Politolog Zakošek, član udruge koju financira Soros: Na djelu je ‘orbanizacija’ Hrvatske

“Događaju se stvari koje su se uglavnom mogle predvidjeti. Posljednjih godina HDZ je inaugurirao jedan novi model politike koji zapravo u tom obliku još nismo vidjeli u Hrvatskoj. Riječ je o mobilizaciji širokog spektra konzervativno-nacionalističkih aktera, od braniteljskih i laičkih katoličkih udruga do ekstremno desne i filoustaške političke margine, s ciljem osvajanja vlasti i preobrazbe institucija u skladu sa svojim svjetonazorom. Kao svoje protivnike definirali su ne samo vladu lijevog centra, nego i lijevo-liberalno građansko društvo, medije, kulturne djelatnike, a napokon i tradiciju antifašizma na koju se nedvosmisleno referira preambula Ustava i koja je na razne načine simbolički prisutna u Hrvatskoj. Riječ je o političkom projektu koji je antiliberalan, netolerantan, antisekularan. Otkad je došao na vlast, HDZ nastoji ostvariti taj program. Ako ovo stanje želimo svesti na jednostavnu formulu, možemo reći da je na djelu ‘orbanizacija’ Hrvatske, budući da u gotovo svim aspektima podsjeća na ono što se već dogodilo i još se događa u Mađarskoj“, rekao je u razgovoru za Tportal prof. Nenad Zakošek, politolog, o ocjeni generalnog stanja u Hrvatskoj.

U razgovoru o Karamarku, HDZ-u, Mostu, mogućim prijevremenim parlamentarnim izborima, poziciji premijera, poziciji i politici predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ističe “problem povijesnog revizionizma”.

“Tvrditi da neki u HDZ-a žele ustrojiti Hrvatsku po modelu ustaške države je naprosto glupost. Mi imamo problem povijesnog revizionizma. Nedvojbeno je da povijest Drugog svjetskog rata nije gotova u Hrvatskoj zato što postoji značajan segment društva koji misli da odnos prema ustaškom režimu nije pravedan i da bismo taj režim na neki način morali uvažiti kao pokušaj formiranja nacionalne države. Oni negiraju fašistički, autoritarni, zločinački, genocidni karakter režima NDH”, tvrdi prof. Zakošek.

Na pitanje tko su oni pojašnjava da su to po njegovom sudu dvije skupine aktera.

“S jedne strane to su osobe koje su obiteljski povezane s NDH, čiji su pripadnici obitelji stradali kao članovi ustaškog pokreta, Domobranstva ili naprosto pojedinci koji su radili u institucijama države. Njihovi su pripadnici obitelji stradali u ratu ili nakon rata kao žrtve komunističke odmazde. Oni danas smatraju da imaju pravo na priznanje tih žrtava, na svojevrsnu kompenzaciju, ali su upravo zbog toga često skloni relativiranju zločina NDH. S druge strane, to je i dio hijerarhije Katoličke crkve, koji također ne prihvaća karakterizaciju NDH kao fašističkog i zločinačkog režima. Za njih je istinsko zlo komunizam kao bezbožnički režim, a NDH je legitiman izraz težnji za nacionalnom emancipacijom, koji je, eto, usljed nesretnih povijesnih okolnosti bio Hitlerov saveznik i počinio neke zločine. Na neki način, smatraju nesretnim ekscesom što je NDH imao rasne zakone i koncentracijske logore. Da toga nije bilo, Hrvatska je mogla biti poput Španjolske. Francisco Franco je bio usko povezan s Crkvom, nije uvukao Španjolsku u Drugi svjetski rat, bila je to diktatura, represivan režim, ali je sačuvao Španjolsku od rata te se na koncu i demokratizirao. Imam dojam da je za dio naše crkvene hijerarhije ustaški režim bio inačica Francova režima. Dakle, u Hrvatskoj nije na djelu ustašizacija, nego povijesni revizionizam. Zlatko Hasanbegović je najbolji izraz tog revizionizma. Ideološki je to vrlo teška obranjiva pozicija jer nitko od njih ne može otvoreno zagovarati rehabilitaciju ustaštva, ali se to onda nastoji relativizirati. Kao što sam rekao, u političkom pogledu smatram da dijagnoza o ‘orbanizaciji Hrvatske’ dobro opisuje namjere HDZ-a“, naveo je u razgovoru za Tportal prof. Zakošek.

Glavni urednik “Blickpunkt Kroatien” i znanstveni savjetnik Zaklade Friedrich Ebert

Bivši dekan Fakulteta političkih znanosti prof. Zakošek znanstveni je savjetnik njemačke Zaklade Friedrich Ebert i glavni urednik “Blickpunkt Kroatien”, publikacije koja izlazi četiri puta godišnje kao newsletter Zaklade Friedrich Ebert Zagreb. S člancima i intervjuima daje informacije i komentare o aktualnim zbivanjima u hrvatskoj politici, gospodarstvu i društvu, navodi se na njihovim stranicama. Iz priloga publikacije mogu se vidjeti Zakošekove analize na njemačkome jeziku (npr. ‘Uloga i utjecaj katoličke crkve u Hrvatskoj’) ili analize njegovog kolege iz GONG-a Berte Šalaja, kolumnistice Jelene Lovrić, novinara Drage Hedla (‘Pokretom protiv ćirilice u Vukovaru’) i drugih.

Politolog Zakošek redoviti je profesor u trajnom zvanju na Fakultetu političkih znanosti, radi u Zakladi i predsjednik je Vijeća GONG-a. Gorljivi borac protiv ‘indoktrinacije katoličke crkve’ povezuje tako jednu njemačku političku zakladu, hrvatsku nevladinu udrugu i fakultet.

Iz javno dostupnih podataka za Zakladu Friedrich Ebert uočljivo je da je njemačka Zaklada uložila više od 53.526 mil. kuna u razdoblju od 2012. do 2015. godine na naš prostor.

Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija

Pri Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 2013. godine za vrijeme mandata dekana Zakošeka osnovan je Centar za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija (CEDIM). Pregledom suradnika uočava se veći broj njih stručnih za područje ‘rodnih studija’ i onih koji su se stručno usavršavali na Sorosevom Srednjeeuropskom sveučilištu (Central European University – CEU) u Budimpešti.

cedim

Zaklada Friedrich Ebert, čiji je znanstveni savjetnik prof. Zakošek, pojavljuje se kao jedan od partnera s kojima organiziraju predavanja, akcije, ali uz njih ističe se i Centar za mirovne studije (CMS), udruga koja je dio Platforme 112, a kojoj je kao osoba ovlaštena za zastupanje naveden Gordan Bosanac. Riječ je o udruzi čiji je priljev novca od 2012. do 2015. narastao 100 % (navedeno po godinama i milijunima kuna: 2012. – 8.430, 2013. – 10.078, 2014. – 12.391, 2015. – 17.052 što je ukupno 47.951 mil. kuna). Centar za mirovne studije oko 81 % sredstava dobiva iz stranih izvora, od toga čak 62,7 % iz fondova Europske unije.

Gordan Bosanac, osoba ovlaštena za zastupanje CMS-a, također je i jedan od osnivača LGBT grupe Iskorak te jedan od supokretača Queer Zagreb festivala. No to nije sve. Naveden je i kao član upravnog vijeća GONG-a, istog GONG-a u kojem je i prof. Zakošek predsjednik Vijeća.

‘Orbanizacija društva’ možda zaista zastrašujuće zvuči onima koje financijski podupire Sorosevo Otvoreno društvo (na stranicama CMS-a navedeno kao donator Open Society Foundations), jer mađarski premijer prozvao je krajem prošle godine multimilijardera Georga Sorosa i “nevladine” udruge koje njegova zaklada kontrolira, kao odgovorne za nastalu migrantsku krizu.

Mađarski premijer Orban smatra da je poplava migranata – koju je nazvao invazijom – s jedne strane izazvana ‘biznisom’ krijumčarenja ljudi, dok je s druge strane izazvana djelovanjem aktivista koji su „spremni podržati sve što može oslabiti nacionalne države. Ovaj zapadnjački mentalitet i s njime usko povezanu mrežu aktivista možda najbolje označava ime Georgea Sorosa“, rekao je Orban i dodao: “aktivisti pomažu imigrantima da postanu predmet međunarodne mreže ilegalnih krijumčara ljudi, bez obzira koje su njihove namjere.”

Upravo ovih dana kreće se u realizaciju preseljenje i naseljavanja migranata iz Grčke i Italije te izravno iz Sirije u Hrvatsku. U provedbi projekta sudjeluje i Centar za mirovne studije, kojeg financira George Soros.

Bivši član UJDI-ja – protivnika stvaranja suverene Republike Hrvatske

Politolog Nenad Zakošek koji vidi neku mobilizaciju “širokog spektra konzervativno-nacionalističkih aktera, od braniteljskih i laičkih katoličkih udruga do ekstremno desne i filoustaške političke margine, s ciljem osvajanja vlasti i preobrazbe institucija u skladu sa svojim svjetonazorom”, bio je inače član Udruženja za jugoslavensku demokratsku inicijativu (kratica: UJDI).

Bila je to politička organizacija u bivšoj Jugoslaviji neposredno prije njenog raspada. Osnovana u proljeće 1989. u Zagrebu, čiji su se pristalice zalagali za jedinstvenu socijalističku Jugoslaviju i protivili se stvaranju suverene republike Hrvatske. Predsjednici su bili najprije Branko Horvat, a nakon njega Nebojša Popov. Direktor je bio Žarko Puhovski. Ostali članovi UJDI-odbora bili su Bogdan Bogdanović (autor Kamenog cvijeta u Jasenovcu), Milan Kangrga, Lev Kreft, Shkëlzen Maliqi, Vesna Pešić, Koča Popović (general pukovnik JNA), Milorad Pupovac, Ljubiša Ristić, Božidar Gajo Sekulić, Rudi Supek, SANU akademik Ljubomir Tadić, Dubravka Ugrešić, Predrag Vranicki i politolog Nenad Zakošek.

Čvrsto u obrani komunizma, a protiv ‘indoktrinacije Katoličke Crkve’

Osoba koja osuđuje tuđu netoleranciju svoju toleranciju kao dekan Fakulteta političkih znanosti pokazao je prilikom gostovanja prof. Judith Reisman 2013. tijekom predavanja na tom fakultetu. Reisman je komentirajući ponašanje nekoliko studenata, izjavila: “Mene su roditelji odgojili u komunizmu tako da znam prepoznati indoktrinaciju.”

Napad prof. Zakošeka prenijele su TV kuće, a 70-godišnjoj profesorici uputio je sljedeće riječi: ”Molim vas da bude pristojni isto kao što molim naše studente da budu pristojni. Vi njih ne možete nazvati indoktriniranima, ova djeca nisu odrasla u komunizmu, odrasla su u Hrvatskoj. Vi očito ništa ne znate o ovoj zemlji. Pričate o komunističkoj indoktrinaciji, a jedini tko je ovu djecu mogao indoktrinirati jest katolička crkva!”

O referendumu o braku

U vrijeme prije raspisivanja referenduma o braku tražio je da Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja jer “ako se brak u Ustavu definira kao zajednica muškarca i žene, to je pitanje unošenja svjetonazorske materije u Ustav”.

“Mislim da u ovom slučaju Odbor za Ustav svakako treba zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja. Naime, članak 62. Ustava naglašava da je obitelj pod posebnom zaštitom Ustava, a ne brak. Po meni je, ako se brak u Ustavu definira kao zajednica muškarca i žene, to pitanje unošenja svjetonazorske materije u Ustav”, kazao je vanjski član odbora Nenad Zakošek.

Odnos prema povijesnim činjenicama

“Kolegice, vi ste izrazito ideologizirani i indoktrinirani te predlažem Vijeću da Vaš sinopsis ne usvoji”, ustvrdio je prof. Zakošek prilikom obrane sinopsisa magistarskog rada Brune Esih, danas profesorice filozofije i kroatologije, na poslijediplomskom studiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu 2006. godine. “Srećom pa je predsjednik Vijeća prof. dr. sc. Davor Rodin bio dobre duše te je brzo reagirao i istragu prekinuo, samo nakon sat i pol mentalne torture, koja je trebala rezultirati među ostalim i time da iz naslova rada uklonim ”agresiju na Hrvatsku”, jer da je bilo agresije tek moram u radu znanstveno dokazati”, prisjetila se prof. Esih svoje obrane i mentalne torture.

Član parapolitičke organizacije GONG

Nakon što je SDP-ova Vlada imala četiri godine mira od prozivki raznoraznih ‘nevladinih udruga’ javio se početkom godine GONG (udrugu koju je dr. sc. Igor Peternel, dopredsjednik HHO-a okarakterizirao kao parapolitičku organizaciju koja je potpuno izgubila vjerodostojnost kada je na legalnom referendumu o braku zauzela jednu stranu) napadajući novu Oreškovićevu Vladu nakon prvih mjesec dana izražavajući “brigu zbog prvih mjesec dana rada Vlade”, rekavši da je Hrvatska suočena s opasnošću ozbiljne demokratske regresije i ugrožavanja temeljnih demokratskih institucija, građanskih sloboda i civilizacijskih vrijednosti. Navodeći kao jedan od loših pokazatelja ukidanje povjerenstva za financiranje neprofitnih medija.

Predsjednik Vijeća GONG-a Nenad Zakošek podsjetio je tom prilikom da demokracija nije vladavina većine nego sustav koji štiti građane i brani prava svih manjina.

“To ne pokazuju pojedinačni događaji nego ukupni dojam ove vladavine” rekao je izražavajući zabrinutost za ugrožavanja slobode medija, građanskog udruživanja i civilnog društva koji su, kako kaže, korektiv politike i koji moraju od nje biti odvojeni.

Udruga GONG član je Platforme 112 i u posljednje četiri godine SDP-ove vlasti primala je sredstva iz državnog proračuna te je podupirala ideološke pothvate Vlade Zorana Milanovića poput nametanja nestručnog “zdravstvenog odgoja” djeci u svim hrvatskim školama ili predvodila kampanju protiv referenduma o braku kojoj su za tu kampanju odobrena posebnom odlukom sredstva iz državnog proračuna.

Nevladina udruga GONG – dobar život na naš račun

Skraćenica naziva ‘GONG’ dolazi od ‘Građani organizirano nadziru glasanje’. Nevladina udruga GONG u više navrata pokazala je svoju pristranost aktivno zauzevši stranu na referendumu o braku, također, bili su protiv referenduma o izbornom sustavu i nisu imala promatrače na terenu na predsjedničkim izborima. Primjerice udruga „U ime obitelji“ imala je 682 promatrača. GONG na zadnjim parlamentarnim izborima nije imao niti jednog promatrača na biračkim mjestima.

GONG bi trebala biti neprofitna i od javnih tijela neovisna organizacija, koja djeluje bez sudjelovanja vlasti. GONG ima 16 ili 17 zaposlenika, prosječna im je plaća oko 7000 kuna i dobro žive praveći se da rade u interesu građana, te financirajući se iz državnog proračuna i donacija Sorosevog Otvorenog društva. Više o njihovom dobrom životu na račun “poreznih obveznika” možete pročitati ovdje.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.