Odskače li Zadarska županija od ostalih po broju kaznenih djela?

Foto: Fah

Slučaj silovanja 15-godišnjakinje djevojčice iz okolice Zadra posljednji je u nizu kaznenih djela koji su se dogodila na tom području, a izazvali su veliko zanimanje javnosti. Podsjetimo na slučaj brutalnog premlaćivanja djevojke koje je počinio optuženi Darko Kovačević Daruvarac te na još jedno grupno silovanje iz 2013. godine.

> Policijski inspektor u kumskim je vezama s jednim od osumnjičenih za silovanje djevojčice iz okolice Zadra?

> (FOTO) Darko Kovačević Daruvarac došao u Remetinec na odsluženje kazne zbog premlaćivanja djevojke

Policijske statistike

Narod.hr usporedio je broj kaznenih djela po glavi stanovnika u pojedinim policijskim upravama.

U godišnjem statističkom pregledu Ministarstva unutarnjih poslova kaznenih djela na štetu djece i obitelji koja se posebno izdvajaju, a pripadaju liniji rada općeg kriminaliteta, prijavljeno je ukupno 5.188, što je pad za 1,6 posto. Prijavljeno je 1.490 kaznenih djela koja su počinila djeca od 14 do 18 godina, što je manje za 28,5 posto, i 293 kaznenih djela koja su počinila djeca do 14 godina, što je za 32,0 posto manje nego u 2017. godini.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.53 MB]

Po izvješću je procijenjeno da na području Zadarske županije živi ukupno 167 tisuća stanovnika.

Broj počinjenih kaznenih djela u Policijskoj upravi zadarskoj iznosi 1987 slučajeva na sto tisuća stanovnika, što označava povećanje u odnosu na godinu ranije. Po tom broju Zadarska županija nalazi se na prvo mjestu po broju počinjenih kaznenih djela na na sto tisuća stanovnika.

Na vrhu ljestvice je Istarska županija s 2009 kaznenih djela na sto tisuća stanovnika. Zadar je drugi, a na trećem mjestu po broju kaznenih djela je PU šibensko-kninska.

Prema statistici, najmanje kaznenih djela dogodilo se na području PU krapinsko-zagorske – tek 644 kaznena djela na sto tisuća stanovnika, dok se na području najveće policijske uprave, one koja obuhvaća glavni grad, dogodilo 1340 kaznenih djela na sto tisuća stanovnika.

Učinkovitost policije u pronalaženju počinitelja

Od 3337 kaznenih djela u 2018., zadarska policija je riješila ukupno 1867 ili 55,9 posto slučajeva. u odnosu na godinu ranije riješeno je 8,8 posto slučajeva više. Od zadarske policije neučinkovitije su još samo tri policijske uprave.

U PU istarskoj učinkovitost je slabija i iznosi 52,4 posto, u Međimurju je razriješeno 52 posto kaznenih djela, a u PU zagrebačkoj 53,8 posto.

S obzirom na to da je fokus na kaznenim djelima protiv spolne slobode, a tu spadaju silovanje, bludne radnje, podvođenje, spolno uznemiravanje i slično, na području PU zadarske u 2018. takvih je kaznenih djela bilo 28, što je porast u odnosu na 2017., kada ih je bilo 13.

U PU istarskoj u 2018. zabilježili su pak 44 kaznena djela protiv spolnosti. U 2017. zabilježeno je 41 takvo kazneno djelo, a u 2016. čak 118.

Ukupno gledano, u 2018. godini prijavljeno je 51.287 kaznenih djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti, što je manje je za 5,5 posto.

Kaznena djela iz glave XVI. i XVII. – Kaznena djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa te spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, koja ulaze u skupinu općeg kriminaliteta, u porastu su za 9,7 posto.

Prijavljeno je 56 silovanja (tri silovanja ostala su nerazriješena). Koeficijent razriješenosti iznosi 94,6 posto.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr