Obersnel: Svjedoci smo rastućeg profašističkog raspoloženja i oživljavanja ustaške simbolike

FAH

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je, govoreći na svečanoj akademiji povodom Dana oslobođenja Rijeke u utorak u Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci, naveo da su Rijeku od fašizma oslobodili prije 71 godine antifašisti, a da su njihovi sinovi i unuci sačuvali slobodu i ponos u Domovinskom ratu, te se zbog toga, kako je istaknuo, mora govoriti o kontinuitetu antifašizma.

Obersnel je naveo da je antifašizam utkan u sve pore Rijeke i sve segmente te društvene zajednice.

“Odriču ga se samo oni koji nisu svjesni što mu je kontrapunkt, koji ne razumiju da nasuprot antifašizmu danas stoje suvremeni fašizmi dokidanja ljudskih prava i gušenja dostignutih sloboda”, naglasio je.

Spominjući titulu Europske prijestolnice kulture koju je Rijeka nedavno dobila, ustvrdio je da Europa, sagrađena na temeljima antifašističkih načela, na taj način “pruža ruku Rijeci” i istovremeno osuđuje smjer u kojem se u posljednje vrijeme kreće Hrvatska.

“Što zbog zaborava, što zbog neznanja, što zbog bahatog nerazumijevanja povijesti, predstavnici pojedinih institucija naše zemlje danas nam kao nove vrijednosti podastiru najmračnije, davno poražene ideje. Nastavimo li tolerirati neofašizam, nastavimo li se praviti da ga ne vidimo, i nastavimo li šutjeti pred našim mladim ljudima o tome, uskoro se nećemo znati vratiti na jedinu ispravnu stazu, a pogled u ogledalo izazivat će u nama sram”, smatra Obersnel.

Svjedoci smo, dodao je, rastućeg profašističkog raspoloženja i oživljavanja ustaške simbolike te ocijenio kako je “zastrašujuće što smo tako malo naučili iz svoje povijesti”. “Kad govorimo o antifašizmu, uz njega ne pristaje riječ floskula jer antifašizam je temelj ove države, i cijele Europe, a ni Hrvatska ni Europa nisu floskule. Antifašizam je upisan u Ustave europskih država, Hrvatska u tome nije iznimka”, naveo je gradonačelnik.

Obersnel je ustvrdio da suvremeni antifašizam nema nikakve veze ni s komunizmom niti s totalitarnim režimom bilo koje bivše ili sadašnje države. “Suvremeni antifašizam obuhvaća vrijednosti slobode, miroljubivosti i tolerancije, borbu protiv svih predrasuda i protiv mržnje prema različitostima.

Podsjećajući na obilježavanje Svjetskog dana slobode medija, Obersnel je ocijenio da se Hrvatska susreće i s gušenjem slobode medija. Kazao je da su Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Reporteri bez granica nedavno upozorili na gušenje slobode medija u Hrvatskoj, a da je tim povodom reagirao i povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, dok se najvažnije hrvatske institucije “nisu posebno zabrinule zbog tih upozorenja”.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) Primorsko-goranske županije i potpredsjednik SABA RH Dinko Tamarut je ocijenio da je bitka za oslobođenje Rijeke 1945. godine bila odlučujuća za budućnost današnje cjelovite Hrvatske, jer se time omogućili pripajanje Istre i drugih dijelova matici domovini. “Nažalost, kao da nije bilo dovoljno žrtava pa danas ponovno strepimo za budućnost”, rekao je. Ustvrdio je da “revizionisti povijesti negiraju dostiguća antifašizma, antifašizam nazivaju floskulom, poražene proglašavaju pobjednicima”. “To neće proći jer je antifašizam naša prošlost, pobjeda i budućnost”, naglasio je.

Tolerancija je kad – Frljić i Obersnel Oluju obilježavaju hrvatskom zastavom na pola koplja?

Podsjetimo, Državnom odvjetništvu u Rijeci predana je kaznena prjava protiv riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela zbog kaznenog djela povrede ugleda Republike Hrvatske. Uoči obljetnice Oluje, na dan 2. i 3. kolovoza prošle godine na pročelju zgrade HNK-a u Rijeci hrvatska zastava bila je spuštena na pola koplja.

Također, hrvatski branitelji od gradonačelnika Obesnela tražili su da se održi svečana akademija u HNK povodom “Oluje”, no nije moglo, ali je zato redatelj Frljić “nastojeći se suprotstaviti glorifikaciji rata koja se i dalje nameće kao službena dužnost svih građana”, organizirao “svojevrsni mirovni kontrapunkt kninskoj proslavi Dana domovinske zahvalnosti”.

Vojko Obersnel stao je tada uz manipuliranje osjećajima žrtava, a službena državna politika tolerirala je događanja koja negiraju pozitivne zakonske propise, ustavno-pravni poredak RH i presude međunarodnih sudova u Haagu.

Obersnel se nije pobunio niti je to vidio kao zloporabu novca za kulturu, a niti kao poticanje na širenje nesnošljivosti Frljićevom predstavom ‘Hrvatsko glumište’ u kojem glumci skidaju hlače te se na njihovom donjem rublju vide portreti Zlatka Viteza, Mile Budaka, Ozrena Prohića, Jasena Boke, Joška Juvančića, Krešimira Dolenčića, Jakova Sedlara i Anje Šovagović Despot, čijim se imenima i predstavljaju. Na stražnjoj strani donjeg rublja su pak portreti Snježane Banović, Vitomire Lončar i Slobodana Šnajdera.

“Predstavu nažalost ili na sreću nisam gledao, ali sve što dolazi od Frljića i njegovih patrona, bolesnika, mislim da je mimo umjetnosti i mimo onoga što ovaj posao jest. Sve dok Obersnel i većina u riječkoj Skupštini budu svršavali na ono što Frljić radi, to će štimati, a kad prestanu, prestat će štimati. No tragično je za Rijeku da odlukom gradskih vlasti bira Frljića i vraća nas na balkansku kaldrmu umjesto na mjesto koje bi trebala zauzimati’, kazao je Jakov Sedlar upitan komentirati spornu predstavu.

Obersnel je podržao još jedan od niza provokacija kojima je Frljić zgradu nacionalnog kazališta rabio kao svoju oglasnu ploču. Na zgradu je objesio transparent ‘Karamarko, dođite na Sex’, a gradonačelniku se to toliko svidjelo da se time pohvalio na svojem twitter profilu uz komentar: “To je Rijeka koju volim”.

Koliko je tolerantan riječki gradonačelnik pokazuje i njegova odluka da s udrugom riječkih branitelja više ne će komunicirati “zbog njezine sklonosti prema totalitarnom fašističkom ponašanju, NDH-a, Musoliniju itd.”. Predsjednik UHDDR Mile Biondić odgovorio je Obersnelu kako to nije način na koji gradonačelnik svih građana razgovara i komunicira sa svojim građanima, pa makar se i ne slagali u svemu.

Obersnel otkrio da je HNK Ivana pl. Zajca ipak nacionalna kuća?

Nezadovoljan znatnim smanjenjem sredstava za financiranje HNK Ivana pl. Zajca, Obersnel se pobunio uputivši pismo ministru kulture.

“Ovakvo smanjenje sredstava nacionalnoj kazališnoj kući u Rijeci, u prvoj godini provođenja projekta Europske prijestolnice kulture, zabrinjavajuće je i nejasno”, napisao je između ostalog riječki gradonačelnik ministru Hasanbegoviću.

Podsjetimo, Olivera Frljića za intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka imenovalo je Gradsko vijeće grada Rijeke u svibnju 2014. godine. Podržao je to imenovanje i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, a imenovanje Frljića potvrdila je tadašnja ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, unatoč žestokom protivljenju jednog dijela struke.

Koliko je to pogrešno ili nije pokazali su Frljićevi potezi iritirajući hrvatsku javnost svojim performansima ili izjavama uz punu Obersnelovu podršku.

Zašto pak Obersnel straši hrvatsku javnost fašistima, možda leži u činjenici koju je otkrio njegov stranački kolega Zlatko Komadina.

“A opet da toga nema (forsiranja teme antifašizma), dogodio bi se drugi apsurd – nestali bi možda kao socijaldemokrati“, izjavio je Zlatko Komadina u polusatnom razgovoru za Radio HR1 u emisiji „Intervju tjedna“ 13. veljače 2016. i time potvrdio ono što i ptice na grani pjevaju – tema antifašizma se ponajviše koristi radi polarizacije javnosti i u svrhu očuvanja vlasti!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah