Plenković o planu Europske komisije: ‘Hrvatska će dobiti 7,3 milijardi eura bespovratno’

Zagreb, 27.05.2020. - Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije. Foto: HINA/ Tomislav PAVLEK/ tp

“Europska komisija je izašla s planom, dakle instrumentom gospodarskog oporavka ‘Nova generacija EU’ koji ima planiranih 750 milijardi eura. Povrh toga, izaći će i s prijedlogom novog višegodišnjeg financijskog okvira od 1100 milijardi eura. Od tih sredstava za Hrvatsku je predviđeno nešto više od 10 milijardi eura, od čega bespovratno 7,3 milijardi eura, a mogući zajmovi u iznosu od 2,65 milijardi eura. Sva sredstva namijenjena su oporavku hrvatskog gospodarstva u iduće četiri godinama, do kraja mandata ove Komisije’, rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare.

Povrh toga, Komisija će predložiti i detaljnije višegodišnji financijski okvir – alokacija za Hrvatsku je “znatno bolja i izdašnija nego što je bio prijedlog na stolu u veljači”, dodao je.

Naglasio je da su navedena sredstva plod vrlo kvalitetnog komuniciranja s Europskom komisijom o potrebama Hrvatske u kontekstu koronakrize, uključujući procjenjeni pad BDP-a i utjecaj na pojedine sektore poput turizma.

“U vremenu krize vidimo značaj članstva u Europskoj uniji, vidimo kako nam europska sredstva pomažu da se što brže vratimo na put gospodarskog oporavka”, kazao je Plenković, dodajući da je to izrazito ohrabrujuća poruka dokumenata koji su danas usvojeni na kolegiju Europske komisije.

Naveo je da će se 19. lipnja sastati Europsko vijeće, gdje će se težiti političkom konsenzusu o planovima Bruxellesa.

“Ovo je ekstra novac u smislu planiranja proračunskih godina. Dokument Komisije identificira potrebe Europe za oporavak i ovakva procjena za Hrvatsku je izrazito dobra jer je pogodila bit. S ovakvim instrumentom zadržavamo zaposlenost i idemo brzo u onom smjeru kako su nas vidjele međuanrodne institucije s visokim rastom BDP-a u 2021.”, rekao je premijer.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr