Provjera Capakovih ‘prijetnji’ Austriji: Jesu li hrvatski turisti uopće važni za njihovu skijašku sezonu?

Foto: Flickr/Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Austrija je stavila Hrvatsku na crvenu epidemiološku listu i pozvala svoje građane da se vrate s ljetovanja iz naše zemlje. Teško je povjerovati da bi austrijski turistički sektor mogao ozbiljno strepiti zbog prijetnji koje im je u ponedjeljak uputio glavni hrvatski epidemiolog Krunoslav Capak.

‘Podsjetio bih da smo na početku epidemije mi imali veliki uvoz iz skijališta u Austriji i Italiji i podsjećam da ljeto brzo prolazi i skijanje će opet pa će oni zvati ljude da dođu, a mi ćemo imati situaciju da propišemo mjere. Ništa nije nemoguće, sve se može promijeniti”, rekao je Capak, reagirajući time na austrijsku odluku da svim povratnicima s ljetovanja iz Hrvatske uvede posebne mjere ograničenja pri ulasku u zemlju.

‘Ja to nisam baš tako rekao. Nije mi namjera bila da prijetim bilo kome’, rekao je Capak na Dnevniku HRT-a pravdajući izjavu o skijaškoj sezoni.

Od 40 milijuna gostiju u Austriji, tek 87 tisuća dolazi iz Hrvatske

Ukratko – zeznu li oni sezonu nama, Hrvatska će se potruditi spriječiti masovni egzodus Hrvata na austrijska skijališta, koji se obično događa početkom siječnja i koji, prema Capakovu mišljenju, valjda čini osnovu austrijskog zimskog turizma. Moguće da je šef HZJZ-a do tog zaključka došao pročitavši na tone tekstova prema kojima se svake zime iz Hrvatske na skijanje u susjedne zemlje zaputi oko 200.000 Hrvata, piše Jutarnji list.

Ne zna se tko je i kada donio takve procjene o broju Hrvata koji odlaze na skijanje, ali one sasvim sigurno nisu utemeljene u službenim statističkim podacima koje svake godine prikuplja i objavljuje Državni zavod za statistiku. A ti podaci o turističkoj aktivnosti stanovništva kažu kako su Hrvati u 2018. godini, za koju posljednju imamo rezultate, ostvarili ukupno 1,6 milijuna putovanja u inozemstvo, od čega je na Austriju otpao tek udio od 7,9 posto, s obzirom na to da je tek šesta na listi popularnih inozemnih destinacija.

Od te brojke potom trebamo odbiti 499.000 poslovnih putovanja, čime broj onih inozemnih pada na tek 1,2 milijuna, a udio Hrvata koji godišnje iz privatnih razloga putuju u Austriju iznosi tek 86.900, i to ako se računaju sve vrste privatnih putovanja, a ne isključivo skijanje. Pa ipak, čak i kada bismo povjerovali kako godišnje u Austriju na skijanje odlazi gotovo 87 tisuća Hrvata, brojke su prilično beznačajne u odnosu na ukupnu austrijsku turističku statistiku. Naime, prema njoj, Austriju godišnje posjeti oko 40 milijuna turista, od kojih polovica u zemlju dolazi zbog zimskog programa, točnije skijanja.

Skijaška sezona u Austriji, dakle, godišnje privuče oko 20 milijuna posjetitelja koji naprave oko 75 milijuna noćenja, a usprkos vjerovanjima Hrvata kako su bitni za austrijski turizam, činjenica je da ih austrijska statistika praktično ne spominje jer joj glavni dio zimskog programa otpada na posjetitelje iz Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije, Švicarske, Lihtenštajna i Češke.

Štoviše, čini se kako bi Capakove prijetnje, ironično, umjesto Austrijancima puno više štete mogle prouzročiti domaćim turističkim agencijama. Upravo one, naime, organiziraju višednevna putovanja na brojna europska skijališta, među kojima i ona austrijska, a s obzirom na to da je agencijski sektor ove godine jedan od najpogođenijih koronakrizom, prijetnje zatvaranja granica na jesen i zimu mnoge bi mogle gurnuti preko ruba egzistencije.

Capak o Austriji: ‘Nije mi namjera bila prijetiti bilo kome’

“Nije mi namjera bila da prijetim bilo kome”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku komentirajući svoju izjavu o skijaškoj sezoni i Austriji.

“Ja to nisam baš tako rekao. Nije mi namjera bila da prijetim bilo kome”, rekao je Capak na pitanje o svojoj izjavi da će doći skijaška sezona.

Austrija je stavila Hrvatsku na crvenu epidemiološku listu i pozvala svoje građane da se vrate s ljetovanja iz naše zemlje.

Capak je rekao da su Austrijancima predložili da mjera bude selektivna za županije s lošijom situacijom, ali nisu to prihvatili.

“Ono što sam ja htio reći je to da smo na početku epidemije imali veliki import iz skijališta, poglavito u Italiji i Austriji, što je činjenica, ali tada Europska unija nije bila spremna za mjere kao što su uvođenje karantene i zatvaranje granica, što smo mi predlagali od samog početka jer smo bili predsjedatelji Vijeća Europe”, rekao je Capak.

Capak je rekao da njegova izjava nije bila prijetnja, već da želi reći da je sada puno drugačija situacija nego što je bila na početku epidemije – EU dozvoljava zemljama članicama da je njihovo suvereno pravo da donose epidemiološke mjere na granici.

Također je rekao da želi javnosti predočiti da će, ako pogledaju kartu Europe, vidjeti da je većina zelena, svega nekoliko zemalja uvelo je mjere prema Hrvatskoj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr