Predstavljena knjiga Gorana Marića pred prepunom dvoranom: o HNB-u, hrvatskoj pretvorbi i privatizaciji

“Slom lažnog proroštva” naslov je knjige HDZ-ova saborskog zastupnika Gorana Marića predstavljene u srijedu u zagrebačkom hotelu Westin, u kojoj autor iznosi svoje viđenje uzroka i razmjera gospodarske krize u Hrvatskoj, detektira krivce za loše stanje gospodarstva, ali i nudi određena rješenja.

Promocija je izazvala velik interes pa je Kristalna dvorana Westina bila premala da bi primila sve zainteresirane, a okupili su se političari iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, ekonomski stručnjaci, predstavnici udruga civilnog društva, brojni profesori, akademici te gradonačelnici nekoliko gradova.

Među ostalima, nazočan je bio  i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i potpredsjednici Dragica Zgrebec, Tomislav Čuljak i Željko Reiner, te bivši predsjednik Sabora Luka Bebić i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Na predstavljanje su došli i pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, akademici Zvonimir Baletić i Ivan Aralica, predstavnici udruge U ime obitelji Krešimir Planinić i Željka Markić, predstavnik udruge bolničkih liječnika HUBOL Trpimir Goluža, generali Miljenko Galić, Damir Krstičević, Milenko Filipović te Mladen Markač, a posebnim pljeskom pozdravljen je predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški.

Profesor s Filozofskog fakulteta Nino Raspudić komentirao je kako je fasciniran skupom, koji je okupio cijeli politički spektar, od ljevice do desnice. “To govori o relevantnosti ove knjige, na čemu pomalo zavidim Mariću”, kazao je.

Knjigu je ocijenio mučnom i uznemirujućom, u nekim stvarima šokantnom, ali i vrlo argumentiranom. “Knjiga, međutim, ostavlja prostor nade, jer dobro detektira uzroke krize, ali i nudi recepte za njezina rješenja. Podići će puno prašine jer detektira krivce. Ovo je bacanje rukavice u lice i bio bi minimum pristojnosti za odgovore”, rekao je Raspudić. Objasnio je da Marić kritizira nepromišljeno uvođenje PDV-a, pretvorbu i privatizaciju, sanaciju i prodaju banaka, monetarnu politiku.

Jakovčević: neoliberalni model “slomio kralježnicu hrvatskog gospodarstva , a sada slama i kralježnicu naroda”

Rektor Damir Boras knjigu je, kaže, pročitao sažeto i na brzinu, iako ga je uznemirila. Profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Drago Jakovčević kazao je kako Marić u knjizi iznosi neoborive argumente, među ostalim da je Hrvatska od 1994. ukupno ostvarila čak 900 milijardi kuna minusa u vanjskotrgovinskoj bilanci, da je “tihi odljev deviza kroz stavku ‘propusti i pogreške’ 14,8 milijardi eura”, te da je jedan poduzetnik utajio 500 milijuna kuna, ali i dalje nije doživio porezni nadzor.

Ocijenio je da je kriza Hrvatsku zatekla nespremnom, da je neoliberalni model “slomio kralježnicu hrvatskog gospodarstva , a sada slama i kralježnicu naroda”. “Marić kaže da su hrvatski neoliberali opasniji od svjetskih, jer za njih su država, ali i narod – višak”, kazao je Jakovčević.

Dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić ocijenio je, pak, da Marićeva knjiga “kritički i otvoreno suočava čitatelja s uzrocima i razmjerima katastrofalnog stanja hrvatskog gospodarstva, čemu je kumovalo lažno proroštvo, čiji su vinovnici lažni proroci koji su sudjelovali u donošenju loših političkih odluka i krivih ekonomskih procjena”. “Marić ne dopušta čitatelju da odahne od gospodarskih muka. Ovo je hrabro i odvažno svjedočanstvo”, kazao je Matulić.

Lovrinović: Ovo je teška kriminalna priča iza hrvatske pretvorbe i privatizacije, a Marić intrigantnim stilom privlači čitatelja ekonomskim temama

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ivan Lovrinović rekao je da mu, s obzirom na okupljene uzvanike, nakon silnih podjela u društvu izgleda kao da ga je netko padobranom izbacio u neku drugu sredinu. “Ovo je teška kriminalna priča iza hrvatske pretvorbe i privatizacije, a Marić intrigantnim stilom privlači čitatelja ekonomskim temama”, opisao je Lovrinović, zaključivši kako je knjiga “svojevrsna optužnica za sve koji su bili kumovi današnje teške situacije”.

Urednik knjige i autor predgovora Mihovil Bogoslav Matković knjigu naziva pravom ekonomskom histografijom suvremene Hrvatske.

Autor knjige Goran Marić objasnio je da je knjigu odlučio pisati kad mu se učinilo da je poremećaj veći nego što bi trebao biti. “Moje pisanje je smanjivanje duga Hrvatskoj”, poručio je Marić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: Mario Periša