U Saboru rasprava o rafineriji, čišćem zraku i međunarodnim obvezama

Foto: fah

SDP-ovo zakonsko rješenje za čišći zrak u Slavonskom Brodu, kojim se predlaže da nijedan rafinerijski pogon koji ugrožava zdravlje ljudi ne može dobiti pristup hrvatskim naftovodima, nije u petak naišlo na odobravanje vladajućih, koji tvrde da Hrvatska ne može odbiti naftu koja zadovoljava tehničke uvjete i tako kršiti međunarodne ugovore.

Problem onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu zbog rafinerije u Bosanskom Brodu godinama se ne rješava, a taj problem građani ne mogu sami riješiti, istaknuo je Gordan Maras predstavljajući dopune Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata.

“Moramo napraviti ono što možemo, a to je da onemogućimo da se našom infrastrukturom doprema nafta koja kasnije ugrožava zdravlje ljudi”, dodao je.

Maras nije zadovoljan protokolom koji je u četvrtak prihvatila Vlada, a kojim se predviđa priključenje rafinerije nafte u Bosanskom Brodu na plinsko-transportni sustav Hrvatske i posljedično poboljšanje kvalitete zraka .”Taj projekt trajati će tko zna koliko godina, nigdje nema do kada Vlada garantira da će se taj projekt završiti”, rekao je.

Božica Makar (HNS) upitala ga je je li stvarno uvjeren da će zabrana prijevoza naftovodom istovremeno značiti i prestanak ili smanjenje proizvodnje u Bosanskom Brodu i zdraviji zrak. “Sigurna sam da se to neće dogoditi”, dodala je.

Njezin stranački kolega Stjepan Čuraj smatra da se promjenom načina dobave nafte ne bi se postigao cilj, “čak i kad bi se stavile po strani međunarodne konvencije”.

Maras: Međunarodne povelje ne bi smjele biti ispred zdravlja građana

Andrija Mikulić (Klub HDZ-a) ističe pak da Janaf ne može odbiti transport nafte koja zadovoljava tehničke uvjete, a da je sva nafta koje je prevezena prema rafineriji u Brodu bila u skladu s tehničkim uvjetima.

“Nismo protiv čistog zraka i bolje kvalitete života građana, ali smo protiv donošenja zakonske osnove za odbijanje pristupa transportnim kapacitetima”, rekao je.

Mikulić je naglasio i da Hrvatska nije usamljeni otok, već ima i neke međunarodne obveze, na što mu je Maras odgovorio da međunarodne povelje ne bi smjele biti ispred zdravlja i života građana.

SDP-ove dopune zakona podržao je jedino Klub Most-a čiji je Tomislav Panenić kazao da prijedlog SDP-a možda jest radikalan, ali da nakon “višegodišnjih natezanja vjerojatno moramo krenuti s takvim potezima”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž