Odgovor medijima koji je napadaju: Evo gdje je Grabar-Kitarović bila u vrijeme priznanja Republike Hrvatske!

Foto: fah

Kolinda Grabar-Kitarović je u vrijeme priznanja Republike Hrvatske stažirala u međunarodnom odjelu Ministarstva znanosti, rekao je Luka Đurić, glasnogovornik Predsjednice Republike, za Dnevnik.hr.

Kako je otkrio, današnja Predsjednica je u Ministarstvu znanosti i tehnologije počela stažirati u siječnju 1992. godine, tako da je upravo u vrijeme međunarodnog priznanja Hrvatske, 15. siječnja kada su Hrvatsku priznale sve zemlje članice Europske zajednice, bila u međunarodnom odjelu toga Ministarstva.

Zatim se u travnju iste godine javila na javni natječaj, nakon čega se i zaposlila u Ministarstvu znanosti, također u međunarodnom odjelu.

Podsjetimo, Grabar-Kitarović je u svom govoru u nedjelju na svečanosti povodom 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske, između ostalog pozdravila i “svakog hrvatskog diplomata i diplomatkinju”, s kojima je “imala čast raditi u to vrijeme, koji su se toliko zdušno borili za našu samostalnost i neovisnost”.

Zbog te rečenice neki mediji su je napali jer se iz njenog životopisa ne može zaključiti da je u siječnju 1992. doista radila s hrvatskim diplomatima, piše Dnevnik.hr.

Podsjetimo, 15. siječnja 1992. bit će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu, povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu između Mure, Drave, Dunava i Jadrana. Nakon što je proglasila svoju samostalnost i suverenost, i raskinula svoje državno-pravne veze s bivšom jugoslavenskom državnom zajednicom, Republika Hrvatska postigla je i međunarodno priznanje svoje neovisnosti, rekao je te večeri predsjednik Franjo Tuđman u obraćanju naciji preko televizije.

Toga dana Hrvatsku su za redom priznale: Belgija, Velika Britanija, Danska, Malta, Austrija, Švicarska, Nizozemska, Mađarska, Norveška, Bugarska, Poljska, Italija, Kanada, Australija, Francuska, Finska, Švedska. To su već prije učinile Sveta Stolica, Njemačka, Island, Estonija, Litva, Latvija, Slovenija, Ukrajina i San Marino.

Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Njemačka. Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. godine objavila da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr