Pokrenut postupak o sukobu interesa protiv Bandića, Keruma i Salapića

Foto: fah

Pokrenut je postupak o sukobu interesa protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića jer se iz dostavljene imovinske tabele vidi da je u razdoblju od 2009. godine do 2013. godine osim ostvarenih primitaka na neto plaću od Grada Zagreba ostvario i druge prihode od Turističke zajednice Grada Zagreba od 2009. do 2013. godine, od stručne službe Grada Zagreba u 2009. godini, od tvrtke Duplicator Media d.o.o u 2010. godini i od Grada Zagreba u 2011. godini.

„Postupak o sukobu interesa protiv Milana Bandića je pokrenut jer je u obnašanju mandata gradonačelnika Zagreba u trajanju od 2009.-2013. godine dužnosnik primao dodatnu naknadu u obavljanju funkcije predsjednika Turističke zajednice Grada Zagreba što predstavlja nedopušteno djelovanje dužnosnika koje je propisano u članku 7., točci D zakona o sprječavanju sukoba interesa,“ izjavila je na današnjoj sjednici predsjednica Povjerenstva za sukob interesa predsjednica povjerenstva Dalija Orešković.

Protiv Josip Salapića, saborskog zastupnika HDSSB-a pokrenut je postupak o sukobu interesa.“ S dokumentacijom kojom se raspolagalo odlučilo se razmotriti je li dužnosnik za vrijeme obavljanja javne dužnosti u Hrvatskom saboru istodobno bio i predsjednik Nadzornog odbora u trgovačkom društvu Bizovačke Toplice d.d. što bi predstavljalo kršenje zakona o sprječavanju sukoba interesa, a što je suprotno članku 14, stavka 1 zakona o sprječavanju sukoba interesa,“ objasnio je pravnik Davorin Ivanjek.

Protiv bivšeg gradonačelnika Splita Željka Keruma je također pokrenut postupak o utvrđivanju sukoba interesa jer nije nakon kraja mandata gradonačelnika Splita podnio izvješće o svom imovinskom stanju.

„Dužnosnici su dužni unijeti podatke o načinu stjecanje imovine, izvorima, sredstvima kojima je određena imovina plaćena. Dužni su odgovarati na pitanja o imovini koje se tiču njega i njegove obitelji. Te dužnosti počinju danom stupanja na dužnost i prestaju 12 mjeseci nakon prestanka obavljanja dužnosti,“ objasnili su iz povjerenstva i dodali kako je uvidom u registar izvješća o imovinskom stanju dužnosnika utvrđeno da je Kerum dao izvješće o imovinskom stanju početkom obavljanja dužnosti gradonačelnika Splita, ali nakon što mu je prestao mandat nije u propisanom roku od 30 podnio povjerenstvu izvješće o imovinskom stanju.

Pokrenuti su postupci i protiv njegovih zamjenika Jure Šundova i Anđelke Visković jer su istodobno s dužnostima zamjenika gradonačelnika bili i u skupštinama trgovačkih društava Grada Splita ili Turističkoj zajednici Grada Splita te za to primali naknade, što nije dopušteno.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Hrvoje Pilić/narod.hr