SDP-ova predsjednica savjeta za kulturu koja je osramotila Restart koaliciju, prije manje od 2 tjedna na televiziji tvrdila da Bernardić nije vođa

Foto: snimka zaslona

Morana Foretić, predsjednica savjeta za kulturu SDP-a, koja se nedavno osramotila na predstavljanju programa za kulturu Restart koalicije, sudjelovala je na emisiji N1, Fokus koja se prikazala 18. lipnja 2020.

U tome ne bi bilo ništa sporno da nije riječ o emisiji koju vodi Hrvoje Krešić, a koja je koncipirana na način da u njoj sudjeluje grupa običnih građana koji su odabrani od strane jedne agencije kako bi komentirali aktualna politička događanja.

Pri tome je zanimljivo da je SDP-ova predsjednica savjeta za kulturu koja je predstavljala kulturni program Restart koalicije 26. lipnja, samo desetak dana prije u svojstvu obične građanke na N1 televiziji tvrdila kako ne smatra da je Davor Bernardić vođa.

Naime, na pitanje voditelja: “Ruke u zrak tko misli da je Davor Bernardić vođa“, Morana Foretić nije odgovorila
potvrdno. Čak i kad je voditelj pitao „Nitko?“ nije htjela stati iza čelnika Restart koalicije.

Angažman u SDP-u joj ponuđen 3 dana prije nastupa na kojem je dobila napadaj panike?

Postavlja se pitanje što je Foretić radila u emisiji u kojoj bi trebali sudjelovati obični građani, a ne stranački aktivisti, a i televizija i agencija se pravdaju da se ni u jednom trenu nije identificirala kao članica SDP-a, što formalno i nije. Posebno je zanimljivo da se Moretić predstavila kao nezadovoljna simpatizerka lijevih opcija te da je angažman u Restart koaliciji dobila tri dana prije nego je predstavljala kulturni program SDP-a i koalicijskih partnera.

Povodom toga N1 je poslao i priopćenje:

U prvoj grupi ispitanika ove je godine sudjelovala gđa Morana Foretić; ista osoba nedavno je javnosti predstavljala SDPov program za kulturu.

Odabir, a potom i pripremu sugovornika za naše emisije provodi Masmi Adriatica, agencija za tržišna istraživanja s višegodišnjim iskustvom upravo u fokus grupama. N1 ni na koji način ne sudjeluje u odabiru kandidata i kandidatkinja koji će na kraju sudjelovati u fokus grupama, osim što naznači kakvu grupu želi tj. što želi ispitati (npr. osobe koje će sigurno izaći na izbore i znaju za koga će glasovati ili osobe koje izlaze na izbore, ali još ne znaju za koga će glasovati, itd).

Svi zainteresirani za sudjelovanje u emisiji ispunjavaju upitnik u kojem ih se – između ostalog – pita i jesu li članovi političkih stranaka; gđa Foretić je odgovorila da nije. Predstavila se kao nezadovoljna simpatizerka lijevih opcija, općenito nezadovoljna ne samo stanjem u državi, nego i lijevim političkim opcijama.

Prilikom same emisije u kojoj smo ispitivali stavove nezadovoljnih građana gđa Foretić je također istaknula vlastito nezadovoljstvo te u nekim trenucima izrazila simpatiju prema drugim, novim lijevim političkim opcijama.

Nakon što smo ju vidjeli na konferenciji za medije SDPa, kontaktirali smo ju i pitali o čemu se radi. Objasnila nam je da i dalje nije članica stranke, da joj je ta dužnost ponuđena nakon sto je sudjelovala u N1 Fokusu – točnije prije tri dana – te da je na nju i pristala”, objavila je N1 u priopćenju.

Uz velik napor završila konferenciju za medije

Podsjetimo, kazališna redateljica, scenaristica te predsjednica savjeta za kulturu Socijaldemokratske partije Morana Foretić u petak je tijekom predstavljanja programa za kulturu i kreativne industrije Restart koalicije doživjela napad panike te je uz velik napor završila konferenciju za medije, čime je osramotila sebe i stranku koju predstavlja.

>SDP-ovka se osramotila na predstavljanju Programa, Josipović joj pomagao, Index joj tepa

Foretić je na samom početku konferencije rekla da je izrazito veseli što upravo ona predstavlja Restartov program za kulturu jer u njoj radi već 20 godina, međutim u nastavku ju je bila pod tremom, a sama je kazala da ju je uhvatio napadaj panike.

Kada je trebala predstaviti program lijeve koalicije za kazalište, glazbu i ples, Foretić je počela zamuckivati, nije dovršavala rečenice te je djelovala dezorijentirano i mahala rukama. Pokušao joj je pomoći bivši predsjednik RH Ivo Josipović koji je bio u publici, no nakon njegove intervencije rekla je: “Sad sam se zbunila”, te je tražila da se konferencija zaustavi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr