Raspudić: ‘Ne moramo se gurati u sporazum u kojem je Turska, a nisu Mađarska i Italija’

Raspudić
Zagreb, 12.06.2020 - Tiskovna konferencija MOST-a Nezavisnih lista na kojoj su predstavili listu za XI. izbornu jedinicu kao i suradnju s Hrvatskom republikanskom strankom. Na slici Nino Raspudic. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Vladin Prijedlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Vijeća ministara BiH i vlada drugih stranaka inicijative za spremnost i prevenciju u katastrofama za jugoistočnu Europu je neprihvatljiv i suprotan interesima Republike Hrvatske, kazao je Mostov zastupnik Nino Raspudić u Hrvatskom saboru u srijedu.

Istaknuo je da nam ne treba sporazum u kojem nema Mađarske, Austrije i Italije, a čine ga Turska i Rumunjska te zemlje bivše Jugoslavije uz još neke susjedne zemlje.

“Nejasan je okvir ovog povezivanja i rekao bih u suprotnosti s geostrateškim interesima i težnjama Republike Hrvatske.

Besmisleno je plaćati 25.000 eura na godinu za ured te inicijative u Sarajevu, “koje ne radi ništa”, to je bačen novac. Ne treba nam sporazum u kojem nema Mađarske, Austrije i Italije, a čine ga Turska i Rumunjska te zemlje bivše Jugoslavije uz još neke susjedne zemlje.

DPPISEE to jest Inicijativa za spremnost i prevenciju katastrofa za jugoistočnu Europu nastao je u okviru nečega što e zove SEECP, a to je Proces suradnje u jugoistočnoj Europi. Taj proces je pokrenut 1996., temeljna povelja je usvojena 2000., a Hrvatska je formalni sudionik od 2004. godine. 2007. godine Hido Biščević postaje glavni tajnik vijeća za regionalnu suradnju”, otkrio je Raspudić.

Unutar ove priče se nalaze zemlje bivše Jugoslavije, plus Albanija, plus Bugarska, Rumunjska i Turska. Pitam se zašto tu nije Mađarska, a jest Turska. Koja je to prirodna katastrofa zbog koje nam je važnost da smo povezani s Turskom, a ne s Mađarskom, da jesmo s Makedonijom, a nismo s Italijom?

Ovo je na tragu guranja u jedan politički okvir kojemu se tepa da je “region”, “naš prostor”, “jugoistočna Europa” itd.
Ako otvorimo stranice njihovog ureda, ddpi.info da vidimo čime se taj ured bavi, na koji način nas štite, preventiraju moguće katastrofe prva rečenica koju nalazimo je iduća: “Ljudski i ekonomski gubici zbog prirodnih katastrofa nastavljaju se povećavati i ostaju prepreka održivom razvoju u jugoistočnoj Europi.

Je li to neko područje monsuna gdje svake godine prirodne katastrofe uništavaju potpuno gospodarstvo pa su eto te katastrofe koje će ovaj ured u Sarajevu spriječiti da bi se moglo održivo razviti zemlje jugoistočne Europe? Ja mislim da je ovo vrijeđanje zdravog razuma.

A ključ sve ga je slijedeće – “Upravljanje klimatskim rizikom u kontekstu održivog razvoja”,, rekao je Raspudić zaključivši da je klub zastupnika Mota protiv ovog sporazuma.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr