Napad na Ružicu Ćavar podsjeća na procese u bivšem režimu, kad nas se masovno zatvaralo, ubijalo u domovini i inozemstvu

Foto: fah

Na skupu udruga protiv postojećih ugovora Svete Stolice i Republike Hrvatske, u subotu 20. rujna na zagrebačkom Cvjetnom trgu, došlo je ne samo do sučeljavanja plakatima i riječju različitih mišljenja o navedenom pitanju, nego i do neprimjerena govora mržnje pa i fizičkoga napada organizatora skupa koji se tobože pozivaju na toleranciju i suživot primjeren civiliziranom društvu, što podsjeća na ona vremena i procese u bivšem jugoslavenskom komunističkom društvu, kad nas se masovno progonilo, zatvaralo, osuđivalo na velike i teške kazne robije te masovno ubijalo u domovini i inozemstvu, pa to isti rade i danas, na isti način, očito ohrabreni svjetonazorskim i ideološkim potezima suvremene hrvatske vlasti, stoji u priopćenju Hrvatskog društva političkih zatvorenika (HDPZ).

Pri tome je jedan od organizatora skupa, Neven Kovačić, brutalnim udarcem slomio nadlakticu dr. Ružice Ćavar, poznate katoličke aktivistice i uglednoga člana HDPZ što je dovelo do toga da je dr. Ćavar hitno hospitalizirana na traumatološkom odjelu jedne zagrebačke bolnice, podsjećaju u priopćenju.

Takvim neciviliziranim i militantnim nastupom organizatori skupa predstavili su se u vrijeme kada se sva svjetonazorska i ideološka razmimoilaženja rješavaju demokratskim postupcima.

Posebnu težinu nemilom događaju daje činjenica da nasilje nad ženama provode oni koji u svom programu imaju zaštitu ljudskih ženskih prava i to uoči svjetskog Dana posvećenog zaštiti žena, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HDPZ Marko Grubišić.

Ovakvim postupkom, mi bivši hrvatski politički zatvorenici i preživjele žrtve jugoslavenskoga komunističkog represivnog sustava, osjećamo se ugroženima i najodlučnije prosvjedujemo protiv toga: Pozivamo aktualnu hrvatsku vlast da nama koji smo najvitalnije godine života, mladosti i zdravlja ugradili u temelje naše suverene i demokratske Republike Hrvatske, život u njoj učini ravnopravnim i zaštiti od nasilja militantnih udruga komunističko-liberanog svjetonazora i ideologije, zaključuje Grubišić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah