Povjerenstvo za sukob interesa pokreće postupak protiv Anke Mrak-Taritaš: Nije ispunila imovinsku karticu u skladu s propisima i zlouporabila je položaj

Foto: fah

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković izvijestila je da je jednoglasno odlučeno da Povjerenstvo neće pokretati postupak protiv Milana Kujundžića, ali hoće protiv Anke Mrak-Taritaš, i to zbog neispunjavanja imovinske kartice i zlouporabe položaja.

“Povjerenstvo je na današnjoj sjednici odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv dužnosnika Milana Kujundžića, s obzirom da iz dokumentacije koju imamo nije utvrđena nikakva moguća povreda Zakona o sprječavanju sukoba interesa”, kazala je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, piše N1.

Pokreće se postupak protiv Anke Mrak-Taritaš

“Što se, pak, tiče dužnosnice Anke Mrak-Taritaš, povjerenstvo je jednoglasno, kao i u slučaju dužnosnika Kujundžića, odlučilo da se pokrene postupak zbog povrede članaka 8 i 9, dakle neispunjavanja imovinske kartice u skladu s propisom. U imovinsku karticu nije unijela naknade koje je primala na ime ispitnih komisija.

Isto tako, zbog povrede članka 7c, zlouporabe položaja, s obzirom da je sama sebe, dok je bila ministrica, imenovala u komisiju na temelju koje je naknadno imala primanja.”

Saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u vrijeme dok je bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja samu sebe imenovala je predsjednicom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture.

Ona je za navedeni rad u četiri godine dobila gotovo 40.000 kuna naknade u neto iznosu, što nije prijavila u imovinskoj kartici.

> (VIDEO) Prosperov Novak: Mrak-Taritaš nastupa kao da nema ideologije, ali kod nje je itekako riječ o ideologiji – i to onoj da se treba stidjeti domoljublja

Svoj postupak opravdala je “previdom koji se dogodio spletom okolnosti”, navodeći da je Povjerenstvo čekalo 3 pune od prestanka mandata da bi iskoristilo previd za osobnu diskvalifikaciju.

Propusti u ispunjavanju imovinske kartice

Ovo nije prvi propust u imovinskoj kartici.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa u kolovozu 2018. pokrenulo je postupak protiv saborske zastupnike Anke Mrak-Taritaš zbog propusta u ispunjavanju.

Zamjenik predsjednice Povjerenstva Davorin Ivanjek rekao je kako Anka Mrak-Taritaš u svojim imovinskim karticama nije prijavila stanove – od 153 četvorna metra u Vlaškoj ulici te od 73 četvorna metra u Ulici Ljudevita Posavskog, jer ih je darovala svojim sinovima neposredno prije obveze podnošenja prijave imovinske kartice.

Pojasnio je da je Mrak-Taritaš stan u Ulici Ljudevita Posavskog zajedno s garažom darovao njezin sin Ivan Taritaš 27. studenog 2015., a ona ga je 8. siječnja 2016., zajedno s garažom, darovala drugom sinu Franu Taritašu.

Aferama opterećena političarka: Politika i optužbe za korupciju 

Anka Mrak Taritaš, nekad HNS-ova saborska zastupnica i bivša ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja u Vladi SDP-ovca Zorana Milanovića, bivša potpredsjednica HNS-a, upustila se u političku borbu i na lokalnim izborima 2016. te je bila HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

>(FOTO, VIDEO) Aferama opterećena političarka: Zašto Anka Mrak Taritaš ne želi s Bandićem u koaliciju?

Zahvaljujući preferencijskim glasovima, saborski je mandat osvojila i pokazala se kao najpopularnija članica Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati (HNS). Iako je bila tek osma na listi Hrvatska raste u II. izbornoj jedinici, osvojila je 8077 glasova, što je značajno više od 5870 glasova koje su birači darovali bivšoj čelnici stranke, Vesni Pusić.

U prosincu 2011. nakon pobjede Kukuriku koalicije predvođene SDP-om i HNS-om postaje zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

Ministricom postaje sredinom studenoga 2012. nakon odlaska njenog prethodnika i stranačkog kolege Ivana Vrdoljaka na dužnost ministra gospodarstva.

Za vrijeme ministarskog mandata Mrak Taritaš pripremila je i provela tijekom 2013. sporni Zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata. Kritičari su upozoravali da se tim zakonom privilegiraju nelegalni graditelji u odnosu na sve građane koji su se ponašali regularno, kao i u odnosu na vlasnike/suvlasnike zemljišta na kojima se nelegalno sagrađeni objekt nalazi.

Osim ministarske funkcije mjesec dana kasnije preuzima i dužnost predsjednice Hrvatskoj jedriličarskog saveza. Hrvatski jedriličarski savez (HJS) po prvi puta u povijesti dobio je ženu za predsjednicu nakon što je Anka Mrak Taritaš za dva glasa pobijedila dotadašnjeg predsjednika, odvjetnika Marijana Hanžekovića.

U svibnju 2017. kada se otkrilo da HNS-ov Vrdoljak već duže vrijeme pregovara s HDZ-om, Mrak Taritaš kazala je da ona, kao i HNS neće sudjelovati u stvaranju saborske većine.

“Prodali smo se za nekoliko fotelja”, poručili su nezadovoljni HNS-ovci, među kojima je bila i Mrak Taritaš, nakon što je Središnji odbor HNS-a odlučio da ipak ulazi u pregovore za sklapanje koalicije s HDZ-om.

Novu političku stranku, Građansko-liberalni savez (GLAS), osnovali su početkom srpnja 2017. u Zagrebu bivši članovi HNS-a na čelu s Ankom Mrak Taritaš, koji, kako su rekli, nisu mogli prihvatiti “nemoralnu trgovinu s HDZ-om”.

O njezinim aferama više čitajte ovdje:

> Zašto je za Mrak Taritaš ‘problematična i nazadnjačka’ definicija obitelji – mama, tata i djeca?

> (VIDEO) S podrškom manjom od 2 %: Najavili izlazak na troje izbore

> Aferama opterećena Mrak Taritaš platila pola duga, a tvrdila da ne postoji: Uz preplaćenu obnovu Gunje što je još zamračeno?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr