Objavljena dva poziva za obnovu objekata na području pogođenim potresom

potres
Petrinja, 12.01.2021. - Predvečerje u Petrinji 14. dan nakon razornog potresa. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU objavilo je Pozive za dodjelu bespovratnih sredstava „Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ i „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Izmjenom OP Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. osigurano je 111 milijuna eura, odnosno više od 830 milijuna kuna za intervencijske mjere za potresom pogođena područja, ističu iz Ministarstva.

„Pozivi imaju za cilj obnovu područja pogođenim potresom koji se zbio u prosincu 2020. goine, točnije Sisačko – moslavačke županije i dijela Karlovačke županije, odnosno doprinijeti ublažavanju i otklanjanju posljedica od potresa kroz ulaganja u stambeni fond u državnom vlasništvu koji se koristi za potrebe stambenog zbrinjavanja na potpomognutim područjima“, izjavila je ministrica Nataša Tramišak.

Pozivom „Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ predviđena je rekonstrukcija oštećenih obiteljskih kuća. Najviši mogući udio bespovratnih sredstava je 95%, odnosno 308 milijuna kuna. Pozivom „Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ predviđeno je uklanjanje teško oštećenih obiteljskih kuća te izgradnja novih (zamjenskih) obiteljskih kuća i višestambenih zgrada Najviši mogući udio bespovratnih sredstava je 95%, odnosno 332 milijuna kuna, ističu iz Ministarstva.

„Dodatno za nove lokacije višestambenih zgrada bit će raspisani i treći poziv do maksimalno osiguranog iznosa“, naglasila je ministrica Tramišak.

Jedini mogući prijavitelj i korisnik projekata je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, koji sukladno Zakonu o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima, raspolaže i upravlja nekretninama u vlasništvu RH. Poziv su objavljeni na stranicama:

„Obnova obiteljskih kuća u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ – eFondovi i strukturni fondovi

„Uklanjanje i izgradnja zamjenskih stambenih jedinca u vlasništvu RH na potresom pogođenim područjima“ – eFondovi i strukturni fondovi, piše N1.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/n1