbora neće biti u svom mjestu

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta, mogu zatražiti:

a) PRIVREMENI UPIS-ako žele glasovati u Republici Hrvatskoj izvan mjesta svog prebivališta.

Birači se privremeno upisuju u registar birača za mjesto gdje će se zateći na dan održavanja izbora. Zahtjev za privremeni upis u registar birača izvan mjesta prebivališta birači mogu podnijeti nadležnom uredu, neovisno o mjestu upisa u registar birača.

Dakle, ako imate prebivalište u Čakovcu, a na dan izbora naći će se, primjerice, u Rijeci, morate zahtjev za privremeni upis poslati uredu u Rijeci.

b) PRETHODNU REGISTRACIJU-ako žele glasovati u inozemstvu.

Zahtjev za prethodnu registraciju birači mogu podnijeti nadležnoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj.

c) POTVRDU ZA GLASOVANJE IZVAN MJESTA PREBIVALIŠTA – temeljem koje će moći glasovati na bilo kojem biračkom mjestu u Republici Hrvatskoj ili inozemstvu.

Zahtjev za izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta birači podnose nadležnom uredu prema mjestu svog prebivališta.

Potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta zatražit ćete ako niste sigurni gdje ćete se naći na dan izbora. S njome možete glasovati na bilo kojem izbornom mjestu u RH ili inozemstvu.

Kako glasuju birači koji nemaju prebivalište u RH?

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj moraju se AKTIVNO REGISTRIRATI na zahtjev ili po službenoj dužnosti.

a) Birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske ne moraju se aktivno registrirati već će po službenoj dužnosti biti aktivno registrirani za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici.

Birači koji će se na dan održavanja izbora nalaziti na području druge diplomatske misije ili konzularnog ureda u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj ili imaju prijavljeno prebivalište na adresi različitoj od navedene u osobnoj iskaznici s inozemnom adresom, moraju podnijeti ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE.

Birač koji ne promijeni mjesto aktivne registracije, moći će glasovati samo u mjestu gdje je već aktivno registriran po službenoj dužnosti za državu i konzularno područje prema inozemnoj adresi navedenoj u osobnoj iskaznici.

b) Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i nemaju osobnu iskaznicu s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, moraju podnijeti zahtjev za aktivnu registraciju kako bi mogli glasovati u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj.

Zahtjev za aktivnu registraciju birači mogu podnijeti:
najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili
nadležnom uredu u Republici Hrvatskoj, ako će se na dan održavanja izbora nalaziti u Republici Hrvatskoj.

Sve informacije o registru birača nalaze se na stranicama Ministarstva uprave, baš kao i svi obrasci. Svoje zahtjeve birači mogu podnijeti neposredno u nadležnom uredu, elektroničkim putem na objavljenu e-mail adresu nadležnog ureda ili putem sustava e-Građani.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/uprava.gov.hr