(VIDEO) Plenković: ‘Prihvatio sam Kuščevićevu ostavku’

Zagreb, 08.07.2019. - Premijer Andrej Plenković prihvatio je ostavku ministra Lovre Kušćevića. Na fotografiji Lovro Kuščević, Andrej Plenković. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević podnio je u ponedjeljak ostavke na te funkcije, a premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je nakon višestanog sastanka u središnjici stranke izvijestio novinare da je prihvatio te ostavke.

> (FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje traži smjenu premijera Plenkovića i ministra Kuščevića

“Ministar Kuščević i ja razgovarali smo i po mom povratku iz Poljske, i preko vikenda i danas. On je dao na raspolaganje i mandat ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a. Ja sam kao predsjednik Vlade i stranke prihvatio tu njegovu ostavku i on će napustiti obje ove dužnosti i vratit će se u Hrvatski sabor”, izjavio je Plenković za HRT:

“S obzirom na sve aktivnosti proteklih tjedana u javnosti i medijima, procijenili smo da se time čini i velika šteta njemu osobno a, naravno, i vladi i HDZ-u te da to nema nikakvog daljnjeg smisla. Ono što sada slijedi je da Kuščević u okviru svojih aktivnosti riješi sve te nedoumice koje se postavljaju u javnosti i na taj način omogući svoje političko djelovanje”, kazao je Plenković.

Lovro Kuščevič je rekao kako je svoj mandat dao na raspolaganje a premijer Plenković ga je prihvatio.

“Ja sam odgovoran političar. Dugo sam u politici, imam iza sebe tri mandata općinskog načelnika, dva mandata županijskog vijećnika, tri puta sam imenovan za ministra i jasno mi je da ova negativna medijska percepcija, temelj svih neosnovanih napada na mene, predstavlja veliki teret i na stranku i na Vladu RH. Ja ne želim da ovoj Vladi, koja dobro radi i ima izvrsne rezultate, budem uteg kako ti rezultati ne bi bilo još bolji”, rekao je Kuščević za HRT:

Dodao je kako će svoj rad nastaviti u Hrvatskom saboru, kao županijski vijećnik u Splitsko-dalmatinskoj županija i kao vijećnik u Općini Nerežišća. Zahvalio je kolegama u Vladi iz redova HDZ-a na suradnji, a premijeru što mu je dao priliku da dva puta bude ministar.

Plenković je izjavio i da su na sastanku užeg vodstva HDZ-a obavljene konzultacije s HDZ-ovim vijećnicima o pripremi za sjednicu Skupštine Ličko-senjske županije koja će biti u srijedu, kao i da je u u Bruxellesu, na eurogrupi, prihvaćeno hrvatsko pismo namjere i akcijski plan, što znači da slijede daljnje aktivnosti oko europskog tečajnog mehanizma 2, zacrtanog u našoj strategiji za uvođenje eura.

Plenković je rekao i da je razgovarao sam s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u vezi sa slovenskom tužbom protiv Hrvatske oko arbitraže.

“Održano je saslušanje povodom slovenske tužbe protiv Hrvatske u vezi provedbe za nas neprihvaćenoga arbitražnog sporazuma. Dojmovi koje ima naše izaslanstvo, naša zastupnica, su također pozitivni, tj .da je Hrvatska izložila svoju argumentaciju prema kojoj Europski sud nije nadležan za taj spor”, kazao je premijer.

GI Narod odlučuje traži smjenu premijera Plenkovića i ministra Kuščevića

“Građanska inicijativa Narod odlučuje traži od saborskih zastupnika smjenu premijera Plenkovića i ministra Kuščevića”, rekao je Luka Mlinarić, koordinator GI Narod odlučuje na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora u ponedjeljak.

Mlinarić je podsjetio da je ministar Kuščević, po nalogu premijera Plenkovića, “zloupotrebljavao svoj položaj kako bi narodu ukrao referendum za promjenu izbornog sustava proizvoljno odbacivši više od 30.000 valjanih potpisa građana kako se referendum ne bi raspisao”.

Njegovu ostavku su proteklih dana tražili predstavnici oporbe i koalicijski partneri u Vladi zbog navodnih afera na Braču.

Hrvatski sabor dopunio je u četvrtak dnevni red oporbenim prijedlogom za izglasavanje nepovjerenja ministru uprave Lovri Kuščeviću, a podnijela su ga 43 zastupnika. SDP-ovcima su se u tom zahtjevu pridružili zastupnici HSS-a, GLAS-a, Kluba nezavisnih zastupnika, te zastupnici SNAGA-e Goran Aleksić i Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović.
Oporba je zatražila izglasavanje nepovjerenja Kuščeviću jer je “tijekom obnašanja dužnosti načelnika općine Nerežišća, a potom ministra pokazao da mu zaštita javnog interesa nije bitna i svoje je privatne, imovinske interese kontinuirano stavljao ispred javnih te zlouporabom položaja na kojima se nalazio ostvario milijunsku imovinsku korist”.

Koalicijski partner HNS pozdravio ostavku

“HNS koji je na svojem predsjedništvu prije 10 dana donio odluku da će predložiti smjenu ministra Lovre Kuščevića pozdravlja njegovu današnju ostavku, jer smatramo da svatko tko je koristio politički utjecaj radi vlastite koristi ne smije obnašati javnu dužnost. Za nas u HNS-u je to pitanje moralne i političke odgovornosti svakog političara, dok će pitanje eventualne kaznene odgovornosti utvrđivati nadležna tijela. O odnosima s HDZ-om u budućnosti i političkim prioritetima HNS-a u nadolazećem razdoblju, poput povećanja plaća za 68 tisuća zaposlenika u osnovnim i srednjim školama, nastavljamo razgovarati s koalicijskim partnerima, počevši od sutrašnjeg koalicijskog sastanka”, stoji u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina