Obilježena 23. godišnjica ubojstva Josipa Reihl-Kira

Inicijativa mladih za ljudska prava i Srpsko narodno vijeće danas su na ulazu u osječko prigradsko naselje Tenju obilježili 23. godišnjicu ubojstva bivšeg načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihl-Kira.

Načelnik Reihl-Kir ubijen je na punktu hrvatske policije kad se uputio na pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji. Osim njega, ubijeni su i potpredsjednik osječkoga Izvršnog vijeća Goran Zobundžija te osječki skupštinski vijećnik Milan Knežević, a preživio je jedino predsjednik Mjesne zajednice Tenje Mirko Tubić, koji je teško ranjen.

Okrivljenik za to ubojstvo – pričuvni pripadnik MUP-a Antun Gudelj, nakon što je u odsutnosti osuđen te primjenom Zakona o općem oprostu aboliran , u svibnju 2009. godine pravomoćno je nakon ponovljenog suđenja osuđen na 20 godina zatvora.

Pravni savjetnik Inicijative mladih za ljudska prava Miren Špek rekao je kako je hrvatski kazneno-pravni sustav na tom slučaju “prošao mnoge bolesti, od ekstenzivnih i pogrešnih tumačenja nekih pravnih odredaba, pa i manipulacija nekim zakonima na štetu obitelji žrtava”, zbog čega je taj zločin gotovo ostao nekažnjen.

Predstavnica Srpskog narodnog vijeća Aneta Lalić rekla je kako se žele prisjetiti ljudi koji su dijelili uvjerenje da je moguće spriječiti rat te da je današnji skup početak nečega što treba biti poticano s puno viših razina jer sjećanje ne može biti obaveza samo obitelji stradalih, nego i države.

Supruga ubijenog načelnika Jadranka Reihl-Kir zahvalila je svima koji su potaknuli današnji skup radi prisjećanja na čovjeka koji je bio mirotvorac. Istaknula je da je protekle 23 godine posvetila traganju za istinom o tom ubojstvu o kojem je pojedinosti doznala od preživjelog Tubića.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah