Sandra Švaljek – preko politike do HNB-a

sandra švaljek
Foto: Fah

Zbog afere s trgovanjem vrijednosnim papirima zaposlenika Hrvatske narodne banke ponovno je pažnja javnosti okrenuta prema Sandri Švaljek. Ona je trenutačno zamjenica guvernera, a prije toga je bila u političkim vodama. Dok je nekadašnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bio u pritvoru, Sandra Švaljek je umjesto njega vodila glavni grad. Kasnije se i sama kandidirala za gradonačelnicu Zagreba, ali nije izabrana. Bila je zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. I u tim danima bavljenja politikom uz nju su vezane neke afere, poglavito oko zapošljavanja njenog supruga u Zagrebačkoj holdingu. Sada se spominje kao jedna od 40 zaposlenika Hrvatske narodne banke koji su u posljednjih 20 godina trgovali vrijednosnim papirima za čiji je nadzor zadužen upravo HNB.

Tko je Sandra Švaljek?

U životopisu na stranicama HNB-a piše:

Dr. sc. Sandra Švaljek rođena je 23. veljače 1970. u Krapini. Diplomirala je 1992. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tu je 1995. magistrirala, a 2000. doktorirala u području fiskalne politike. Od 1992. do 2018. radila je u Ekonomskom institutu, Zagreb, gdje je stekla znanstveno zvanje znanstvene savjetnice. Autorica je i koautorica većeg broja znanstvenih i stručnih radova. Sudjelovala je i vodila brojne istraživačke projekte. Predavala je niz kolegija na preddiplomskim i diplomskim studijima.

Od 2000. do 2013. bila je članica Savjeta Hrvatske narodne banke. Bila je ravnateljica Ekonomskog instituta, Zagreb. Predsjedavala je Upravnim vijećem Međunarodne diplomske škole za poslovno upravljanje (International Graduate Business School Zagreb – IGBS) od 2005. do 2013. godine.

Od lipnja 2013. do ožujka 2015. bila je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba zadužena za gospodarstvo. Pri tome je od listopada 2014. do ožujka 2015. obnašala dužnost gradonačelnika. Od 2015. do 2018. bila je zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Odlukom Hrvatskog sabora zamjenicom guvernera Hrvatske narodne banke postala je 18. srpnja 2018.

Zamjenica guvernera koordinira i rukovodi poslovima iz područja Sektora za centralnobankarske operacije, Ureda unutarnje revizije, Sektora komunikacija i Ureda guvernera.

Na internetu sese može pročitati i da su joj posebna područja interesa fiskalna i porezna politika te ekonomski učinci starenja.  Bila je savjetnica za gospodarstvo predsjednice Vlade Jadranke Kosor od 2010. do 2011.

Bandićeva zamjenica i obnašateljica dužnosti gradonačelnika

Na neposrednim izborima 2. lipnja 2013. izabrana je za prvu zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba. Tu je dužnost vršila do 20. studenoga 2014. i ponovno od 10. ožujka do 27. ožujka 2015.

Riješenjima Županijskog suda u Zagrebu u vezi zabrane i ukidanja zabrane obavljanja profesionalne dužnosti gradonačelniku Milanu Bandiću, od 21. studenoga 2014. do 9. ožujka 2015. bila je obnašateljica dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba.

Nazočila je Sljemenskoj utrci FIS Svjetskog kupa Snježnoj kraljici, gdje je pobjedničku krunu predala Mikaeli Shiffrin. Sandra Švaljek je za vrijeme mandata obnašateljice dužnosti gradonačelnika predložila gradski proračun za 2015. Provela je i prvi javni natječaj za Upravu Zagrebačkog holdinga te prihvatila nekoliko izmjena gradskih odluka. Nakon što je gradonačelnik Bandić dao punomoć drugoj zamjenici Vesni Kusin, 27. ožujka 2015. dala je ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika. Poslije ostavke vratila se na Ekonomski institut i aktivirala mandat zastupnice u Gradskoj skupštini.

Zapošljavanje muža u Holdingu

Švaljek je dobila velike kritike zbog zapošljavanja svog supruga Nenada Kukića, koji je bio zaposlen na mjesto pomoćnika direktora Ustanove za upravljanje sportskim objektima Grada Zagreba s prvim danom 2014. godine. Šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić rekao je da taj vid zapošljavanja nije vezan uz stručnost već nepotizam, što je Bandić opovrgnuo te rekao da se isključivo gledala stručnost Kukića.

Kako su novinari tada neslužbeno doznali, Kukić je 24. prosinca 2013. godine najprije zaposlen na mjesto pomoćnika direktora u Holdingovoj podružnici Upravljanje sportskim objektima koja nije bila dužna raspisati javni natječaj. S prvim danom 2014. podružnica ZGH postaje Ustanova za koju se brine Grad, a Kukić je samo prebačen s plaće u ZGH-u na plaću u Gradskoj upravi.

Upitan tada je li njegovu zapošljavanju kumovala činjenica da je suprug zagrebačke dogradonačelnice, Kukić odgovara ‘kako bi volio misliti da to nema nikakve veze s tim’.

Tadašnji gradonačelnik Milan Bandić je na temu zapošljavanja Kukića odgovorio:

‘Meni nije bitno tko je čiji i tko s kim pije kavu. Osnovni kriterij je stručnost i kompetencija. Što hoćete, da mi kožu ogulite? Ja sam čovjek od krvi i mesa, sa svim svojim vrlinama i manama, ali još uvijek najbolji. Građani su to rekli’, ljutio se tada Bandić i dodao da u Zagrebu 49 Bandića ne može dobiti posao na državnim ili gradskim jaslama.

Švaljek se nije izjašnjavala u vezi ovog slučaja.

> Kovačević: Afera u HNB-u pokazuje da institucije pravne države ne rade svoj posao

> DORH zatražio od HANFA-e dopis o rezultatima nadzora nad HNB-om

> Afera u HNB-u: Predsjednica Odbora za financije traži očitovanje guvernera Vujčića

Kandidatura za gradonačelnicu

U svibnju 2016. godine objavila je kandidaturu za gradonačelnicu Grada Zagreba. Istaknula je da će joj zamjenik biti Vladimir Ferdelji. Na lokalne izbore išla je kao nezavisna kandidatkinja, uz potporu HSLS-a. Kao što je poznato, Bandić je odnio pobjedu.

Kritike zbog nepotizma

Zanimljivo je da je S. Švaljek kritizirala HDZ zbog nepotizma. Nakon afere s njezinim suprugom, kandidirala se za gradonačelnicu Zagreba, te je izjavila kako ”neće više biti zapošljavanja po rođačkom, interesnom niti političkom kriteriju”. Novinari su je podsjetili da je njezin suprug tako zaposlen, a ona se pravila da ne čuje to pitanje.

Švaljek je poznata i po tome što je bila članica nadzornog odbora Splitske banke, u trenutku kad je bila i kandidatkinja za gradonačelnicu.

U zagrebačku gradsku skupštinu Švaljek je ušla sa svojom Nezavisnom listom Sandre Švaljek. Međutim 2018. se prestaje baviti politikom i postaje zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke, pisao je Večernji list.

Imovinska kartica

Pri stupanju na mjesto zamjenice guvernera Švaljek je ispunila i imovinsku karticu. U njoj se navodi da nije članica nijedne stranke.

Kao zamjenica guvernera neto plaća joj iznosi 39.305,93 kuna. Njen suprug ima plaću 15.000 kuna.

U Zagrebu Švaljek u vlasništvu ima stan površine 126,90 kvadrata, vrijedan 1.900.000,00 kuna. Također ima i garažu 37,20 kuna, vrijednu 380.000,00 kuna.
Njezin suprug ima stan u Zagrebu veličine 56,20 kvadrata, vrijedan 932.400,00 kuna.
Ona i suprug imaju ušteđevinu od 386.577,00 eura.

Što se tiče dionica u imovinskoj kartici Švaljek je navela kako je suprug u vlasništvu poduzeća Ad valorem d.o.o., a ona osobno ima 246 dionica poduzeća Tekstilpromet.

Primala dodatne naknade, što je zabranjeno

Povjerenstvo za sukob interesa opomenulo je u veljači lani Sandru Švaljek jer je kao zamjenica zagrebačkog gradonačelnika primala dodatne naknade, što je zabranjeno Zakonom o sprječavanju sukoba interesa, dok ju je kao dužnosnicu HNB-a od te povrede oslobodio poseban Zakon o HNB-u, javio je Večernji list.

Povjerenstvo nije moglo utvrditi Švaljek povredu zakona zbog primanja dodatne naknade na dužnosti zamjenice guvernera HNB-a jer je posebnim Zakonom o HNB-u propisano da guverner, zamjenik i viceguverneri imaju pravo na materijalna i druga prava iz radnog odnosa kao i svi drugi radnici.

Zahvaljujući Zakonu o HNB-u koji je kao “Lex specialis” iznad Zakona o sprječavanju sukoba interesa povreda se nije mogla utvrditi ni kod trojice viceguvernera HNB-a Bojana Frasa, Michaela Faulenda i Romana Šubića, koji su također primali dodatne naknade. Član Povjerenstva Davorin Ivanjek upozorio je da je riječ o specifičnoj situaciji gdje se posebnim zakonom uređuju posebna prava pojedinih dužnosnika, koje se time izuzima iz opće primjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Dobila samo opomenu

“Definitivno, to nije dobro u odnosu na druge dužnosnike koji nemaju zakonske regulative koje ih ekskulpiraju od nekih obveza”, ocijenio je Ivanjek. Upozorio je kako ne bi bilo dobro da se i za druge dužnosnike donose zakoni kojim bi se isključivala primjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Članica Povjerenstva Tatjana Vučetić najavila je da će predložiti da se kod donošenja novog zakona standardi predviđeni Zakonom o sprječavanju sukoba interesa uvedu i u Zakon o HNB-u. Povjerenstvo je Švaljek izreklo samo opomenu za primanje dara za djecu i božićnice 2014. na dužnosti zamjenice zagrebačkog gradonačelnika jer prema svojoj praksi novčane kazne za taj propust izriče tek od sredine 2015., kada je Ministarstvo uprave potvrdilo da lokalni dužnosnici prema zakonu kojim se uređuju njihove plaće nemaju druga prava osim prava na plaću.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.