Penava odbacio optužbe – Grad Vukovar se neargumentirano i zlonamjerno napada

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u utorak je odbacio optužbe za izostanak odavanja počasti Siniši Glavaševiću u službenom programu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, istaknuvši da se organizatori manifestacije posvećene Glavaševiću “Grad-to ste vi” nisu javili na javni poziv za uvrštavanjem u program.

Na konferenciji za novinare osudio je “neargumentirane i zlonamjerne” natpise u pojedinim hrvatskim medijima koji su s negodovanjem izvijestili da ove godine nema Novinarsko-književnog susreta “Grad-to ste vi”, posvećenom na Ovčari 1991. godine ubijenom novinaru i uredniku Hrvatskog radija Vukovar Siniši Glavaševiću.

Osim na medije i novinare, među kojima je posebice istaknuo Večernji listi i HRT, Penava se obrušio se i na Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Društvo hrvatskih književnika (DHK) koji su pored Hrvatskog radija Vukovar i Gradske knjižnice Vukovar, koja je i nositelj programa, organizatori susreta posvećnih Siniši Glavaševiću, zapitavši se tko to vodi hrvatsko novinarstvo.

“Hrvatsko novinarsko društvo i Društvo hrvatskih književnika, sram vas bilo. To vam ja kao gradonačelnik želim poručiti”, kazao je Penava ponovivši kako Novinarsko-književnog susreta “Grad-to ste vi” u programu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nema jer organizator nije dostavio prijedlog za uvrštenje te manifestacije u program obilježavanja. Novinarima je podijeljen i dopis iz vukovarske gradske uprave od 23. listopada upućen na ravnateljicu Gradske knjižnice u Vukovaru Vlatku Surma-Szabo, a u kojem se skreće pozornost kako se knjižnica nije javila na poziv za dostavu prijedloga programa Dana sjećanja, koji je Grad Vukovar raspisao 4. rujna, a trajao je do 7. listopada.

Među materijalima koju su podijeljeni novinarima na konferenciji za novinare nalazi se i nedatirano zajedničko priopćenje Hrvatskog radija Vukovar i Gradske knjižnice Vukovar u kojem se navodi kako su te dvije ustanove u “šoku i nevjerici čitajući senzacionalističke i neargumentirane natpise u medijima o manifestaciji “Grad-to ste vi”. Navodi se kako nije istina da se manifesatcija ove godine neće održati i da je “izbačena” iz programa obilježavanja Dana sjećanja.

Pojašnjava se kako manifestacije nema u programu jer je ove godine, nakon deset godina održavanja, učinjen “zaokret” u organizaciji na način da više nema “ustaljenih obrazaca obilježavanja”, a mjesto događanja neće više biti gradska knjižnica nego radijski eter Hrvatskog radija Vukovar. “Od 0 do 24 sata na dostojanstven i primjeren način prisjetit ćemo se našeg sugrađanina i kolege Siniše Glavaševića”, navodi se u priopćenju Hrvatskog radija Vukovar i Gradske knjižnice Vukovar.

Novinarima je na samom početku konferencije za novinare podijeljena pisana izjava gradonačelnika Penave u kojoj se pojedinim medijima zamjera što su u svojim izvješćima izostavili izjave organizatora manifestacije “Grad-to ste vi”, a istaknuli izjave ministra branitelja Predraga Matića.

Grad Vukovar se nema oko čega predomisliti jer nije ni zaprimio prijedlog

“Navodi se i izjava Bojana Glavaševića koji se kao sin ubijenog našao povrijeđen postupcima Grada Vukovara te se nada ‘da će se Grad Vukovar predomisliti'”. Prvenstveno se Grad Vukovar nema oko čega predomisliti jer nije ni zaprimio prijedlog, a sam je organizator središnje manifestacije 18. studenoga, no manifestaciju “Grad-to ste vi” ne organizira. Smatramo kako je krajnje neprilično da sin iskorištava ime svoga ubijenog oca heroja Domovinskgo rata, za jeftine političke bodove koje na krajnje neprimjeran način prikuplja za svoga poslodavca”, navodi se u izjavi Ivana Penave.

Na činjenicu da novinarsko-književnih susreta “Grad-to ste vi” nema u ovogodišnjem programu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991, reagirali su proteklih dana brojni mediji te HND koji je u priopćenju, koje je potpisao predsjednik te novinarske strukovne organizacije Saša Leković, zatražilo da se manifestacija vrati u službeni program. Vukovarske gradske vlasti posebice je zasmetao članak dopisnika Večernjeg lista iz Vukovara Branimira Bradarića povodom kojega su gradske vlasti uputile i dopis tome listu koji je također podijeljen novinarima, a u kojem Branimiru Bradariću spočitavaju neprofesionalizam, a samom listu izostanak uredničke (ne)intrevencije u tekst.

Glavašević odgovorio Penavi: ‘To su činjenice koje nadilaze njegov spoznajni horizont’

Pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević na Twitteru je objavio odgovor na izjavu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave. Između ostalog u priopćenje Glavašević kaže:

“Teza da zloupotrebljavam ime svojega oca prvi puta se javlja nakon što sam, u ime svoje obitelji, javno reagirao na korištenje snimaka mojega oca u kampanji koju su pripadnici takozvanog Stožera za obranu hrvatskog Vukovara iskoristili za promociju nedemokratskih vrijednosti koje moj otac za svojega života nije podržavao, dapače, protiv kojih se borio kroz svoj novinarski i književni rad. Predsjednik tzv. Stožera, Tomislav Josić, sada je savjetnik vukovarskog gradonačelnika, tako da nije osobito teško shvatiti zbog čega gospodin Penava upotrebljava baš tu tezu.

Nije mi jasno na koji točno način ja tobože činim to za što me gospodin Penava i njegovi suradnici iz tzv. Stožera optužuju, osobito uzevši u obzir činjenicu da su jedine prilike kada sam o svojemu ocu govorio bile ili u reakciji na to što su ga oni spomenuli prvi ili govoreći o njemu u kontekstu svojih sjećanja i sjećanja svoje obitelji na njega.

Gospodina Penavu zasmetala je činjenica da je meni i mojoj obitelji žao što se susreti “Grad – to ste vi” neće održati te da se nadamo kako će se grad predomisliti. Smatram da je reakcija gospodina Penave na ove riječi uistinu neprimjerena. Niti se njima vukovarskom gradonačelniku govori kako bi trebao raditi svoj posao, niti se implicira njegova odgovornost za činjenicu da susreta neće biti, nego se naprosto iskazuje nada da će na neki način utjecati da se ta činjenica promijeni. Želim osobito istaknuti da ta nada nije iskazana zbog nas – obitelji Glavašević – nego najviše zbog mnogih drugih ljudi koji su na tim susretima sudjelovali i koji su im se nadali.

Moj otac je jedna od najprepoznatljivijih ličnosti Domovinskog rata. Nažalost. Više bih volio da je ta nevjerojatna čast pripala nekom drugom, a da sam ja imao oca, da je moja majka imala supruga, da je moja baka imala sina, a moja djeca djeda.

Na kraju, više bih volio da je on tu i da osobno može odgovoriti kada duhom siromašni vukovarski gradonačelnik i njegovi suradnici njegovo ime povlače po blatu i vrijeđaju njegovu obitelj optužujući je da zloupotrebljava njegovu uspomenu. Kako to, nažalost, nije slučaj, na mene pada obaveza da to činim. Ali, da parafraziram Žarka Puhovskog, sve su to činjenice koje nadilaze spoznajni horizont gospodina Penave i njegovih suradnika.

Oni koji se mojega oca žele sjetiti, to će učiniti na svoj način i bez blagoslova i formalnog okvira gospodina Penave. Oni koji ne žele, ne bi to učinili ni pod Penavinim pokroviteljstvom.

Gospodinu Penavi i njegovim suradnicima želim mir i dobro, uz zamolbu da mene, moju obitelj, i osobito mojeg pokojnog oca već jednom puste na miru”.

Unaprijed zahvalni,

Bojan Glavašević i obitelj

Unatoč polemici koja se razvila posljednjih dana, te neobjektivnom izvještavanju dijela hrvatskih medija, nizom komemorativnih događanja u Vukovaru će se od 13. do 28. studenoga obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. koji je ustanovio Hrvatski sabor u spomen na herojsku obranu Vukovara i žrtvu toga grada u Domovnskom ratu. Program ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja usvojen je 15. listopada, a novinarima predstavljen na konferenciji za medije 22. listopada.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah