Odbor za Ustav: SDP i HDZ protiv – predložen i moratorij na referendume!

Na saborskom Odboru za Ustav, poslovnik i politički raspravljalo se o uvođenju moratorija na referendume.

Ustavnopravni stručnjak i vanjski član saborskog Odbora za Ustav Branko Smerdel predložio je danas da se posebnim ustavnim zakonom uvede moratorij na održavanje referenduma dok se ne donese novi Zakon o referendumu, a njegovu je ideju na sjednici Odbora podržao HDZ-ov Vladimir Šeks.

Odbor za Ustav danas je odlučio Saboru predložiti da od Vlade zatraži provjeru potpisa prikupljenih u sklopu inicijative za raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili o zabrani izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, tzv. “referenduma o outsourcingu”.

Smerdel je ocijenio kako je odlučivanje o toj inicijativi dobra prigoda da se zastane s raspisivanjem referenduma dok se ne uredi referendumska procedura.

“Nema teškog političkog naboja”

“Ovo pitanje posebno je pogodna tema za to, jer nema teškog političkog naboja kakav je imala inicijativa o ćirilici, ni biblijskog značenja kao rasprava o tome što je brak”, rekao je Smerdel.

Ustavnim promjenama 2010., prije referenduma o ulasku u Europsku uniju, uklonjen je referendumski prag, nakon čega je,  kaže Smerdel, nastala pravna praznina koju “sada iskorištavaju narodne inicijative koje služe podrivanju demokratskog poretka, koji se temelji na ravnoteži predstavničkog i sustava neposrednog izjašnjavanja”.

Zakon koji bi se primjenjivao retroaktivno?

Predlaže zato da se donese ustavna odluka o moratoriju i “razborit zakon o referendumu”, koji bi se primijenio retroaktivno i na sve inicijative koje su u tijeku.

Uvjeren je da će referendumska inicijativa o zabrani “outsourcinga” pasti na Ustavnom sudu, i to zbog “zlouporabe prava”, budući da jedan od inicijatora ima registriranu tvrtku koja provodi “outsourcing”.

Šeks: Posebno štetna inicijativa za promjenom izbornih pravila

HDZ-ov saborski zastupnik Vladimir Šeks, odmah je podržao tu inicijativu, posebno ističući štetnost posljednje Građanske inicijative “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” za izmjenom i konstitucionalizacijom izbornih pravila, koju je pokrenula “U ime obitelji”.

SDP-ovi zastupnici se na sjednici nisu izjasnili o toj ideji, dok je predsjednik odbora, Peđa Grbin, pozvao na promjenu Ustava kojom bi se uredilo područje referenduma.

Snažno podupirem ideje koje je iznio kolega Smerdel”, nadovezao se Vladimir Šeks i ocijenio da Sabor mora po brzom i kratkom postupku donijeti Zakon o referendumu.

Protiv takve ideje je Laburist Dragutin Lesar, koji je podsjetio da su Hrvatski sabor i svi zastupnici odgovorni što od 2010. do danas nisu doneseni Zakon o referendumu ni ustavne promjene.

Lesar: Ne smije se intervenirati blokadom referenduma

“Zbog grijeha nečinjenja ne smije se intervenirati blokadom referenduma. Moramo trpjeti posljedice koje smo izazvali mi, a ne građani. Nitko Sabor nije priječio da radi”, rekao je Lesar.

Slično misli i SDP-ov Nenad Stazić, koji je protiv bilo kakvih zabrana referenduma.

GONG-ov Dragan Zelić također upozorava na manjkavost referendumske procedure zbog koje je teoretski moguće izmijeniti Ustav sa svega pet ili šest glasova.

Rekao je kako mu je žao što su propale ustavne promjene koje je lani predložila Vlada, a koje su se, među ostalim, bavile i referendumskom problematikom.

Izmjene Ustava ‘na stolu’

“Nisu propale. One su na stolu. Moja stranka je pokušavala i pokušava postići konsenzus”, uzvratio mu je SDP-ov predsjednik Odbora Peđa Grbin najavljujući da će Odbor do kraja mjeseca započeti proceduru izmjena Zakona o referendumu, o čemu će se provesti široka javna rasprava.

Lesar je bio suzdržan oko prijedloga da se od Vlade zatraži provjera potpisa za referendum o “outsourcingu”, te je zatražio da se Vladi za taj posao dade rok od 30 dana, a istovremeno s provjerom potpisa da se referendumsko pitanje pošalje na ocjenu ustavnosti, kako se cijela priča ne bi dodatno odugovlačila, no njegovi prijedlozi nisu prošli.

Grbin je ustvrdio kako Ustav ne dopušta da se istovremeno potpisi šalju na provjeru, a predloženo referendumsko pitanje na ocjenu ustavnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/Novi list/h
Photo: fah