Saborski Odbor za ratne veterane: Tražimo Cvitanov dolazak, Nazor uživa povjerenje

Foto: fah

Saborski Odbor za ratne veterane zatražit će od glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da već preksutra dođe na Odbor i odgovori na pitanja vezana za uhićenja pripadnika HVO-a u Bosanskoj Posavini, kao i o dostavi dokumentacije iz Hrvatske Tužilaštvu BiH, najavio je u srijedu predsjednik Odbora Ivan Anušić (HDZ).

Saborski Odbor za ratne veterane zatvorio sjednicu, želi od Nazora čuti o dokumentaciji za BiH

Ne znam što je bilo na Odboru za pravosuđe, ali znam što ćemo ga mi pitati, rekao je Anušić na opasku da je Cvitan prošli tjedan o istome govorio Odboru za pravosuđe.

Najavio je da će Odbor sa Cvitanom razgovarati iza zatvorenih vrata, kao što je u srijedu razgovarao s Antom Nazorom, ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata kojega su, nakon uhićenja u Orašju, pojedini generali HV-a prozivali da je po nalogu Cvitanova prethodnika Mladena Bajića naložio predaju dokumentacije HVO-a iz Centra Tužilaštvu BiH.

Nazor uživa povjerenje

Anušić, kao i član Odbora Josip Đakić (HDZ) koji je tražio da se s Nazorom razgovara bez javnosti, odbacili su prozivke o njegovoj odgovornosti.

“Ne, ne, ne. Ne treba osuditi nikoga pojedinačno”, uzvratio je Anušić na upit je li Nazor odgovoran za dostavu dokumentacije HVO-a iz Centra.

“Centar nije kriv, on samo može pomoći optuženima s obzirom da ima vjerodostojnu dokumentaciju koja govori o nevinosti većine”, rekao je Đakić koji je potvrdio da Nazor uživa puno povjerenje Odbora.

Kaže i da je Odbor dobio pravu informaciju što Centar posjeduje i od kada, “kakvih je traženja bilo i od koga”. “Jasna nam je situacija o čemu se tu radi, sve nam je detaljno pojašnjeno, kako ne bismo špekulirali tko je kriv”, izjavio je Đakić.

Na naplati sustavna nebriga za hrvatske interese

Anušić upozorava da Hrvatskoj dolazi na naplatu sve što se događalo proteklih 20 godina, a to je “sustavna nebriga za hrvatske interese kako unutar Hrvatske, tako i van njezinih granica”. “Dolazi na naplatu ono što se nije radilo, a trebalo se, što su i službe i diplomacija i politika trebali odrađivati – braniti interese Hrvatske i hrvatskih ljudi koji prelaze granicu i iskoristiti sve što oni koriste protiv nas”, rekao je Anušić, pitajući se zašto se Hrvatska nije koristila načelom reciprociteta.

“Ako se od Hrvatske traži dokumentacija iz Domovinskog rata i rata u BiH, zašto mi isto nismo tražili od srpske ili bosanske strane koje su napravile puno više ratnih zločina”, upitao se Anušić, naglasivši kako je “ovo što se događa jedna vrsta pritiska”.

Poručio je da je tema “vrlo osjetljiva” te da se neke izjave više ne mogu davati kao do sada, jer smo “ušli u pravnu sferu”. Svaka se izjava može tumačiti kao otežavajuća okolnost pritvorenima, a kojima to najmanje treba, rekao je predsjednik Odbora za ratne veterane, potvrdivši da postoji kontakt s pritvorenim pripadnicima HVO-a.

“Kontakti postoje i stalni su, sva materijalna i pravna pomoć njima i njihovim obiteljima je na raspolaganju”, rekao je Anušić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h