Otkrivamo pozadinu napada na nadbiskupa Hranića u režiji Novosti

novosti
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, Đakovačko-osječka nadbiskupija, snimka zaslona

Novinar Hrvoje Šimičević u tjedniku Novosti koje izdaje Srpsko narodno vijeće za izdavača, kako u Impressumu stoji – Milorada Pupovca, objavilo je serijal tekstova o zataškavanju navodnih slučajeva pedofilije u Sotinu od strane mons. Đure Hranića, đakovačko-osječkog nadbiskupa. Serijal tekstova financiran je sredstvima GONG-a, a u žiriju za dodjelu sredstava je i novinarka Slavica Lukić, nevjenčana supruga Milorada Pupovca. O svemu se ovoga tjedna na konferenciji za novinare očitovao mons. Đuro Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjednik koji izdaje Srpsko narodno vijeće posljednjih se tjedana bavi optužbama za pedofiliju u župi Sotin, prigradskom naselju Vukovara. Serijal tekstova naslovljenih naslovima poput: Sveta omerta, Zlostavljači u haljinama i Kad nadbiskupi utihnu, posljednjih tjedana objavljen je u ovom tjedniku i na portalu Novosti.

Snimka zaslona

Freelance novinar Hrvoje Šimičević koji je osim za Novosti, pisao i za H-alter i Autograf, u nekoliko tekstova u Novostima piše o ozbiljnim optužbama na račun nekadašnjeg sotinskog župnika Zlatka Rajčevca koji je preminuo 2021. godine.

Optužnica je protiv njega podignuta, no suđenje nikada nije održano. Novosti prozivaju tamošnjeg nadbiskupa mons. Hranića da nije djelovao kada je doznao za optužbe. U utorak je mons. Hranić sazvao konferenciju za novinare tijekom koje je odgovorio na optužbe i iznio neke podatke koji bacaju drugo svjetlo na ono što se iznosi u Novostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što tvrde Novosti, što odgovara nadbiskup Hranić?

Tjednik i portal SNV-a tvrde da je Hranić štitio sotinskog župnika, da je prijavljen Vatikanu, da se oglušio na vapaje žrtava… Sve to iako je nadbiskup podnio prijavu DORH-u i slučaj prijavio nadležnom tijelu u Vatikanu. Isti taj Vatikan koji Novosti zazivaju i kojem je Hranić prijavljen zbog navodnog zataškavanja, nedavno je pak objavio da je nadbiskup Hranić sve napravio kako treba.

Možda će vas zanimati

Nadbiskup Hranić o slučaju župnika optuženog za silovanje, koji je umro prije završetka suđenja

Hranić je rekao nakon konferencija da novinari mogu postaviti dodatna pitanja, a većina novinara nije imala dodatna pitanja

Novinar Šimičević kaže da je zapravo najveći propust činjenica da nadbiskup Hranić nakon što je bio upoznat s optužbama, nije župnika Rajčevca maknuo iz župe.

Analizirali smo stoga ono što su Novosti pisale i ono što je rekao nadbiskup Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Rajčevca su pojedine ministrantice i njihovi roditelji optužili za seksualno zlostavljanje 2016. godine. To se prema njihovim navodima, događalo od ranih 2000. godina.

Hranić slučaj prijavio DORH-u i Vatikanu

Novosti navode da je Hranić od 25. listopada 2016. znao za optužbe. Tada su kod njega bili sotinski župljani i, kako pišu Novosti, imenovali jednu žrtvu i spomenuli drugu. Napominju da je Hranić tek u prosincu sljedeće godine slučaj prijavio državnom odvjetništvu.

>Pupovčeve Novosti opet zgražaju: Ovo Plenković financira poreznim novcem hrvatskih građana

Sam mons. Hranić je na konferenciji za medije otkrio zašto je čekao nešto više od godine dana od saznanja do prijave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup je izvijestio da je odmah prilikom prijave sastavio zapisnik s majkom. Majci je predložio i razgovor s njezinom kćerkom, koja je tada imala već 24 godine, no majka je taj prijedlog kategorički odbila. Tvrdila je da je jedino što želi da župnik bude uklonjen iz župe. Potom je razgovarao te napravio zapisnik razgovora i sa župnikom. Župnik mu je u tom razgovoru (15. studenoga 2016.) dao čak i puno više te detaljnijih informacija od majke navodne žrtve. Iskazi su se poklapali u činjenicama, ali ne i u interpretacijama tih činjenica: majka je tvrdila da je kćerkina bolest posljedica župnikova ponašanja, a župnik je ustvrdio da ga je kćerka već bila bolesna te da ga je obitelj potom zamolila za njegove razgovore s kćerkom; da je s kćerkom često razgovarao u prisutnosti roditelja itd.

>Hajku na Tram 11 pokrenule Pupovčeve ‘Novosti’: Evo koliko im svaki mjesec uplaćuje Plenković!

Zašto je nadbiskup čekao godinu dana?

Majka je u svom iskazu spominjala još jednu navodnu žrtvu, a nadbiskup od nje zatražio detaljnije informacije i o tom slučaju. Obećala je da će naknadno javiti dodatne informacije ako joj navodna žrtva dade svoju suglasnost. Nadbiskup je nakon određenog uzaludnog čekanja obavijestio (17. prosinca 2017.) Državno odvjetništvo o primljenoj prijavi.

>Novinar ‘Novosti’ Karačića nazvao ‘Thompsonovim kerom’: Odvjetnikov odgovor širi se društvenim mrežama

Dakle, sama nadbiskupija prijavila je navode protiv svećenika državnom odvjetništvu. Ono pak istragu nije pokrenulo niti podignulo optužnicu protiv župnika još neko vrijeme.

U međuvremenu je nadbiskup Hranić o prijavi obavijestio Kongregaciju za nauk vjere te joj proslijedio rezultate prethodne istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Budući da majka prilikom prijave nije predložila svjedoke niti dokazne dokumente, Kongregacija je tada smatrala da ne postoje niti dostatni elementi koji bi dokazali župnikovu krivnju, odlučila da nadbiskup nastavi pomno pratiti slučaj”, rečeno je na konferenciji za medije.

Nakon podizanja optužnice, svećenik je umirovljen

Optužnica je podignuta tek 10. siječnja 2020., više od dvije godine od nadbiskupove prijave.

Novosti pak Hranića prozivaju jer tijekom tog perioda sotinskog župnika nije barem premjestio u drugu župu.

”Pristigla prijava je prijava, koja uvijek treba biti provjerena i ispitana. Zato postoji prethodna istraga, pa se onda kad postoji određeni stupanj sumnje u počinjenje zlodjela podiže optužnica, vodi sud, iznose činjenice i dokazi, pa tek onda donosi presuda i određuje kazna”, obrazložio je nadbiskup.

“Ostavio sam ga jer je župa Sotin mala, nemamo dovoljno svećenika. I sad imamo svećenike koji imaju 75 godina. Kad sam susretao župno vijeće, oni su bili zadovoljni njime, većina župljana bila je zadovoljna njime, oni su rekli – ostavite ga ovdje jer nećemo imati svećenika. Ljutili su se oni koji su ga prijavili. Nisam ja njega morao ostaviti. Rekao sam da se župnika povlači kad se podiže optužnica”, objasnio je.

Svećenika je umirovio nedugo nakon što je 10. siječnja 2020. Općinski sud u Vukovaru prihvatio optužnicu.

Na tom suđenju zbog koronavirusa nije održano ni jedno ročište, a vlč. Rajčevac preminuo je u svibnju 2021. godine.

Hranića prijavili Vatikanu, a Vatikan poručio: Poštivao opće kanonske norme i Smjernice Hrvatske biskupske konferencije

Novosti pišu kako je nadbiskup Hranić je ”zbog niza eklatantnih propusta 2020. prijavljen Vatikanu’‘ i prejudiciraju hoće li Sveta Stolica utvrditi nadbiskupove propuste u postupanju s prijavljenim slučajevima pedofilije.

Naime, Apostolska nuncijatura u RH 9. ožujka ove godine izvijestila je: ”da je nadbiskup Hranić poslao rezultate predistrage u vezi s predmetnim slučajem Dikasteriju za nauk vjere (u studenom 2018.,), te da je (u prosincu 2017.) Đakovačka nadbiskupija Državnom odvjetništvu u Vukovaru dostavila sve podatke kojima raspolaže za pokretanje građanske istrage” te da je Dikasterij za biskupe zaključio ”da se nadbiskupu Hraniću ne može pripisati optužba za ‘opstruktivno ponašanje’ s obzirom na to da je poštivao opće kanonske norme i Smjernice Hrvatske biskupske konferencije”.

>Grmoja: ‘Iz proračuna se financira ideološki list Novosti, ostrašćeno glasilo koje sije mržnju’

Dakle, Vatikan je zaključio da je nadbiskup Hranić sve napravio kako je trebalo.

Ovi tendenciozni tekstovi o konkretnom slučaju iz Sotina koji nikada nije dobio sudski pravorijek, a ustanovljeno je u samom Vatikanu da je nadbiskup Hranić postupio kako je trebalo, govore o temi pedofilije u Katoličkoj Crkvi. Pedofilije ima i u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, no o tome Novosti ne progovaraju.

>Pupovčeve Novosti odbile objaviti satiru koju je Ivančić napisao o Plenkoviću

Par Lukić-Pupovac i Novosti

Uz to, napomenimo da su tekstovi o slučaju iz Sotina financirani fondom GONG-a. Žiri koji odlučuje kome će pripasti sredstva sastoji se od sljedećih osoba: Đurđica Klancir, Slavica Lukić, Tena Perišin, Dario Špelić i Oriana Ivković Novokmet.

>Tjednik ‘Novosti’: Tko su ljudi koji rade za njega i otkud se još financira, osim iz proračuna?

Pritom istaknimo samo da je Slavica Lukić, novinarka Jutarnjeg lista, nevjenčana supruga Milorada Pupovca koji je izdavač Novosti u kojima su tekstovi objavljeni.

>Lik i djelo Slavice Lukić, životne družice Milorada Pupovca: Dvostruki kriteriji, pristranost i sukob interesa

Novosti su financirane iz državnog proračuna, a Gong također dobiva donacije iz iste “pipe”.

Možda će vas zanimati

Novinarka Jutarnjeg i Pupovčeva partnerica Slavica Lukić neistinama napada školu zbog lektire o Domovinskom ratu

Tekst Slavice Lukić potaknut je, kao i mnogi ideološki ‘nabrijani’ tekstovi’, izjavom ‘revoltiranog’ oca učenika 6. razreda

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.