Odbor za zakonodavstvo prihvatio prijedloge izmjena izbornih zakona: Na parlamentarne izbore s tri preferencijalna glasa

Foto: fah

Saborski Odbor za zakonodavstvo u utorak poslijepodne je u trećem pokušio uspio skupiti kvorum za izglasavanje Mostovih “jamstava”, a većinom su glasova tako prihvaćeni prijedlozi izmjena izbornih zakona, koji predviđaju proširenje zabrane kandidirana za pravomoćno osuđene za neka kaznena djela.

Uvođenje tri preferencijalna glasa umjesto sadašnjeg jednog previđeno je samo za parlamentarne izbore, no Miroslav Šimić je u ime Mosta kazao kako im je prihvatljivo da se preferencijalno glasovanje omogući i na lokalnim izborima, ali i ocijenio kako je to vrlo zahtjevan posao te kako se za to traži najbolji model.

Milorad Batinić (HNS) uvjeren je da bi isti model trebalo preslikati i na lokalne izbore. “Zašto preferencijalni glasovi ne idu na lokalnim izborima? HNS je pustio u proceduru izmjene zakona bu tom smislu, odnosno da se na lokalnim izborima uvede jedan preferencijalan glas”, kazao je Batinić.

SDP-ov Tomislav Saucha pitao je zašto je tehnički nemoguće odmah uvesti preferencijalne glasove na lokalnim izborima.

“DIP je preferencijalne glasove na parlamentarnim izborima obradio u jednoj noći. institucije taj posao mogu odraditi, a sustav će se prilagoditi. Pitanje je sad želite li doista to uvesti ili ne ili su vam opet krive stručne službe”, kazao je Saucha.

Mostov Ivan Kovačić odgovorio mu je da Most nema ništa protiv da se preferencijalni glasovi uvedu i na lokalnim izborima.

“Problem je jedino tehničke prirode, u izvođenju izbora, a ne u tome može li DIP obraditi te podtake. Problem je kada imate liste u velikim gradovima jer ćete dobiti lancune veličine ovog stola”, kazao je Kovačić.

Većina u Odboru za zakonodavstvo podržala je i prijedloge izmjena Ovršnog zakona, Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, Zakona o HNB-u.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h