Preminuo Ivica Golec povjesničar i znanstvenik iz Petrinje

Foto: Wikimedia commons/Pirsa22

U Petrinji je u 74. godini nakon duge i teške bolesti u nedjelju umro istaknuti povjesničar, znanstvenik, istraživač, društveni djelatnik i publicist dr. Ivica Golec.

Rođen je 23. travnja 1943. godine u Petrinji, gdje je završio osnovnu i Učiteljsku školu, a u Zagrebu je završio Visoku upravnu školu i Pravni fakultet, a doktorirao je 1966. godine na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta.

Povijesnim istraživanjima najprije sa bavio amaterski, samozatajno, a od 1990. profesionalno kao arhivist-istraživač u Državnom arhivu u Sisku, a od 1994. godine u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu, gdje je 2009. godine i umirovljen.

Bavio se istraživanjem hrvatske povijesti od 18. do 20. stoljeća, ponajviše povijesti Hrvatsko–slavonske vojne krajine i Banske krajine, te gospodarske, kulturne, političke i vjerske povijesti, povijesti ustanova, sporta, glazbe, demografije i biografike svog rodnog kraja.

Autor je više od stotinu stručnih i znanstvenih radova, objavio je petnaestak knjiga, a pripremio je rukopise za još tri knjige. Brojne je stručne članke objavljivao u u časopisima, zbornicima, leksikonima i medijima. Za osobite zasluge u kulturi odlikovan je državnim Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1998.), dobitnik je Nagrade Grada Petrinje za životno djelo, priznanja Matice hrvatske u Zagrebu itd.

Dr. Ivica Golec umro je kao aktualni predsjednik ogranka Matice hrvatske u Petrinji i počasni predsjednik Hrvatskog pjevačkog društva Slavulj. Pokop Ivice Goleca bit će na petrinjskom groblju sv. Benedikta u srijedu 16. kolovoza u 14 sati.

Izvor: hina/em