Prof. dr. sc. Ivo Lučić: Bleiburg je bio prva postaja križnog puta i ima stoga svoju simboličku vrijednost

Odlukom Predsjedništva Sabora, a na zamolbu Počasnog Bleiburškog voda, vraćeno je pokroviteljstvo Hrvatskog sabora nad središnjom komemoracijom žrtava Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta.

Odluka je donesena s četiri glasa za te dva protiv. Zašto je ukinuto, pa opet vraćeno pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu bila je tema večerašnje emisije Otvoreno. Gosti urednika i voditelja Domagoja Novokmeta bili su potpredsjednik Sabora (HDZ) Ante Sanader, potpredsjednica Sabora (HNS) Vesna Pusić, povjesničar dr.sc. Dragan Markovina i povjesničar prof. dr. sc. Ivo Lučić.

Vesna Pusić 3 Otvoreno

Vesna Pusić: Svatko tko je ubijen bez suđenja nije nevin

Smatram da Sabor ne bi trebao biti pokrovitelj ove manifestacije, rekla je Vesna Pusić. Smatra da je ta komemoracija uvreda za nevine žrtve te da se pod krinkom te fraze skupi gomila ljudi noseći ustaške uniforme i kape, veličajući ustaštvo i sramoteći Hrvatsku. Dodala je da svatko tko je ubijen bez suđenja nije nevin, već mu samo sudskim procesom nije dokazana krivnja.

Ivo Lučić: Bleiburg je bio prva postaja križnog puta i ima stoga svoju simboličku vrijednost

Povjesničar Ivo Lučić kaže da je ikonografija ustaškog režima zadnjih godina vrlo rijetka. Spomenuo je da postoje oni koji u Jasenovcu veličaju jugoslavensku komunističku diktaturu, a ja bih bio zadnji koji bi tražio da se oduzme pijetet nevinim žrtvama tamo.

Ivo Lučić Otvoreno 4

Križni put se obilježava u Bleiburgu, a ne u Teznom ili nekom drugom mjestu jer jugoslavenski komunistički režim nije dopuštao da se taj događaj uopće spomene te se mogao obilježavati samo u slobodnom svijetu, točnije u Austriji. Uostalom, Bleiburg je bio prva postaja križnog puta i ima stoga svoju simboličku vrijednost, rekao je Lučić.

Vesna Pusić mu je rekla da je nehotice rekao koji je točan motiv: ne komemoracija sama, već neki stari obračun sa jugoslavenskim režimom. Bleiburg nosi svoju simboliku, kaže Pusić, ali ne stava prema žrtvama, nego stava prema režimu. Potpredsjednica Sabora je za to da se žrtvama oda počast u Teznom kako bi se izbjeglo veličanje ustaštva. Pokroviteljstvom komemoracije u Bleiburgu, Sabor je dao pola milijuna kuna, ali i preuzeo odgovornost, smatra Pusić.

Da bi pokroviteljstvo Sabora bilo prihvatljivo Vesni Pusić, ona kaže da bi moralo biti očišćeno od ustaške nostalgije i s jasnom idejom koji je hrvatski identitet te pijetetom prema ljudima koji su stradali.

Ante Sanader Otvoreno

Ante Sanader: Vesni Pusić su svi ustaše

Komemoracija u Bleiburgu nema veze s ustašama, rekao je Ante Sanader, a tijekom nje održava se i sveta misa. Rekao je Vesni Pusić da su njoj svi ustaše, a za one koji nose ustaško obilježje tijekom komemoracije kaže da su malobrojni i provokatori.

Dragan Markovina: Komemoracija je paravan za rehabilitaciju ili izjednačavanje komunističkog i ustaškog režima

Nitko ne tvrdi da na Bleiburgu nije ubijena masa nevinih ljudi, rekao je povjesničar Dragan Markovina, ali smatra da je komemoracija paravan za rehabilitaciju ili izjednačavanje komunističkog i ustaškog režima, tj. politička poruka koja služi za aktualni društveni moment. Markovina smatra da je bilo u redu kad je 2011. godine Sabor maknuo pokroviteljstvo komemoraciji.

Dragan Markovina 2 Otvoreno

Sanader se nadovezao i rekao da to nije nikakvo izjednačavanje te da je HDZ protiv svih totalitarnih režima. Pokroviteljstvo nije nikakav revizonizam, već odavanje pijeteta i sveta misa za sve poginule nevine žrtve, objasnio je, te nema nikakve veze s ustaškim režimom. Uostalom, kaže Sanader, austrijske vlasti ne dopuštaju nikakve fašističke znakove tamo.

Markovina se osvrnuo na važnost konteksta te spomenuo Srpsku akademiju nauke i umetnosti koja je sedamdesetih eksploatirala broj žrtava u Jasenovcu. Moj dojam je da tim ljudima koji su koristili tragediju Jasenovca bilo je stalo na isti način kao i onima koji se danas bave Bleiburgom.
Rekao je da ono što govorima u Bleiburgu nedostaje je kontekst, a kad bi on postojao, ne bi imao ništa protiv da Sabor bude pokrovitelj komemoraciji.

Lučić: Ratko Mladić pozivao se na antifašizam kad se došao boriti protiv fašističke Hrvatske

Ratko Mladić se pozivao na antifašizam kad se došao boriti protiv fašističke Hrvatske, a pod istom krinkom Putin anektira Krim, rekao je Lučić, i to je zloupotreba tog pojma.

Ivo Lučić Ante Sanader otvoreno

Kukuriku koalicija je 2011. godine ukinula pokroviteljstvo ponovno pokrenula ideološke teme, rekao je Sanader, te pitao Pusić što nisu riješili ta ustašovanja prije četiri godine. Sada ispravljaju nepravdu, kaže Sanader, jer je odgovornost države da komemorira sve hrvatske žrtve.

Vesna Pusić 2 Otvoreno

Za Vesnu Pusić Vulinovo prozivanje Stepinca ustaškim vikarom na hrvatskom tlu nije uznemiravajuće

Zloupotrebe u govorima i uznemiravajući simboli postoje i u Jadovnu i u Srbu, rekao je Lučić. Pusić mu je odgovorila da ne postoji, barem ne kada govore Hrvati, a Vulinovo prozivanje Stepinca ustaškim vikarom ona ne ubraja u to. Ja mislim da svatko osjeća pijetet prema žrtvama. Pitanje je iskorištavaju li se žrtve da bi se oživljavale ideologije. Sanader je rekao da će Sabor paziti na te stvari u razgovoru s organizatorima komemoracije.

Otvoreno

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/hrt
Photo: snimka zaslona