Pupovac: Ovaj put nema nikoga tko nas hoće razbijati kao što je to bilo prošli put

Foto: Snimka zaslona

Kako napreduju pregovori HDZ-a i Mosta? Što traže predstavnici manjina za potporu izbornim pobjednicima? Kada ćemo dobiti novu Vladu? O ovome su u HRT-ovoj emisiji Otvoreno raspravljali: Davor Božinović, saborski zastupnik HDZ-a, Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, Matija Posavec, saborski zastupnik HNS-a i župan Međimurske županije, Darinko Dumbović, saborski zastupnik Reformista i gradonačelnik Petrinje te Miroslav Šimić, saborski zastupnik Mosta.

“Mi smo vrlo zadovoljni i mislim da je i druga strana, predstavnici Mosta, također zadovoljna”, rekao je Davor Božinović za prvi sastanak HDZ-a i Mosta. Dodao je kako treba što prije zaokružiti cijeli niz mjera te da je već na prvom sastanku postignuto uzajamno povjerenje. Rekao je kako nema vremena za čekanje i da se ovaj put sigurno neće ponoviti onaj čudnovati scenarij od prošlog puta. Tvrdi da će Hrvatska dobiti kompaktnu i stručnu vladu. “Ono što je obilježilo ove izbore i proces transformacije HDZ-a je to što ga vodi političar desnog centra koji je nacionalno prihvatljiv”, dodao je.

Miroslav Šimić se složio da je prvi sastanak kvalitetan korak prema naprijed. Rekao je kako se vodio jedan otvoren, tolerantan i konstruktivan razgovor. “Plenković je rekao da je HDZ- u prihvatljiv dio Mostovih prijedloga, a da za neke još traži pojedine odgovore od Mosta”, izjavio je Šimić.

Kada je riječ o zastupnicima nacionalnih manjina, Milorad Pupovac je istaknuo kako je najvažnije da sada nema pritisaka izvana kao prije 10 mjeseci. “Ovaj put nema nikoga tko nas hoće razbijati kao što je to bilo prošli put”. Dodao je kako sada svi rade u puno lakšoj atmosferi. Na pitanje je li istina da želi biti potpredsjednik Vlade, rekao je kako se o tome priča još od 2003. godine. “Ja sam usmjeren na djelovanje u Saboru i na fakultetu”, rekao je.

Ispričao je kako ga je jedna gospođa prije nekoliko mjeseci zaustavila i pitala hoće li ovaj Plenković biti pristojan da konačno imamo za koga glasati? Odgovorio joj je da hoće i da ga poznaje. “Ne samo da je pristojan, nego je čovjek takvih uvjerenja da može obuhvatiti široko biračko tijelo koje je desnom centru potrebno”. Pupovac smatra da je to ono što omogućava da druge stranke surađuju s HDZ- om.

“Mi u HNS- u želimo da se konačno završe ti pregovori”, rekao je Matija Posavec. “Treba konstituirati Sabor, formirati Vladu, izabrati ministre, pripremiti državni proračun za 2017. godinu i izglasati ga. Ako se to ne dogodi do kraja godine, mi ponovno dolazimo u zonu privremenog financiranja – što je nedopustivo”, pojasnio je. Spomenuo je i to kako milijarde koje možemo povući stoje u Bruxellesu.

Posavec smatra da je velika podrška koju je HDZ dobio utemeljena prije svega na dojmu te da su ljudi u Andreju Plenkoviću dobili novu nadu. Rekao je kako je na ovim izborima ulogu igrala i sreća – Narodnoj koaliciji je nedostajalo 8200 glasova da dobije pet mandata više i bude izjednačena s HDZ- om.

Pupovac se nadovezao i rekao da nije važna sreća, nego je trebalo kampanju voditi drugačije. “Netko je okupljao birače, netko je odbijao birače”.

Dumbović je rekao da je lijevi centar na ovim izborima od birača dobio šamar. “Ne bih volio biti ribica u akvariju koju će netko upecati”, odgovorio je na upit o Bandićevom planu da okupi Klub zastupnika u kojem bi, uz dva zastupnika Koalicije za premijera, bila tri zastupnika nacionalnih manjina. Rekao je da svima treba dati šansu, ali da ne bi prejudicirao nešto što ne zna. Ipak, nadodao je da ulaskom u koaliciju ima određene odgovornosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr