Nova ljevica, Antifašistička liga, Documenta i GOLJP o nasilju “opravdanom obranom hrvatstva i kršćanske kulture”

Foto: fah

Stranka Nova Ljevica, Antifašistička liga, Centar za suočavanje s prošlošću – Documenta i Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) apelirali su u srijedu na hrvatske političare da “nedvosmisleno osude nedavni napad na izbjeglice u Zagrebu”, a na policiju da “hitno provede istragu i zaštiti izbjeglice od eventualnih budućih napada”.

Documenta bi ustrojila komisiju za istraživanje zločina: Kakvo bi to suočavanje s prošlošću bilo?

“Apeliramo prije svega na odgovorne političare da svojim istupima nedvosmisleno osude počinjeno nasilje. Bez takve osude ne samo da će se takva nasilja ponoviti, ona će postati prešutno prihvatljiva. Od policije zahtijevamo promptnu i učinkovitu istragu oko počinitelja i efikasnu zaštitu izbjeglica od budućih napada”, navode spomenute organizacije u priopćenju.

Skupina azilanata prosvjedovala je naime u ponedjeljak ispred zagrebačkog Centra za tražitelje azila Porin, prozivajući policiju da nije reagirala na nekoliko incidenata prema njima, među kojima i onaj kada su nekoliko azilanata nepoznati napadači proteklog vikenda napali palicama ispred tog centra. “To nisu prvi takvi napadi na izbjeglice, ali su prvi o kojima se pojavila informacija u javnosti”, ističu u Novoj ljevici, Antifašističkoj ligi, Documenti i GOLP-u, zapitavši se kakva bi bila reakcija javnosti da se dogodilo suprotno, iako su stanovnici zagrebačkog naselja u kojem su smješteni azilanti na društvenim mrežama pisali da su česte krađe i problemi o kojima mediji uopće ne izvještavaju.

Antifašistička liga zbog filma ‘Jasenovac-istina’ kazneno prijavila Sedlara za poticanje na nasilje i mržnju

Antifašistička liga RH: Ministru Hasanbegoviću nije mjesto u Vladi

U priopćenju pak ističu kako su uvjereni da je spomenuto nasilje potaknuto “rasizmom i mržnjom prema nedužnim ljudima”, ali i uvjerenjem napadača da je takvo nasilje “opravdano obranom bijele rase, hrvatstva, kršćanske kulture”, a što je, ističu, “mnogo opasnije za hrvatsko društvo i temeljne vrijednosti kršćanstva od “običnog” nasilja”. Drugim riječima, potpisnici priopćenja stvaraju razliku između različitih vrsta nasilja, kao da jedno osuđuju više od drugog, a iskoristili su priliku da jedno (ono “opasnije”, naravno) zaodjenu pod krinku “hrvatstva i kršćanstva”.

Nova ljevica – tko su ljudi koji stoje iza nje?

Ivica Jularić: Nova Ljevica je jugoslavenska, a što je s hrvatskom ljevicom?

“Da su neki od izbjeglica koji su godinama bili žrtve nasilja, koji su mjesecima u neljudskim uvjetima od tog nasilja bježali i na tom se putu mnogo češće susreli s hladnim podozrenjem i bodljikavom žicom nego s običnim ljudskim razumijevanjem, dakle da su neki od tih izbjeglica bili ne žrtve, nego počinitelji fizičkog nasilja. Kakve bi sve islamofobske i rasističke mudroserine o nespojivosti kultura i ugroženosti kršćanskih vrijednosti morali čitati i slušati od opskurnih komentatora u novinama i na televiziji. Da se o onoj vrsti političara koji u poticanju netrpeljivosti i ksenofobije vide vlastiti probitak i ne govori”, navode u priopćenju.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina