Nema opuštanja za volanom: Policija pojačano kontrolira na cestama

policija
Foto: MUP

Iz godine u godinu, statističke analize prometa ukazuju na činjenicu da se pred kraj godine povećava broj prometnih nesreća i stradavanja u njima. Posebice je tu važno istaknuti blagdansko raspoloženje uoči i tijekom Božića i Nove godine, kada se, iz prizme prometa, bilježi povećanje domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, kretanja pješaka, ali i konzumiranja alkohola.

U pojačanim aktivnostima u vrijeme blagdana bit će uključen maksimalno raspoloživi broj prometnih policajaca, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa, priopćilo je Ravnateljstvo policije. Uz to, policija upozorava na prilagodbu brzine kretanja vozila vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

Budući da se u narednim danima očekuje zahladnjenje, a ponegdje kiša i snijeg, policija upozorava vozače na moguće vlažne i skliske kolnike zbog čega se prilikom kočenja produžava zaustavni put pa je veća vjerojatnost gubitka kontrole nad upravljačem i slijetanja s kolnika te prelaska u trak za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Policija podsjeća kako valja voditi računa i o velikim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura, ali i da je na velikom broju autocesta i državnih cesta u kontinentalnom i gorskom dijelu Hrvatske obavezno korištenje zimske opreme.

Korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, obavezno je do 15. travnja 2021. i odnosi se na sve vrste motornih vozila, osim vozila Oružanih snaga RH. Zimska oprema se na ostalim cestama mora koristiti kada su na kolniku snijeg ili poledica, podsjetila je policija.

Policija apelira i na pješake te bicikliste da poštuju prometne propise i da u noćnim uvjetima vožnje na sebi imaju reflektirajuću odjeću kako bi se izbjegle neželjene posljedice zbog njihove slabe vidljivosti.

Biciklisti se posebno upozoravaju da noću, od prvog sumraka do potpunog svanuća, ali i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. U protivnom, vozač bicikla bit će kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna.

U prvih 11 mjeseci 224 poginulih

Ravnateljstvo policije upozorava vozače da u vožnji budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje te da ne koriste mobitel tijekom vožnje, ali i da voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih i da poštuju dopuštena ograničenja brzine. Uz to, vozače se upozorava da ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna te da koriste sigurnosni pojas, kao i sve ostale osobe koje se u automobilu voze.

Policija apelira na mopediste i motocikliste da koriste zaštitne kacige, a vozače traktora i ostalih radnih strojeva da ne izlaze na kolnik s tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima.

Prema statističkim pokazateljima, u jedanaest mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradale 224 osobe, što je 36 osoba ili 13,8 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, teško je ozlijeđeno 2080 osoba ili 11,8 posto manje, a lakše 7237 osoba ili 25 posto manje nego u istom razdoblju 2019. godine.

Policija ističe da su dominantni razlozi smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama upravljanje vozilom znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku, dok se prema vrstama nesreća radilo o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima s vozilima koja su dolazila iz tog smjera.

Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, policija apelira na roditelje da mladima koji nisu položili vozački ispit, ne omogućuju upravljanje vozilima, kao ni u slučaju konzumiranja alkohola te da im prije povjeravanja vozila temeljem životnog i prometnog iskustva ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr