Skandalozan potez HNS-ove ministrice Divjak: Filozofski fakultet upravljat će obrazovnom reformom

Foto: Fah

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je u prošli četvrtak u Zagrebu rezultate ankete na temelju kojih je preporučilo izbornu lektiru za osnovne srednje škole za koje će izdvojiti više od 40 milijuna kuna, te je potpisalo ugovore o suradnji s dvije akademske ustanove.

Kako ja kazala HNS-ova ministrica Blaženka Divjak, ona je potpisala ugovore o suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje kojem je cilj, kazala je, veće uključivanje akademske zajednice u reformske procese.

Filozofski fakultet i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje sudjelovat će u osmišljavanju kurikula i programa, osposobljavanju učitelja i nastavnika, prosudbi udžbenika, evaluaciji primjene kurikula i slično.

(FOTO) HNS-ova ministrica Divjak potpisala suradnju s FFZG-om i Institutom za hrvatski jezik glede kurikulne reforme

Filozofski fakultet upravljat će obrazovnom reformom

Iz navedenog proizlazi da će Filozofski fakultet praktički upravljati obrazovnom reformom, a ovom kontekstu valja napomenuti da je ministrica Divjak od ministra Pavića dobila 600 milijuna kuna kojima upravlja.

> Zašto dramatično opada interes za upis na Filozofski fakultet? – Pročitajte apel protiv retrogradne ideologizacije nekad vodećega društveno-humanističkoga učilišta

Najveći dio ove svote, navodno će ići Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta, odnosno dr. sc. Nevenu Budaku, koji je bio na čelu prethodne ekspertne radne skupine koja je izradila odbačeni prijedlog kurikula povijesti kolokvijalno nazvanog ‘Budak – Koren’, dok će ‘mrvice’ dobiti ostala Sveučilišta kroz programske ugovore.

> Evo što je dr. Neven Budak odgovorio na pitanja Narod.hr-a o nepravilnostima u imenovanju za ERS

Sveučilišta su s njom na financijskoj infuziji, smatraju iz sveučilišnih krugova iz kojih se također može čuti da do iduće godine barem dva neće imati temelja za opstanak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr