Reakcije na izvješće State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016.

Foto: Ctac, commons.wikimedia.org

U State Departmentu kao najveći problem naglašavaju upravo neučinkovitost pravosuđa te nekonzistentno kažnjavanje napada na pojedine društvene manjine.

Socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupcija najveći su problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki State Department o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016.

Vlada je poduzela važne korake u svrhu progona i kažnjavanja pojedinaca koji krše ljudska prava, navodi se u izvješću.

Potpredsjednik vlade Davor Ivo Stier prebacuje odgovornost na prethodne vlade i tvrdi da će iduće izvješće biti – pozitivnije.

Naglašava da se Izvješće odnosi na prethodnu godinu i prethodnu Vladu.

“To je bila i važna godina za Hrvatsku na području ljudskih prava jer smo izabrani u UN-ovo vijeće za ljudska prava i mi ćemo vrlo dobro surađivati sa SAD-om i s novom administracijom i u okviru UN-ova vijeća za ljudska prava”, kazao je za RTL ministar Davor Ivo Stier.

Izvješće je komentirao i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

“U tom izvještaju se jasno vidi da je Hrvatska pravna država, da štiti ljudska prava a da kada se i dogodi neko kršenje ljudskih prava onda država reagira promptno te vlasti i sudovi to sankcioniraju, to je pozitivno”, izjavljuje bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

Transparency International Hrvatska ističe da je najveći hrvatski problem korupcija koja razara sustav i društvo u cjelini, te uništava vjeru da se može živjeti od vlastitog rada i poštenja.

„Problem korupcije u Hrvatskoj je suštinski problem ovog društva. Svakodnevne korupcije afere, zloupotreba korupcijskih tema za političku promociju, te međusobne političke obračune političkih aktera kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije u Hrvatskoj.

> TIH: Borba protiv korupcije u Hrvatskoj kompromitirana je nedostatkom političke volje i omalovažavanjem tog problema od političkih aktera

Na Izvješće State Departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016., priopćenjem je reagirala Vlada RH.

“Izvješće u odnosu na RH daje pregled i ocjenu stanja ljudskih prava, od kojih je niz područja ocijenjen pozitivno. U pogledu nekih područja koja se u Izvješću percipiraju kao problematična potrebno je istaknuti da su ona bila naglašavana i u izvješćima State Departmenta za RH i tijekom ranijih godina.”

“Naglašavamo kako je Vlada jasno osudila sve događaje koji su predstavljali kršenje pojedinih ljudskih prava, zajamčenih Ustavom i hrvatskim zakonodavstvom te je poduzela značajne korake kako bi kaznila počinitelje što se izričito navodi i u Izvješću State Departmenta.”

> Vlada: Odlučni u promoviranju i zaštiti temeljnih prava

“Nažalost, Vlada se u ovom trenutku ponaša kao ‘nebi se štel mešat’, niti vidim niti čujem, mi smo gore lijepi ali to je fasada samo, a dolje se događaju grozne stvari. Gospodo, to tako ne može, Hrvatska mora biti otvorena i tolerantna zemlja i učite iz iskustva ove naše dijaspore, da Njemačka nije bila otvorena prema njima danas ovog događaja ovdje ne bi bilo”, kazuje Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

> Lora Vidović: Nikako ne bih o RH govorila kao lošoj državi

Iz ureda pučke pravobraniteljice poručuju kako je američki State Department svoje izvješće temeljio na hrvatskom, čije se novo izdanje očekuje uskoro. Da bi i ono moglo biti kritično, pučka je pravobraniteljica Lora Vidović dala naslutiti kada je vladajuće upozorila na trend rasta nasilja prema manjinama, no reakcija je izostala.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl