Odbačen amandman Hasanbegovića i Esih za smanjenje sredstava za Nacionalnu zakladu za civilno društvo: Evo tko je glasovao ‘Za’!

Foto: fah

U Hrvatskom saboru odbačen je amadman Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu za smanjenje sredstava iz programskog područja razvoja civilnih udruga za iznos od gotovo 13 milijuna kuna, tj. 12.920.133 kune, sa 113 protiv, 2 suzdržana i 6 za. Zastupnici koji su glasovali za su Hrvoje Zekanović, Željko Glasnović, Marko Sladoljev, Miro Bulj te naravno Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva – udruge za razvoj zajednice u 2016. godini dobile su 25.233.654 kuna, a u prijedlogu proračuna za 2017. godinu taj iznos je povećan za 66%, na 41.886.523 kuna. Hasanbegović i Esih predložili su smanjenje za 11.886.523 kuna, što znači da bi se iznos za civilne udruge smanjuje na 30.000.000 kuna.

Tijekom 2016. godine iz proračuna je na sufinanciranje EU projekata organizacijama civilnog društva otišlo 1.913.903 kuna. U prijedlogu proračuna za 2017. godinu taj iznos je povećan za 65,8%, na 3.173.359 kuna. Hasanbegović i Esih tražili su smanjenje od 900.533 kuna, što znači da bi iznos koji bi civilne udruge dobile bio 2.272.826 kuna.

Uvodno je ministrica Martina Dalić komentirala amadman Hasanbegović-Esih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Proračun obuhvaća i odražava zakonske obveze koje Vlada ima, a s druge strane uravnotežuje s njima preferencije društva i političke ciljeve Vlade. Uobličavajući različite, a ponekad i suprotstavljene ciljeve, zahtjeve Vlada se mora rukovoditi uravnoteženjem onoga što ima, a to je raspoloživih financijskih sredstava i onoga što je moguće. Amandmani podneseni na ovaj proračun zahtjevaju povećanje rashoda za više od 9 milijardi kuna. To nije moguće usvojiti, to nije moguće prihvatiti. Zbog toga je Vlada uravnotežila i predložila za različite korisnike, financijska sredstva u okviru kojih vjerujemo da je moguće realizirati ciljeve, a isto tako postići rezultate koji će ostati sukladni ekonomskoj stabilnosti proračuna. Između ostaloga to su razlozi zbog kojih ovaj amandman nije moguće prihvatiti”, rekla je Dalić ne objašnjavajući detaljno zašto je Vlada odbacila amandman.

“Poštujem obrazloženje vezano za amandman i mišljenja smo kao predlagatelji da prije odluke o povećanju sredstava za Zakladu, treba obaviti određene predradnje i izmijeniti zakonski okvir kojjim se uređuje njeno djelovanje i ustrojstvo, od odabira Upravnog odbora i ravnateljice do jasnih kriterija dodjele sredstava organizacijama i kriterija evaluacije njihovog doprinosa društvu. Razlika između ovog i ostalih amandmana je da se njime ne traži prenamjena već preraspodjela unutar stavki uređenih odredbom o kriterijima za određivanje korisnika i načina raspodjele prihoda od igara na sreću, pa je ključno naglasiti da se ovim amandmanom raspodjela sredstava predlaže u istom iznosu, iz istih izvora i istim korisnicima – civilnom društvu. Ovo nije udar na civilno društvo”, rekao je Hasanbegović i zatražio izglasavanje.

Novinarima je odbacivanje amandmana komentirala Bruna Esih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Premijer Plenković nije tražio da povučemo ovaj amandman. Svaki zastupnik ima pravo upozoravati na probleme koji su pojavljuju i na ono što bi trebalo napraviti bolje. To je demokracija”, rekla je Esih.

“Nisam očekivala veću podršku iako znam da je imamo”, poručila je novinarima u Saboru Bruna Esih.

Hasanbegović i Esih podnijeli amandman na proračun: Traže smanjenje sredstava za Nacionalnu zakladu za civilno društvo, evo kome bi preusmjerili novac!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, saborski zastupnici Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih zajedno su podnijeli amandman na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2017. godinu. Amandmanom traže smanjenje sredstava iz programskog područja razvoja civilnih udruga za iznos od gotovo 13 milijuna kuna, tj. 12.920.133 kune.

Sredstva bi preusmjerili za aktivnosti iz programskog područja socijalna i humanitarna djelatnost. Povećali bi sredstva Udrugama branitelja, organizacijama koje se bave humanitarnom djelatnošću u inozemstvu, Hrvatskom zavodu za javno zdrvstvo, Hrvatskom Crvenom križu…

Prema amandmanu najviše povećanja sredstava u odnosu na Prijedlog proračuna za 2017. namijenjeno bi bilo za provedbu mjera obiteljske i populacijske politike (povećanje za 30.8%), za Zakladu Hrvatska za djecu (28.8%), za prevenciju nasilja nad djecom i mladima (28.8 %), za Hrvatski crveni križ (28.8%) i za razvoj volonterstva (28.1%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.