Domaći OPG-ovi na različitim se sajmovima i izlaganjima nastoje približiti javnosti i upoznati ju sa svojim domaćim proizvodima. Diana Prpić nositeljica je OPG-a koji se bavi voćarstvom i povrćarstvom, a zbog zalaganja i rezultata OPG-a ušla je među 10 finalista u izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika. Za narod.hr rekla je što ju je plasiralo među finaliste, te se osvrnula na važnost zdrave prehrane i konzumiranje domaćih, provjerenih namirnica.
Možete li kratko našim čitateljima reći čime se bavite na svom OPG-u, koje proizvode nudite?
Imam 27 godina i nositeljica sam OPG-a zadnje dvije godine. Naš OPG proteže se na 23 hektara obradive površine, od toga je 11 hektara u ekološkoj proizvodnji. Bavimo se voćarstvom i povrćarstvom. Primarno se bavimo uzgojem jagoda, batata i graha, ali i uzgojem paprike, krumpira, kupusa, raznoraznih tikvica… U krug 10 finalista u izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika zapravo sam ušla radi inovativnog načina uzgoja batata.
Kako izgleda uzgoj batata?
Mi proizvodimo sadnice od vlastitih gomolja, a to zahtjeva kontrolirane uvjete. Sadnica u određenim uvjetima može niknuti i biti spremna za sadnju. To moraju biti posebni uvjeti glede temperature i vlage, a potrebno je i da je prostor sterilan, kao i zemlja u koju se sadi. Zahtjeva postojanje plastenika.
Koliko je batat prihvaćen u Hrvatskoj? Konzumiraju li ga ljudi, postoji li interes za tu namirnicu?
Interes je svake godine sve veći. Još uvijek nedovoljno velik s obzirom na to da je batat u svijetu dosta poznata namirnica. U Hrvatskoj ljudi još uvijek nisu baš upoznati s batatom. Bilo je primjera kada starijim ljudima spomenem batat, a oni pitaju „od čega batak?“ Još uvijek ljudi nisu dovoljno upoznati, to vidimo i na sajmovima na kojima izlažemo. Ipak, interesa ima sve više, pogotovo među roditeljima s malom djecom. Batat je idealan za prve kašice ili ako djeca ne vole neko povrće, roditelji znaju pomiješati batat s drugim povrćem i „zavarati“ djecu jer on je sladak. Na taj način djeca pojedu zdravi obrok.
Rekli ste da je sladak i lako se kombinira s drugim povrćem, a ima li još nekih zanimljivosti vezanih uz batat? Po čemu je on poseban?
Batat je jedna od tri namirnice u svijetu koja se koristi u borbi protiv zloćudnih bolesti. On smanjuje stanice raka i jako je bogat s betakarotenom. Jako je dobar za kožu, probavu, eliminira toksine iz organizma… Zanimljivo je da se kod batata koristi sve. Mlado lišće se može sušiti pa koristiti kao čaj, a može se pripremati i kao špinat. Također, koristi se i sami gomolj, zaista – batat je cijeli iskoristiv.
Spomenuli ste sajmove na kojima izlažete svoje proizvode. Na koje još načine i gdje prodajete namirnice?
Mi svoje proizvode izlažemo i na Facebook stranici na kojoj nas prati preko 3000 ljudi. To mi je zapravo najveća odskočna daska u distribuciji proizvoda. Također se rado odazivam na sve sajmove koji su mi dostupni. Često sam na sajmovima u okolici svoga grada tako i u Zagrebu, Vrbovskom ili Ivanićgradu. Imamo i dostavu na kućna vrata u Karlovcu, a u Zagrebu imamo četiri lokacije na kojima se redovito sastajemo s našim kupcima.
Kad se radi o domaćim proizvodima, kako se Vama, kao nositeljici jednog OPG-a čini, jesu li ljudi zainteresirani za takvu vrstu namirnica?
Jesu. Sve više su zainteresirani, a mislim da je to i zato jer nas mediji u zadnje vrijeme upozoravaju na štetnost koju se može naći u hrani iz velikih trgovačkih centara. Ta hrana i njezino podrijetlo nisu dovoljno kontrolirani tako da se sve više ljudi vraća prirodi. Ljudi najviše vole doći k nama u dvorište, vidjeti gdje plodovi rastu tako da znaju što kupuju i stavljaju na stol.