Ostrogović (HDZ): Obernsel prihvatio povećanje subvencije za vrtiće jer je bio “stjeran u kut”

Foto: fah

Gradski vijećnik Josip Ostrogović (HDZ) rekao je kako je na posljednjoj sjednici riječkoga Gradskog vijeća, kada se glasovalo o povećanju subvencije Grada Rijeke za boravak djece u vrtićima kojima taj grad nije osnivač, gradonačelnik Vojko Obersnel bio prisiljen prihvatiti to povećanje jer je bio “stjeran u kut”.

Ostrogović je rekao da je povećanjem na 710 kuna za poludnevni te na 1015 kuna za cjelodnevni mjesečni program donekle smanjena razlika u cijeni koju plaćaju roditelji te djece i one koja su smještena u dječje vrtiće čiji je osnivač Grad. “Cilj je izjednačiti cijene vrtića za roditelje čija djeca idu u jednu ili drugu grupaciju vrtića”, dodao je.

Ostrogović je istaknuo da je Obersnel dosad predstavljao sudjelovanje Grada Rijeke u pokrivanju troškova boravka djece u vrtićima drugih osnivača kao dobročinstvo, uz isticanje da nema zakonske obveze, no, ustvrdio je, cijelo to vrijeme diskriminirani su roditelji djece koja nisu u gradskim vrtićima.

Amandman o povećanju subvencije Grada Rijeke za boravak djece u vrtićima drugih osnivača na program predškolskog odgoja i obrazovanja u Rijeci, koji je bio na raspravi sjednice Gradskog vijeća prošlog četvrtka, predložio je vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić, prihvatio ga je gradonačelnik te je jednoglasno prihvaćen.

Gradska vijećnica HDZ-a Ivona Milinović osvrnula se na izostanak rasprave o izvješćima komunalnih društava i drugih tvrtki osnivača Grada Rijeke, koja je bila na dnevnom redu sjednice. Naime, nakon što su vijećnici tražili da se izvješća izlože za svaku pojedinu tvrtku te da se tako o njima raspravlja i glasuje, a ne zajedno, kako je bilo u materijalima, gradonačelnik Obersnel povukao je sva izvješća s te točke dnevnog reda.

Milinović je ocijenila da su izvješća bila manjkava, da su nedostajale strukture prihoda i rashoda i njihov analitički prikaz te da se nije moglo glasovati za sva izvješća zajedno jer bi vijećnici koji smatraju da neko od njih nije dovoljno kvalitetno morali odbiti i sva ostala, što, po njezinu mišljenju, ne bi bilo konstruktivno.

Upitala se što krije gradonačelnik da ne želi raspravu o pojedinim tvrtkama. “Nećemo odustati od pokušaja dijaloga, ali zasad u SDP-ovoj koaliciji nismo našli sugovornike”, istaknula je Milinović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/em