Sanader i HDZ nepravomćno proglašeni krivima zbog Fimi medije

Zagreb, 05.02.2020 - Nastavak sudenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slucaju Fimi media na Županijskom sudu u Zagrebu na kojem je Sanader iznio svoju obranu. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

Ivo Sanader, Branka Pavošević i Mladen Barišić proglašeni su krivim dok je HDZ proglašen odgovornim u ponovljenom suđenju za Fimi mediju. Ivo Sanader dobio je osam godina zatvora te se prema nepravomoćnoj presudi njemu i obitelji treba oduzeti stečena imovinska korist.

Sanaderu se oduzima 275 tisuća kuna, a cijeloj obitelji 15,8 milijuna kuna.

Barišić je dobio 2 godine i 10 mjeseci zatvora, a Pavošević godinu i 4 mjeseca.

HDZ je odgovoran te mora platiti novčanu kaznu 3.5 milijuna kuna i oduzima mu se 14.6 milijuna kuna nepripadajuće imovinske koristi, prenosi Večernji list.

Oduzima se i 2.5 milijuna kuna deponiranih na računu suda. Riječ je o protupravno stečenoj imovinskoj koristi Nevenke Jurak, vlasnice Fimi medije, koja je preminula tijekom postupka.

>(FOTO) Fimi media: Šeks okrivio Jarnjaka za suđenje Sanaderu i HDZ-u

Posupak protiv nje je obustavljen zbog smrti a Fimi medija je otisla u stečaj. Iznos od 11,8 milijuna kuna se oduzima od stečajne mase Fimi medije. Taj je novac deponiran na računu suda još ranije.

Protiv Mačeka se odbija se optužba za udruživanje radi počinjenja djela a oslobođen je za optužbe za zloporabu položaja.

Sanader i ostali nisu došli na izricanje presude. Na odluku će se moći žaliti.

Prvu presudu ukinuo Vrhovni sud

Inače, prvo suđenje počelo je u travnju 2012., a u ožujku 2013. donesena je nepravomoćna presuda kojom su osim Sanadera i HDZ-a i ostali optuženici bili osuđeni: Nevenka Jurak na dvije godine zatvora, Barišić na tri, Branka Pavošević na godinu i pol, a Maček na uvjetnu kaznu. No tu je presudu u srpnju 2015. ukinuo Vrhovni sud, smatrajući da su Sanaderu povrijeđena prava jer N. Jurak, Barišić i Pavošević nisu htjeli odgovarati na pitanja što je njihov pravo.

U aferi Fimi medija, koju su mediji odmah na početku prozvali majkom svih afera, osim Sanadera, optužen je i HDZ, kao prva politička stranka koja je završila na optuženičkoj klupi. Optuženi su i Mladen Barišić, Ratko Maček i Branka Pavošević. Bila je optužena i Nevenka Jurak, vlasnica Fimi medije, koja je preminula u studenom 2019. USKOK Sanadera i ostale tereti da su preko Fimi medije izvlačili novac iz državnih poduzeća, te da su tim novcem financirani Sanaderovi privatni troškovi te crni fondovi HDZ-a.

Sanadera se tereti i za 15 milijuna kuna, koje mu je prema optužnici donio Mladen Barišić, a USKOK traži da se od Sanadera i njegove obitelji oduzme oko 20 milijuna kuna. Nadalje, USKOK smatra da su svi navodi optužnice dokazani, dok obrana ima suprotan stav.

Tijekom suđenja saslušano je gotovo 150 svjedoka, a mnogi od njih iskazivali su i tijekom prvog suđenja i to vrlo detaljno kako se izvlačio novac iz državnih poduzeća čijim direktorima je na jednom sastanku u Vladi, tvrdi USKOK, Sanader naložio da posluju s Fimi medijom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list