Načelnik policije nakon očevida: ”Tijela preminulih nije bilo moguće identificirati”

Foto: snimka zaslona

Očevid u Andraševcu nakon stravičnog požara u domu za starije i nemoćne trajao je gotovo sedam sati. Načelnik PU krapinsko-zagorske rekao je da očevidom nije utvrđen uzrok požara.

Načelnik Policijske uprave krapinsko-zagorske Robert Pavić rekao je za Dnevnik Nove TV da očevidom nije utvrđen uzrok požara. ”To ćemo moći tek za nekoliko dana kad se provedu potrebna vještačenja u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić”, rekao je Pavić. Objasnio je da se uzrok požara danas nije mogao utvrditi zbog ”visokog intenziteta požara koji je zatečen u razbuktaloj fazi”.

Načelnik policije kazao je da su tijela preminulih štićenika doma pronađena u karboniziranom stanju, pa nije bilo moguće ni odrediti identitet stradalih. ”Stoga su prevezena u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu gdje će se utvrditi i uzrok smrti i identitet smrtno stradalih”, kazao je Robert Pavić i otkrio da da je policija dojavu o požaru zaprimila od županijskog centra 112.

Dom u kojem je izgorjelo šestero ljudi radio na crno, imali više korisnika nego što zakonski smiju?

Prema još nepotvrđenim informacijama, objekt koji je izgorio uopće nije imao dozvolu za rad.

Prema neslužbenim informacijama obiteljski dom Zelena oaza u Oroslavju dobio je dozvolu za osam štićenika 2012. godine. Iste je godine zatražena dozvola za još pet štićenika, a od Županije su dozvolu i dobili 2013. Međutim, riječ je o zgradi koja je od objekta koji je izgorio udaljena petstotinjak metara.

Iako nitko od nadležnih još uvijek nije potvrdio, čini se da objekt koji u kojem je izgorilo šest štićenika uopće nije imao dozvolu za rad.

Osim toga, obiteljski domovi mogu primati maksimalno 20 štićenika, a spomenuta Zelena oaza je, prema još uvijek neslužbenim informacijama, imala najmanje 26 korisnika.

Ministarstvo: Nisu u našoj nadležnosti

Iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odgovorili su nam kako Zelena oaza nije u njihovoj nadležnosti jer je privatna institucija te sve dozvole dobiva od lokalne samouprave.

“Kao prvo izražavamo duboko žaljenje zbog tragičnog događaja koji se dogodio u Obiteljskom domu za starije i nemoćne Zelena oaza u Andraševcu u kojem je kako saznajemo, život izgubilo šestero ljudi.

Spomenuti Obiteljski dom za starije i nemoćne je privatni dom, dakle Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nije osnivač, kao niti Republika Hrvatska, već je osnivač fizička osoba koja dozvolu za rad pribavlja pri jedinicama lokalne i regionalne samouprave, u ovom slučaju Županije. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku nema sklopljene ugovore o financiranju s navedenim Obiteljskim domom.

Po završetku policijske istrage, a kada informacije budu dostupne, postupat ćemo u skladu s našim nadležnostima”, odgovorili su za DNEVNIK.hr iz Ministarstva.

Vlasnica ne odgovara na pozive

Vlasnica doma Gabrijela Čičković od Krapinsko-zagorske županije dozvolu za otvaranje Doma dobila je u siječnju 2012., a u prosincu iste godine osnovano je povjerensto koje je trebalo utvrditi postoje li uvjeti za povećanje kapaciteta.

U odluci Krapinsko-zagorske županije od dana 21. prosinca 2012. stoji kako je na temelju članka 161. stavka 2. Zakona o socijalnoj skrbi, u predmetu utvrđivanja ispunjavanja uvjeta za proširenje kapaciteta Obiteljskog doma Zelena oaza predstavnice Gabrijele Čičković, Dolinska 8, Andraševec, Oroslavje, župan donio odluku da se osnuje Povjerenstvo za utvrđivanje ispunjavanja uvjeta za povećanje kapaciteta Obiteljskog doma Zelena oaza, za pružanje skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba. Troškove rada Povjerenstva, navodi se u odluci župana, snosi Gabrijela Čičković, predstavnica Obiteljskog doma. U povjerenstvu za proširenje bili su Ljiljana Malogorski, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za poslove župana i županijske skupštine, voditeljica postupka, Martina Gregurović Šanjug, viša stručna suradnica za socijalnu skrb, Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade KZŽ te Branko Klasić, savjetnik za investicije, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu.

Pokušali smo telefonski kontaktirati gospođu Čičković, ali nije nam odgovarala na pozive, piše dnevnik.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr