Portal H-alter kao Tomaševićev malj za političku egzekuciju – glavni urednik Toni Gabrić vijećnik i sukreator programa Možemo

buljan flander možemo h-alter
Foto: Snimka zaslona, Možemo, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Nakon što je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander u četvrtak podnijela ostavku na mjesto ravnateljice zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih – koju je s ekipom stručnjaka pokrenula i vodila 19 godina  – u javnost su izašle informacije da ravnateljica Poliklinike nije uspjela „doći do gradonačelnika tri mjeseca“, čak niti nakon što su na prošlotjednom panelu o mentalnom zdravlju objavljeni zabrinjavajući podaci o porastu seksualnog i svakog drugog zlostavljanja djece tijekom lock-downa i pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Gospodine gradonačelniče, nakon što tri mjeseca nisam uspjela doći do vas, tražeći podršku za rad ustanove, ja vam večeras podnosim neopozivu ostavku. Nadam se da ćete naći stručnjaka, ili da ga već imate, koji će nastaviti voditi ovu ustanovu na način da i dalje ostane prepoznata i primjer prakse u Europi. Poštujem pravo svakog gradonačelnika da bira svoje suradnike”, poručila mu je.

H-alter kao glasilo Možemo u funkciji političke eliminacije u institucijama koje se ne može preuzeti drugim putem

Danas je mnogo jasnije zašto Tomašević kao gradonačelnik nije odgovorio na zahtjeve predstavnika Poliklinike za djecu i mladih da ih se uključi u njihovu zaštitu od blaćenja i iznošenja neistina u osjetljivom radu s djecom i mladima. Naime, glavni urednik portala H-alter je Toni Gabrić, stranački kolega aktualnog gradonačelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Nakon što su Plenković i Tomašević štitili H-alter – Buljan Flander podnijela neopozivu ostavku

Tko je Toni Gabrić?

“Novinar sam i urednik portala, te vijećnik u MO Pavao Šubić. Također sam aktivan kao koordinator tematske grupe za zagrebačku mjesnu samoupravu, koju vidim kao mehanizam koji građane potiče na sudjelovanje u upravljanju gradom”, ističe o sebi Gabrić na službenim stranicama Možemo, gdje je vidljivo i da je sukretor njihovog programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik je zagrebačke Udruge za nezavisnu medijsku kulturu i glavni urednik H-altera.

Gabrić je od ljeta 2021. s liste koalicije Možemo! – Zagreb je naš! – NL – Zelena alternativa- ORaH – Za grad vijećnik u Vijeću gradskih četvrti Donji grad.

Zanimljivo je spomenuti da je 2018. Amira Tabaković, predsjednica MO Pavao Šubić, reagirala na tekst objavljen u SNV-ovim Novostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Novosti i autor T. Gabrić već treći puta piše o lokalnoj samoupravi, točnije Mjesnom odboru Pavao Šubić. Napominjem da je ispod članka natpis:
‘Autor je član Nove ljevice i vijećnik u zagrebačkom Mjesnom odboru Pavao Šubić iz redova koalicije Nova ljevica – Orah – Radnička fronta – Za grad – Zagreb je naš!’”, istaknula je Tabaković dodajući da “kao član Vijeća gospodin Gabrić nije bio ovlašten od strane VMO Pavao Šubić ovako istupati u sredstvima javnog priopćavanja. Vijećnik Gabrić je u nekoliko navrata bio zamoljen, opomenut nakon izlaska njegovog članka ‘Mrduša u Donjem Gradu’, ali oglušio se na upozorenja, s opaskom ‘da će pisati što hoće i gdje hoće’”.

Aktivist kontroverzne Antiratne kampanje i autor na njihovom ARKzinu fanzinu

Godine 2017. Nova ljevica pohvalila se što njihov vijećnik Gabrić, odnosno H-alter otkriva:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gabrić je bio aktivist kontroverzne Antiratne kampanje i autor na njihovom ARKzinu fanzinu Antiratne kampanje 1991. Za njega su uz Tonija Gabrića, pisali Boris Buden, Dejan Jović, Tatjana Tagirov, Boris Rašeta, Rada Iveković, Srećko Pulig, Milorad Pupovac, Ada Beier, Borislav Mikulić, Srđan Dvornik, Orhideja Martinović, Obrad Savić…, navode Novosti.

H-alter vidi kao ‘nasljednika’ Ferala

Objavljeno mu je nekoliko tekstova na Pupovčevim Novostima, pisao je i za Kulturpunkt, Feral Tribune…

“Ne bih rekao da je H-Alter alternativa Feralu Tribuneu. Veći broj mojih kolega i prijatelja iz Ferala surađivao je ili surađuje na H-Alteru, tako da sam kroz tu suradnju ostao s njima u kontaktu i nakon što sam obustavio rad u Feralu. Zato bih prije rekao da je H-Alter jedan od njegovih generičkih potomaka. Glavni «nasljednik» Ferala svakako je tjednik «Novosti» (http://www.novossti.com) jer u njima surađuje najveći broj Feralovaca, a politički svjetonazor mu je, rekao bih, izveden iz Feralovog. Ja sam u Feral Tribuneu radio kontinuirano od 1994. do 2004. godine, i da, ponosan sam, jer sam bio u pravo vrijeme na pravom mjestu”, kazao je u kolovozu 2014.

Portal Tonija Gabrića postoji od 20. listopada 2005. i svaka čast na izdržljivosti (sasvim sam neznatan doprinos dao i ja s petnaestak tekstova koje sam poklonio tom portalu kao znak podrške neprofitnim medijima, a bilo je to 2007., no to se ne vidi, jer se Gabrić pobrinuo da me izbriše iz memorije portala), ali ne bi se moglo reći da se nešto radikalno dogodilo u našoj profesiji zbog postojanja H-ALTERA u proteklih devet godina. Lijepe su novce dobili i potrošili, ali još nisu naučili da se lagati u novinarstvu, vrijeđati i klevetati ne smije”, napisao je Drago Pilsel 2014. godine kada je na čelu ministarstva kulture bila HNS-ova ministrica Andrea Zlatar Violić.

Ministarstvo kulture je u rujnu 2014. neprofitnim medijima dodijelilo više od tri milijuna kuna novca poreznih obveznika od čega su portali H-Alter, Forum.tm, Lupiga.com, Kulturpunkt dobili 250 tisuća kuna, a internetski portal VoxFeminae.net i Tris.com.hr dobili na istom natječaju 170 tisuća kuna dok su portali Crol.hr i Stav dobili po 70 tisuća kuna. Godinu ranije na istom je natječaju tri milijuna kuna poreznih obveznika dodijeljeno portalima uglavnom liberalno-lijevih udruga koje su bliske aktualnoj vlasti, a ne zadovoljavaju propisane kriterije. Među njima je novce dobio i H-alter.

> Sukob interesa: Član Povjerenstva za neprofitne medije Hromadžić novac dijelio portalu s kojim surađuje

Godine 2016. član Povjerenstva za neprofitne medije Hajrudin Hromadžić novac je dijelio portalu s kojim surađuje – H-alteru.

Tomašević nakon privremene mjere suca Andrije Krivka naložio smjenu Upravnog vijeća poliklinike – koje jedino može smijeniti Buljan Flander

Podsjetimo, odlukom zagrebačkog Općinskog građanskog suda sudac Andrija Krivak proučio je niz članaka koje je portal H-alter objavio o prof. Buljan Flander i Poliklinici te je donio rješenje o privremenoj zabranio portalu H-alter da objavljuje daljnje tekstove.

> Evo odličnog obrazloženja suca Andrije Krivka za odluku o Buljan Flander i portalu H-alter

Oduka o privremenoj mjeri donesena je prije nekoliko dana na prijedlog Poliklinike i danas bivše ravnateljice Gordane Buljan Flander, a nakon što je novinarka Jelena Jindra na H-alteru objavila od 12. srpnja do 8. rujna ove godine seriju od ukupno osam tekstova u kojima se iznosi niz neistina i poluistina o radu Poliklinike i samoj ravnateljici, a nakon što je Poliklinika odgovarala na neistine u obliku zahtjeva za objavom demantija.

Uklanjanje spornih članaka s portala H-alter zatražili su svojim dopisima i Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska udruga socijalnih radnika, navodeći da navedeni novinski članci “ne zadovoljavaju osnovne kriterije kulture i profesionalnosti” te tražeći da se u navedenim člancima pridržava temeljnih načela istinitog i objektivnog izvještavanja javnosti.

“Jindra je nazvala serijal “Sustav za zlostavljanje ili zaštitu djece?”, a zapravo je najmanje govorila o sustavu, usmjerena je bila upravo na ometanje rada poliklinike i difamiranje djelatnika poliklinike. Bilo je puno prijetećih reakcija, poziva na linč na društvenim mrežama, neki roditelji su i odustali od dolazaka i stvorila se jedna atmosfera nepovjerenja, linča i zaista je došlo do ometanja rada poliklinike”, rekla je Buljan Flander u razgovoru za Hrvatski radio Radio Sljeme.

Tomislav Tomašević je kao razlog za smjenu Upravnog vijeća Poliklinike naveo upravo odluku zagrebačkog Općinskog građanskog suda kojom je sudac Andrija Krivak rješenjem zabranio portalu H-alter da objavljuje sporne tekstove, odnosno činjenica da su pravna služba Poliklinike i ravnateljica Poliklinike reagirali na neistine koje je portal H-alter objavljivao o Poliklinici i radu 23 psihologa, pedagoga, sociologa,  stručna djelatnika Poliklinike za zaštitu djece i mladeži.

Ne samo da je Tomašević najavio smjenu Upravnog vijeća Poliklinike nego je i iznio svoj stav o pristupu Poliklinike kategoriji roditeljskog otuđenja.

“Mislim da bi bilo dobro da se napravi jedna međunarodna stručna evaluacija modela rada i te metode(nap.a. otuđenja), jer očito postoje prijepori unutar stručne zajednice o toj metodi i bilo bi dobro da imamo međunarodnu evaluaciju jer nam je kao osnivaču u interesu da se to napravi”, rekao je Tomašević.

Niz odgovora koji su iskrivljavani

U svom razgovoru za Novu TV Buljan Flander je čak navela da je novinarka Jindra prije objave članaka zatražila niz odgovora od Poliklinike , dobila ih te ih onda iskrivljavala.

”Ja sam tražila privremenu mjeru isključivo za portal H-Alter s obzirom na to da je dva mjeseca pisao vrlo ružne članke, članke koji su bili puni neistina, koji su defamirali rad stručnjaka poliklinike, rad Poliklinike. Pokušali smo na razne načine i davanjem informacija i uredniku i novinarki utjecati na to da imaju prave informacije. Međutim, iz teksta u tekst informacije su bile sve manje istinite. Poslali smo sedam-osam demantija”, poručila je prof. Buljan Flander.

Jindra je tijekom svibnja zatražila u nekoliko navrata odgovore na desetke pitanja od Poliklinike, o čemu je Polinklinika slala opsežne odgovore 13.5., 18.5., 31.5., 4.6. i 19.6.

Kako Tomašević ne može ravnateljicu Poliklinike smijeniti izravno, već to može napraviti samo Upravno vijeće – ispada da je smjena Upravnog vijeća koje novinarka Jindra u svojim tekstovima naziva “Bandićevim”, korak ka smjeni Buljan Flander.  A kao izgovor za to je poslužila zaštita “slobode  medija”, pri čemu je Tomašević izjednačio “slobodu medija” i “slobodu iznošenja  neistina” o gradskoj instituciji. Iz dosad viđenog – portal udruge političara povezanog s Možemo Tomislav Tomašević koristi za političku eliminaciju u institucijama koje ne može preuzeti drugim putem.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.