Radinu nije problematično što s malo dobivenih glasova manjine predstavljaju prevagu u kreiranju Vlade

Zagreb, 09.07.2020. - Predstavnici manjina dolaze u Banske dvore na sastanak s premijerom. Na fotografiji Furio Radin. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Furio Radin, zastupnik talijanske manjine, odgovorio je na prozivke da zastupnici manjina imaju manje glasova, on sam 890, a odlučujući su faktor u kreiranju vlade.

“Mi smo oni koji odlučuju”, kazao je Radin i nastavio, “a to nije dobro jer smo izloženi svakojakim kritikama. Ali mi to prihvaćamo, konačno, faktor smo stabilnosti.”

> Tko je Furio Radin, predstavnik talijanske manjine kojemu je ulazak u Sabor osiguran s jednim glasom?

> Kako se biraju zastupnici nacionalnih manjina i zašto je nekim kandidatima dovoljan jedan glas za ulazak u Sabor?

> (VIDEO) Radin traži od nove Vlade da uredi pitanje referenduma jer je “stvarao probleme u prošlom mandatu”

Objasnio je da će u pregovorima s HDZ-om svi zastupnici skupa imati jedan zajednički program, ali da će potom svaki od izabranih predstavnika nacionalnih manjina razgovarati ponaosob.

Voditeljica N1 podsjetila je Radina da ga dr. Željka Markić, a ne samo ona, proziva da predstavnici manjina s malo dobivenih glasova, ukupno oko 20.000, predstavljaju prevagu u stvaranju vlade.

“Gospođi Markić odgovaram ono što sam već odgovarao. Mi imamo manje glasova zato što nas ima manje. To se zove pozitivna diskriminacija. To smeta ljudima iz udruga koje su… recimo desne, nećemo više reći ekstremne. Normalno da imamo manje glasove. Talijanska manjina je ne desetkovana, nego skoro uništena nakon drugog svjetskog rata, istjerano je bilo 90 posto ljudi”, odgovorio je Radin.

Za svoj broj glasova objasnio je da je posljedica objektivne okolnosti.

“Ja sam bio jedini kandidat, što je najmanje moja krivica. A normalno je da birači nisu išli glasati u velikom broju kad je samo jedan zastupnik”, objasnio je nizak odaziv talijanskih manjina nedostatkom potrebe za većom mobilizacijom glasača.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1