Otvoreno pismo Documente: Vide probleme u “ustašluku, neofašizmu i stalnom veličanju rata”

Zagreb, 13.02.2018 - Documenta Centar za suoèavanje s prošlošæu organizirao je Okrugli stol pod nazivom "Problem nestalih osoba – najznaèajnije humanitarno pitanje" na kojem æe prezentirati preliminarne rezultate analize stanja u rješavanju problematike nestalih osoba u regiji. Na fotografiji Vesna Teršelič. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću uputila je nedavno otvoreno pismo Predsjedniku Vlade RH i Predsjednici RH, u svezi s Europskim danom sjećanja na žrtve totalitarnih režima. Bez obzira što Hrvatska već 28 godina ima velikih problema u društvu zbog nesuočavanja sa totalitarnim komunizmom i njegovim posljedicama, te što u hrvatskom društvu izrazito dominiraju kadrovi koji su bili u službi tog režima (pa čak i njihova djeca, unuci i rođaci), Documenta se ponovno spominje – ustaštvo, neofašizam, a ovog puta čak i na stalno veličanje (Domovinskog) rata!

Sve to zabrinjava već godinama jer se Documenta, kao i mnoge druge slične udruge financiraju novcem poreznih obveznika.

Documenta – kako se financiraju udruge koje podižu tužbe uoči Oluje?

Otvoreno pismo Documente predsjednici Grabar-Kitarović i premijeru Plenkoviću prenosimo u cijelosti sa stranica Documente:

„Osuđujemo najnovije prijetnje novinaru Dragi Pilselu kojima je neposredni povod bila konferencija za tisak posvećena sjećanju na zločine u mjestima Komić i Poljice u koreničkom kraju, počinjene 12. kolovoza 1995. godine od strane pripadnika hrvatskih postrojbi, održana 3. kolovoza 2018. u Kući ljudskih prava, nakon koje je i Documenti poslan niz uvredljivih komentara.

Verbalno nasilje je još jedan iskaz ovaj put očito sve brutalnijeg nasrtanja na one koji žele da se kroz suočavanje s prošlošću i procesuiranje zločina i kažnjavanje njihovih počinitelja izgradi demokratskije i bolje društvo okrenuto budućnosti koje se neće bojati okretati u prošlost. Oni koji to rade žele zaustaviti proces normalizacije unutar Hrvatske kao i spriječiti razvoj dobrosusjedskih odnosa ne mareći za cijenu, pokušavajući zastrašiti sve one koji bi mijenjali status quo.

Nakon niza prijetnji novinarima i novinarkama te kulturnjacima, kao i pritisaka na javnost što se smije gledati u kazalištu i na televiziji, tko i kada smije odnosno ne smije pjevati, sada se poslanim slikama izravno ukazuje na sljedeći korak. Nož pod grlo svakome tko Hrvatsku ne vidi kao tamni vilajet zaogrnut crnim plaštem ustašluka i neofašizma.

Zar treba čekati da stvarno padne krv da bi i vlast počela reagirati na divljanje? Pozivamo premijera Andreja Plenkovića i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović da javno reagiraju na eskalaciju mržnje.

Vlada RH i Predsjednica RH svojom šutnjom oslabljuju policiju, pravosuđe i autonomne javne institucije, pogoršavajući uvjete za sve medije, uključujući javne servise. Dapače, linijom manjeg otpora i stalnim veličanjem rata kao i propuštanjem primjerenog pamćenja svih stradalih, doprinose stvaranju atmosfere, u kojoj policija smije odustati od podnošenja prekršajne prijave zbog javnog pokliča ‘Za dom spremni!’ u Glini.

Na današnji dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima pozivamo i na nastavak istraživanja sudbine svih žrtava zlostavljanja kao i nestalih i ubijenih, te osiguranje uvjeta za dostojanstven ukop posmrtnih ostataka. Podsjećamo i na obavezu primjerenog uređenja mjesta stradanja kao i da Vlada RH nije osigurala sredstva za pripremu konzervatorske podloge za trajnu zaštitu Golog otoka, kako bi postao prostor učenja u lošoj strani našeg povijesnog nasljeđa.“

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr