Pročelnik Hrvatskih studija Mario Grčević: ‘Posebnim upisnim kvotama potiče se povratak Hrvata i njihovih potomaka u Hrvatsku’

Foto: Hrvatski studiji

Pripadnici hrvatske manjine i hrvatskoga iseljeništva od ove jeseni na olakšan način mogu upisati i na preddiplomskoj razini studirati kombinaciju dvaju studija (dvopredmetno) ili samo jedan studijski program (jednopredmetno)”, ističe za Narod.hr pročelnik Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Mario Grčević s kojim smo razgovarali o mogućnosti studiranja kroatologije (hrvatskoga identiteta, kulture, jezika i književnosti), povijesti, filozofije, latinskoga jezika, komunikologije, sociologije i psihologije na Hrvatskim studijima u Zagrebu i posebnoj upisnoj kvoti za Hrvate izvan Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Poštovani profesore Grčeviću, kako je došlo do posebne upisne kvote za Hrvate izvan Hrvatske na studijskim programima Hrvatskih studija?

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu osnovani su u jesen 1991. godine zbog potrebe da se na najvećem i najvažnijem hrvatskom sveučilištu uvedu oni humanistički i društveni studiji, koji do tada nisu postojali ili su bili ideološki opterećeni jugoslavenskim komunističkim nasljeđem.

Godine 2011. Hrvatski je sabor donio Zakon o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske koji je, između ostaloga, propisano: „Radi olakšavanja postupka upisa potiču se visokoškolske ustanove u Republici Hrvatskoj na donošenje upisnih kvota za Hrvate izvan Republike Hrvatske.“ Svrha je osiguravanja posebne upisne kvote poticanje povratka Hrvata i hrvatskih potomaka u Hrvatsku, a u slučaju hrvatskih autohtonih zajednica u dijaspori jačanje njihovih veza s Domovinom i očuvanje identiteta njihovih pripadnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski studiji predložili su početkom ove godine Senatu Sveučilišta u Zagrebu da odobri upisnu kvotu za upis više od pedeset mladih Hrvata izvan Hrvatske u I. godinu preddiplomskih studija Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2018./2019. Senat je to odobrio. Na inicijativu Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan RH previđeno je da država podmiri trošak studiranja za stotinu mladih Hrvata na zagrebačkom sveučilištu.”

Narod.hr: Što se studentima prve godine nudi na Hrvatskim studijima?

Oni mogu studirati preddiplomske studije filozofije, komunikologije, kroatologije (hrvatskoga kulturnoga i nacionalnoga identiteta, kulture, jezika i književnosti), latinskoga jezika, povijesti, psihologije i sociologije. Preddiplomski studij traje tri godine i nakon njega se može nastaviti dvogodišnji diplomski studij. Studij se odvija prema Bolonjskom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. sc. Šterc: ‘Imigracijsku politiku treba primarno provoditi kroz povratak hrvatskoga iseljeništva’

Narod.hr: Što Hrvati izvan RH mogu studirati na Hrvatskim studijima?

Pripadnici hrvatske manjine i hrvatskoga iseljeništva od ove jeseni na olakšan način mogu upisati i na preddiplomskoj razini studirati kombinaciju dvaju studija (dvopredmetno) ili samo jedan studijski program (jednopredmetno).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvopredmetno mogu izabrati između sljedećih studija: kroatologija (20 slobodnih mjesta), povijest (20), filozofija (10), latinski jezik (10), komunikologija (6) i sociologija (4).

Jednopredmetno mogu upisati: kroatologiju (ostalo je 5 slobodnih mjesta), povijest (5), sociologiju (3), komunikologiju (2) i psihologiju (1).

Studirati mogu samo kao redoviti studenti, bez drugoga posla ili studija, uz redovito pohađanje nastave.

Hrvatski studiji osnovali su posebnu radnu skupinu – Razredbeno povjerenstvo za upis mlađih naraštaja Hrvata izvan Republike Hrvatske sa zadaćom da učini sve što je sukladno hrvatskim propisima moguće kako bi se pripadnicima hrvatske manjine i hrvatskoga iseljeništva olakšalo upis i prilagodbu na novu sredinu.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narod.hr: Koliko stoji studiranje?

Za Hrvate izvan Hrvatske prva godina studiranja bit će besplatna, snosit će je hrvatski porezni obveznici. Za one koji budu ispunjavali sve studentske obveze Država će sufinancirati troškove studiranja i kasnijih godina, i do 100 %.

Narod.hr: Tko se može prijaviti?

Predviđene posebne upisne kvote odnose na Hrvate iseljenike u prekomorskim i europskim državama i njihove potomke kao i na pripadnike hrvatske manjine u Austriji, Srbiji, Sloveniji, Slovačkoj, Rumunjskoj, Makedoniji, Mađarskoj, Italiji, Crnoj Gori, Češkoj, Kosovu i Bugarskoj. Ova upisna kvota ne odnosi se na Hrvate iz BiH, oni se upisuju u redovitoj kvoti s maturantima iz Hrvatske.

Narod.hr: Koji su uvjeti za upis Hrvata izvan Hrvatske?

Tri su jednostavna uvjeta. Prvo, pripadnost hrvatskomu narodu s prebivalištem izvan Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Drugo, završena četverogodišnja srednja škola ili dvanaestogodišnji odgoj i obrazovanje. Treće, spremnost na doseljenje u Zagreb i praćenje nastave na hrvatskom jeziku.

Narod.hr: Koji je rok za prijavu?

Pristupnici podnose zamolbe za upis u prvu godinu preddiplomskoga studija od sada pa do nedjelje 9. rujna 2018. u 23.59 prema srednjoeuropskom ljetnom računanju vremena preko aplikacije dostupne na: croaticum.hrstud.hr/upis/. Preporučujem da se ne čeka zadnji čas, nego da se zainteresirani prijave što prije.

Narod.hr: Što treba priložiti?

Preko interneta treba unijeti nekoliko podataka i priložiti skenirano: dokaz o državljanstvu, potpisanu izjavu o pripadnosti hrvatskomu narodu (ako pristupnik nema hrvatsko državljanstvo), motivacijsko pismo (na hrvatskom, engleskom, kastilskom/španjolskom ili njemačkom jeziku), svjedodžbe za zadnja četiri razreda srednje škole i ispravu o poznavanju hrvatskoga jezika razine B2 ili C1 ili C2 (ako je pristupnik ima).

Pristupnici koji ispune uvjete pristupit će motivacijskom razgovoru i procjeni znanja hrvatskoga jezika. Razgovor će se održati putom video-poziva ili uživo na Hrvatskim studijima u Zagrebu, Borongajska cesta 83d, Zagreb, između 10. i 12. rujna 2018. Upisi će biti potkraj rujna.

Više detalja dostupno je na hrvatskom (www.hrstud.unizg.hr/hrvati_izvan_rh), engleskom (https://www.hrstud.unizg.hr/en/enrolment/enrolment_of_croatians_outside_the_republic_of_croatia) i kastilskom jeziku (https://www.hrstud.unizg.hr/es/inscripcion_de_croatas).

 *Napomena: Hrvati iz BiH redovito se upisuju na Hrvatske studije pod istim uvjetima kao i svi drugi hrvatski državljani. No, ova je kvota namijenjena Hrvatima koji su u svojim državama manjina (stara dijaspora) i iseljeništvu, i koji se do sada nisu upisivali na Hrvatske studije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.