Reiner udaljio Raspudića iz Sabora, svađa Selak Raspudić i Jandrokovića

Marija Selak Raspudić Nino Raspudić
Foto: snimka zaslona

Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima će se propisati kazne za nepridržavanje mjera. Oporba je protiv izmjena jer smatraju da je Vlada trebala proglasiti izvanredno stanje, kako bi se zakoni donosili dvotrećinskom većinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjenama Zakona predviđa se kažnjavanje građana za kršenje epidemioloških mjera. Za nenošenje maske ili nepravilno nošenje maske predviđena je kazna od 500 kuna, odnosno 250 kuna ako se plati na licu mjesta. Ako pravne osobe ne budu poštovale zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja predviđena kazna iznosila bi od 10.000 do 40.000 kuna. Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna u slučaju nepridržavanja mjera. Propisuje se i novčana kazna u iznosu od 5000 do 10.000 kuna ako vlasnik privatnog posjeda organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona, piše dnevnik.hr.

Predstavnici parlamentarne oporbe izrazili su nezadovoljstvo izmjenama Zakona, tvrdeći da se njima epidemiološka situacija neće promijeniti nabolje te da se njima uvode elementi represivnih i totalitarnih sustava.

18:33 “Način na koji vi vodite sjednicu je skandalozan”, poručio je Peđa Grbin Reineru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:31 Sabina Glasovac smatra da je Reiner povrijedio poslovnik kada je Mariju Selak Raspudić i Ninu Raspudića nazvao bračnim parom.

18:24 Predsjedavajući Željko Reiner udaljio je iz sabornice Ninu Raspudića. “Naspavajte se, prikupite koncentraciju”, poručio je nakon toga Raspudić. Reiner je prethodno upozorio Selak Raspudić da riječ može dobiti tek kad joj on dozvoli, nakon čega je Nino Raspudić poručio Reineru: “Rekli ste izvolite, rekli ste joj izvolite…”

Reiner je podijelio nekoliko opomena zbog “kvazi povrede poslovnika”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:15 Marija Selak Raspudić poručila je Gordanu Jandrokoviću da ona uvijek ljude gleda u oči. Aludirala je na njihovu raniju raspravu. “Upitala bi Jandrokovića može li pogledati u oči Sanadera koji ga je stvorio, Karamarka, Jadranku Kosor? Hoćete li moći pogledati građane nakon ovoga?”, izjavila je Selak Raspudić. Kaže da su građani zaslužili znati na temelju kojih brojki će se događati zatvaranja ili na temelju kojih brojki će građani moći ponovo slobodno živjeti. Zatražila je regionalni pristup mjerema.

18:12 Zastupnik Nino Raspudić smatra da su mjere kontradiktorne. “To je puštanje dima retroaktivno kako bi se odao dojam ozbiljnosti”, izjavio je. Skandalozno je što nemamo izvješće o radu stožera i ne možemo podržati ovakve izmjene zakona”, poručio.

18:09 Natalija Martinčević iz Reformista najavila je da će podržati zakon, a smatra da je pandemija u potpunosti polarizirala društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:08 “Nemojte govoriti da ove mjere nisu političke. Sve odluke koje donosite su političke, nemojte se pozivati samo na struku, jer ste i političar”, poručio je Berošu Nikola Grmoja iz Mosta.

16:47 Zastupnica Benčić upitala je Beroša osjeća li se odgovornim zbog pogoršanja epidemiološke situacije. “Lako je biti general poslije bitke. Očekivali smo i loše, ali smo balansirali između očuvanja gospodarskih aktivnosti i zdravlja”, odgovorio je ministar.

16:42 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković upozorio je Tomaševića i Benčić jer se smiju. “Molio bih vas….pozivate se na slobodu i demokraciju, a drugima se smijete kada govore”, rekao je Jandroković. Marija Selak Raspudić stala je u obranu Tomaševića i Benčić i pitala Jandrokovića kako je on od maski vidio da se smiju. Jandroković joj je odgovorio: “U očima se vidi smije li se netko. Gledajte ljudima u oči kolegice, možda će vam biti lakše”.

16:32 Marija Selak Raspudić izjavila je da je u svojem izlaganju Beroš bio “filozofičniji od nje”, jer je nekoliko puta ponovio: “Mjere strogo odgovaraju potrebama datog trenutka i trajat će onoliko koliko okolnosti zahtijevaju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:30 “Došlo je do opuštanja građana, zima je i nemamo drugih mogućnosti nego postupiti na ovaj način. To radi čitav svijet”, odgovorio je ministar Beroš zastupniku Hrebaku.

16:23 Sabor je nakon stanke nastavio raspravu.

16:00 “Mjere strogo odgovaraju potrebama datog trenutka i trajat će onoliko koliko okolnosti zahtijevaju. Mjere su nužan korak u borbi protiv virusa. Ne predstavljaju političke odluke niti dvostruka mjerila, već su donesene kako bi pridonijele što bržem ozdravljenju nacije”, ponovio je ministar Beroš.

15:55 Marija Selak Raspudić u ime Mosta zatražila je stanku, jer do sada nisu dobili Izvješće o radu Stožera. “Mjere nisu nešto s čim se nabacuje lopatom. Dajte nam dokumente, analizu da bismo znali možemo li o konkretnim mjerama razgovarati”, izjavila je. Stanku je zatražio i Peđa Grbin iz SDP-a kako bi se “postavili oko ovog Zakona”, rekao je. Stanku je zatražio i Branko Bačić iz HDZ-a “kako bi razgovarali o važnosti mjera”. Od predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića zaradio je opomenu jer je prekoračio vrijeme. Opomenu je zaradio i Peđa Grbin. Stanku je zatražio i Tomislav Tomašević. “Ne možemo pristati na to da se ovlasti daju Stožera bez propisanog roka i revizije. Da ste bolje vodili krizu ne bismo došli u ovu situaciju”, rekao je. Stanku traži i Dalija Orešković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.